Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Avand in vedere modificarile incepand cu anul 2023 privind vanzarea de locuinte cu 5% am urmatoarea situatie: in anul 2022 se incheie un antecontract de vanzare cumparare cu o persoana fizica cu valoarea de 700.000 lei fara TVA.
In momentul incheierii antecontractului persoana fizica da declaratie la notar ca este singura locuinta achizitionata cu valoarea intre 450.000 lei si 700.000 lei. In baza antecontractului societatea a incasat avans in suma de 200.000 lei. Intre timp, persoana fizica cesioneaza contractul la o valoare mai mare de 800.000 unei alte persoane fizice. In anul 2023 se va incheia contractul final si se va preda apartamentul, dar contractul se va incheia cu noul proprietar pe valoarea stabilita initial de 700.000 lei. Intrebare: care este regimul tva, ma incadrez in dispozitiile tranzitorii chiar daca s-a schimbat proprietarul, facturez cu 5% sau intru pe noua lege si trebuie sa facturez cu 19%?
La art. I, pct. 95 din OG 16/2022, se fac urmatoarele precizari la articolul 291 alineatul (3) litera c), punctul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"3. livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare. Orice persoana fizica poate achizitiona, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de 5%;"
La art. II alin. 1) din aceasta ordonanta se precizeaza ca prin derogare de la prevederile art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta ordonanta, in anul 2023, cota redusa de TVA de 5% se aplica si pentru:
a)livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice, daca au incheiat pana la 1 ianuarie 2023 acte juridice intre vii care au ca obiect plata in avans pentru achizitionarea de astfel de locuinte;
b)livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depaseste suma de 600.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, daca au incheiat pana la 1 ianuarie 2023 acte juridice intre vii care au ca obiect plata in avans pentru achizitionarea unei astfel de locuinte.
Avand in vedere ca deja este un avans dat pentru locuinta respectiva, apreciez ca se poate aplica cota de 5%, insa va trebui sa aveti in vedere ca persoana cu care incheiati contractul de vanzare cumparare sa aiba declaratia ca este singurul apartament achizitionat la valoarea de 700.000 de lei (chiar daca valoarea cesiunii a fost mai mare), intrucat aceasta prevedere era valabila si in anul 2022.

Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale 2023

Examen consultant fiscal 2023

Declaratia Unica 2023 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Raspuns oferit in luna octombrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Articole similare
Instructiuni complete pentru aplicarea corecta a cotei TVA de 5%OUG: Cota redusa de TVA pentru mai multe tipuri de afaceri in turismMaterial ANAF: Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalRegim fiscal pentru dividende distribuite catre o firma din SUAPlafonul de 700.000 lei pentru vanzarea de locuinte cu cota TVA de 5% se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2023Ultimele articole
Evaluare cladiri: Cand trebuie redepuse rapoartele de evaluare, la 3 sau la 5 ani?Modificari asupra cotelor de TVA, aplicate incepand cu 1 ianuarie 2024Codul Fiscal, modificat pe partea de TVA. Ce prevederi au fost introduse prin HG 653/2023Din 14 iulie 2023 cota de TVA de 5% se aplica pentru si mai multe produse de incalzire, conform Legii 216/2023Cheltuielile sociale. Ce sunt, limita lor de deductibilitate si exemplu practic
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"