Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 07 Apr. 2022

S.R.L, platitoare de impozit pe profit, doreste sa plateasca transportul salariatilor (de acasa la locul de munca) cu masina personala.
Ce documente sunt necesare pentru a fi legal din punct de vedere TVA si impozit pe profit? Cum se impoziteaza?
Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil:
In situatia decontarii transportului la si de la locul de munca trebuie mentionata in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern, in care trebuie prevazuta modalitatea in care se efectueaza transportul decontat de angajator.
Pentru decontarea sumelor acordate pentru transportul la si de la locul de munca cu autoturismul personal salariatii trebuie sa intocmeasca un decont de cheltuieli din care sa rezulte numarul de km parcursi de acasa la locul de munca precum si numarul de zile in care s-a deplasat la locul de munca. La decontul de cheltuieli se anexeaza si bonul de combustibil.
Din punct de vedere al cheltuielii, acestea sunt considerate cheltuieli sociale, conform prevederilor de la art. 25 alin. 3 lit. b) pct. 4, deductibile limitat in in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
Din punct de vedere al TVA, in situatia in care se deconteaza transportul salariatilor cu autoturismele proprii taxa pe valoare adaugata aferenta achizitiilor de combustibil nu este deductibila, nefiind o achizitie pentru autoturisme utilizate in proprietatea sau folosinta societatii.

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Cartea Verde a TVA
De asemenea, potrivit prevederilor de la pct. 68 alin. 3 din NM date in aplicarea art. 298 din Codul fiscal, in cazul vehiculelor utilizate pentru transportul angajatilor la si de la locul de munca se considera ca vehiculul este utilizat in scopul activitatii economice atunci cand exista dificultati evidente in folosirea altor mijloace de transport adecvate, cum ar fi lipsa mijloacelor de transport in comun, decalajul orarului mijloacelor de transport in comun fata de programul de lucru al persoanei impozabile. Reprezinta vehicule utilizate de angajator pentru transportul angajatilor la si de la locul de munca vehiculele utilizate pentru transportul angajatilor de la resedinta acestora/locul convenit de comun acord la locul de munca, precum si de la locul de munca la resedinta angajatilor/locul convenit de comun acord.
Prin angajati se intelege salariatii, administratorii societatilor, directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, potrivit legii si persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care persoana impozabila suporta drepturile legale cuvenite acestora.
Asadar, pentru a se deduce TVA, ar trebui ca salariatii sa incheie contracte de comodat cu societatea si sa fie indeplinite si prevederile mai sus mentionate. Daca aveti contract de comodat, in situatia in care nu sunt respectate conditiile mentionate mai sus, se poate deduce TVA in cota de 50%.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "TOT ce trebuie sa stie firmele care deconteaza transportul angajatilor":
Rating:
Nota: 3.5 din 5 din 4 voturi
Rating:
Nota: 3.5 din 5 din 4 voturi
Articole similare
Oferte de munca - Slujbe disponibile acum
Mai multe articole despre decontare transport
Articole similare
Prestari servicii asupra unui imobil. REGIM TVAPrestari servicii. REGIM TVALivrare intracomunitara de bunuri. REGIM TVAInchidere conturi. REGIM TVA. Impozit pe profitCare este regimul TVA la import conform OUG nr. 125?Ultimele articole
Achizitie intracomunitara de bunuri, furnizor din stat tert. Cum se inregistreaza TVA in contabilitate?Tratamentul TVA al seviciilor electronice, de telecomunicatii,de radiodifuziune sau televiziune-incepand cu 1 iulie 2021Noi reguli TVA pentru persoanele impozabile care au sediul activitatii in Romania si aplica pentru regimul UERegim de facturare TVA pentru servicii de transport. Cum se completeaza D300Documente necesare pentru justificarea deductibilitatii cheltuielilor in cazul acordarii de vouchere/tichete cadou si TVA aferent
Mai multe articole despre regim tva

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificari TVA aparute in 2022. Top 6 Studii de caz"