Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firmele din HoReCa pot opta, din 1 ianuarie 2023, pentru plata impozitului micro sau pentru plata impozitului pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 30 Dec. 2022
Firmele din HoReCa pot opta, din 1 ianuarie 2023, pentru plata impozitului micro sau pentru plata impozitului pe profit
Tags: og 16/2022, impozit pe veniturile microintreprinderilor, impozit pe profit

Contribuabilii care desfasoara activitati in domeniul HoReCa in baza anumitor coduri CAEN pot opta, incepand cu 1 ianuarie 2023 pentru plata impozitului micro sau pentru plata impozitului pe profit.

Este vorba despre urmatoarele coduri CAEN:

Codurile CAEN****: 5510 - «Hoteluri si alte facilitati de cazare similare», 5520 - «Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata», 5530 - «Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere», 5590 - «Alte servicii de cazare», 5610 - «Restaurante», 5621 - «Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente», 5629 - «Alte servicii de alimentatie n.c.a.», 5630 - «Baruri si alte activitati de servire a bauturilor» 

 Aeste firme pot opta:

1. pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, FARA NICIO RESTRICTIE: 

- fara verificarea conditiilor de incadrare in sistem (enumerate anterior),
- fara sa aplice regulile de iesire din sistem in cursul anului,
(depasirea plafonului de 500.000 euro, ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management in veniturile totale, neangajarea de personal in termen de 30 de zile de la incetarea raportului de munca a singurului salariat) si 

- fara sa tina cont de conditia de detinere de titluri de participare la cel mult 3 microintreprinderi; 

 

2. pentru plata impozitului pe profit

[articol 47 alineat (2) si (4) Cod fiscal] 

Optiunea aplicarii impozitului pe veniturile microintreprinderilor sau a impozitului pe profit se comunica organului fiscal pana in data de 15 ianuarie 2023, prin depunerea declaratiei de mentiuni - 

Formular 700. [articol 88 alineat (1) Codul de procedura fiscala] 

 

PERSOANE JURIDICE CARE NU POT OPTA PENTRU APLICAREA IMPOZITULUI MICRO: 

Fondul de garantare a depozitelor

-in sistemul bancar, constituit potrivit legii;
-Fondul de compensare a investitorilor, infiintat potrivit legii;
-Fondul de garantare a pensiilor private, infiintat potrivit legii;
-Fondul de garantare a asiguratilor, constituit potrivit legii;
-Entitatea transparenta fiscal cu personalitate juridica;
-Persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniul bancar;
-Persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, inclusiv cea care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
-Persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc;
-Persoana juridica romana care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale.

[articol 47 alineat (3) Cod fiscal]

ATENTIE! Modificari pentru HoReCa aduse prin Legea 370/2022:
 

In cazul in care persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5510 — „Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”, 5520 — „Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”, 5530 — „Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”, 5590 — „Alte servicii de cazare”, 5610 — „Restaurante”, 5621 — „Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”, 5629 — „Alte servicii de alimentatie n.c.a.”, 5630 — „Baruri si alte activitati de servire a bauturilor” obtin in cursul anului venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare acestor coduri CAEN, pentru veniturile din alte activitati aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit prevazut de titlul II „Impozitul pe profit”, daca indeplinesc oricare dintre urmatoarele conditii:
 

a) realizeaza venituri din consultanta si/sau management in proportie de peste 20% inclusiv din veniturile totale; b) desfasoara activitatile de la art. 47 alin. (3) lit. f)—i); c) veniturile din alte activitati au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro.
 

Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent celui in care s-au inregistrat veniturile. Acestea datoreaza impozit pe profit pentru veniturile din alte activitati incepand cu trimestrul in care s-a indeplinit oricare dintre aceste conditii, pentru intreaga perioada in care exista contribuabilul.

 

 sursa: ANAF

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Firmele din HoReCa pot opta, din 1 ianuarie 2023, pentru plata impozitului micro sau pentru plata impozitului pe profit":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016