Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
S.R.L, platitoare de impozit pe profit, doreste sa plateasca transportul salariatilor (de acasa la locul de munca) cu masina personala.
Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil:
In situatia decontarii transportului la si de la locul de munca trebuie mentionata in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern, in care trebuie prevazuta modalitatea in care se efectueaza transportul decontat de angajator.
Pentru decontarea sumelor acordate pentru transportul la si de la locul de munca cu autoturismul personal salariatii trebuie sa intocmeasca un decont de cheltuieli din care sa rezulte numarul de km parcursi de acasa la locul de munca precum si numarul de zile in care s-a deplasat la locul de munca. La decontul de cheltuieli se anexeaza si bonul de combustibil.
Din punct de vedere al cheltuielii, acestea sunt considerate cheltuieli sociale, conform prevederilor de la art. 25 alin. 3 lit. b) pct. 4, deductibile limitat in in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
Din punct de vedere al TVA, in situatia in care se deconteaza transportul salariatilor cu autoturismele proprii taxa pe valoare adaugata aferenta achizitiilor de combustibil nu este deductibila, nefiind o achizitie pentru autoturisme utilizate in proprietatea sau folosinta societatii.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manual de politici contabile - Stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
De asemenea, potrivit prevederilor de la pct. 68 alin. 3 din NM date in aplicarea art. 298 din Codul fiscal, in cazul vehiculelor utilizate pentru transportul angajatilor la si de la locul de munca se considera ca vehiculul este utilizat in scopul activitatii economice atunci cand exista dificultati evidente in folosirea altor mijloace de transport adecvate, cum ar fi lipsa mijloacelor de transport in comun, decalajul orarului mijloacelor de transport in comun fata de programul de lucru al persoanei impozabile. Reprezinta vehicule utilizate de angajator pentru transportul angajatilor la si de la locul de munca vehiculele utilizate pentru transportul angajatilor de la resedinta acestora/locul convenit de comun acord la locul de munca, precum si de la locul de munca la resedinta angajatilor/locul convenit de comun acord.
Prin angajati se intelege salariatii, administratorii societatilor, directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, potrivit legii si persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care persoana impozabila suporta drepturile legale cuvenite acestora.
Asadar, pentru a se deduce TVA, ar trebui ca salariatii sa incheie contracte de comodat cu societatea si sa fie indeplinite si prevederile mai sus mentionate. Daca aveti contract de comodat, in situatia in care nu sunt respectate conditiile mentionate mai sus, se poate deduce TVA in cota de 50%.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Decontarea transportului la si de la locul de munca. 5 intrebari si raspunsuri utileOferte de munca - Slujbe disponibile acumArticole similare
Ghid practic: Facturati cu sau fara TVA? Achizitii intracomunitareFactura emisa pentru livrari de combustibilREGIM TVA si vanzare imobil cu plata in doua transe. Cum intocmim monografia contabila?Agentiile de turism beneficiaza de un regim special al TVAREGIM TVA aplicat pentru avansul si ratele de leasing in cazul achizitiei unui autoturismUltimele articole
Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UEPersoane care obtin venituri din dividende si chirii. CAS, CASS si REGIM TVA in 2024TVA fara erori si ZERO amenzi! Folositi “Ghidul practic pentru determinarea corecta a locului prestarilor de servicii”Vanzare produse prin EMAG catre persoane fizice din alte state membre. REGIM TVAREGIM TVA aplicabil din 1 ianuarie 2023 pentru sucuri si bere fara alcoolAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"