Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TOT ce trebuie sa stie firmele care deconteaza transportul angajatilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Apr. 2022
TOT ce trebuie sa stie firmele care deconteaza transportul angajatilor
Tags: decontare transport, regim tva, decontare transport salariati

S.R.L, platitoare de impozit pe profit, doreste sa plateasca transportul salariatilor (de acasa la locul de munca) cu masina personala.

Ce documente sunt necesare pentru a fi legal din punct de vedere TVA si impozit pe profit? Cum se impoziteaza?

Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil: 

In situatia decontarii transportului la si de la locul de munca trebuie mentionata in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern, in care trebuie prevazuta modalitatea in care se efectueaza transportul decontat de angajator.

Pentru decontarea sumelor acordate pentru transportul la si de la locul de munca cu autoturismul personal salariatii trebuie sa intocmeasca un decont de cheltuieli din care sa rezulte numarul de km parcursi de acasa la locul de munca precum si numarul de zile in care s-a deplasat la locul de munca. La decontul de cheltuieli se anexeaza si bonul de combustibil.

Din punct de vedere al cheltuielii, acestea sunt considerate cheltuieli sociale, conform prevederilor de la art. 25 alin. 3 lit. b) pct. 4, deductibile limitat in in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.

Din punct de vedere al TVA, in situatia in care se deconteaza transportul salariatilor cu autoturismele proprii taxa pe valoare adaugata aferenta achizitiilor de combustibil nu este deductibila, nefiind o achizitie pentru autoturisme utilizate in proprietatea sau folosinta societatii.

De asemenea, potrivit prevederilor de la pct. 68 alin. 3 din NM date in aplicarea art. 298 din Codul fiscal, in cazul vehiculelor utilizate pentru transportul angajatilor la si de la locul de munca se considera ca vehiculul este utilizat in scopul activitatii economice atunci cand exista dificultati evidente in folosirea altor mijloace de transport adecvate, cum ar fi lipsa mijloacelor de transport in comun, decalajul orarului mijloacelor de transport in comun fata de programul de lucru al persoanei impozabile. Reprezinta vehicule utilizate de angajator pentru transportul angajatilor la si de la locul de munca vehiculele utilizate pentru transportul angajatilor de la resedinta acestora/locul convenit de comun acord la locul de munca, precum si de la locul de munca la resedinta angajatilor/locul convenit de comun acord.

Prin angajati se intelege salariatii, administratorii societatilor, directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, potrivit legii si persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care persoana impozabila suporta drepturile legale cuvenite acestora.

Asadar, pentru a se deduce TVA, ar trebui ca salariatii sa incheie contracte de comodat cu societatea si sa fie indeplinite si prevederile mai sus mentionate. Daca aveti contract de comodat, in situatia in care nu sunt respectate conditiile mentionate mai sus, se poate deduce TVA in cota de 50%.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TOT ce trebuie sa stie firmele care deconteaza transportul angajatilor":
Rating:

Nota: 3.89 din 5 din 19 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016