Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regimul TVA pentru livrare marfa catre un client intracomunitar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Iul. 2018
Tags: regim tva, client intracomunitar, factura

In studiul de caz de astazi vom analiza situatia unei companii care trebuie sa factureze marfa pentru o firma din Ungaria, fara ca marfa sa fie transportata in afara tarii. In acest caz, societatea care factureaza a primit un cod valid de TVA intracomunitar.

Asadar, intrebarea la care specialistul nostru va raspunde este: cum se factureaza marfa catre firma din Ungaria?
 

Iata ce spune specialistul


Daca societatea este inregistrata in scop normal de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, va emite factura cu TVA 19%, daca marfurile nu parasesc teritoriul Romaniei.

Conform prevederilor de la art. 270 alin. (9) din Codul fiscal, livrarea intracomunitara, reprezinta o livrare de bunuri, in intelesul alin. (1), care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.

Conform  prevederilor art.294 alin. (2)  lit. a) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa:
a) livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, cu exceptia:
1. livrarilor intracomunitare efectuate de o intreprindere mica, altele decat livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi;
2. livrarilor intracomunitare care au fost supuse regimului special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, conform prevederilor art. 312;

Potrivit alin (3), prin ordin al ministrului finantelor publice se stabilesc, acolo unde este cazul, documentele necesare pentru a justifica scutirea de taxa pentru operatiunile prevazute la alin. (1) si (2) si, dupa caz, procedura si conditiile care trebuie indeplinite pentru aplicarea scutirii de taxa.

Conform prevederilor de la art. 10 alin. (1) din OMFP 103/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, scutirea de taxa pentru livrarile intracomunitare de bunuri, prevazute la art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, cu exceptiile de la pct. 1 si 2 ale aceleiasi litere a) se justifica pe baza urmatoarelor documente:
a) factura in care trebuie sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;
b) documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru; si, dupa caz;
c) orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vanzare/cumparare, documentele de asigurare.

Pentru acele operatiuni care prin natura lor nu permit operatorilor economici sa fie in posesia documentelor de justificare a scutirii in momentul faptului generator, prezentarea documentelor pentru justificarea scutirii de taxa se va face in termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator de taxa pentru operatiunea in cauza.

Prin urmare, daca societatea din statul membru UE  comunica un cod valid de TVA iar bunurile sunt transportate din Romania in alt stat membru si detineti o dovada in acest sens (ex. CMR sau orice alt document), factura se emite in regim de scutire de TVA, cu drept de deducere, avand mentiunea la rubrica TVA: “neimpozabil in Romania” sau “taxare inversa la beneficiar”. Nu este necesara, precizarea pe factura a transportului, insa pentru justificare scutirii de TVA trebuie sa detineti documentul, care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru.

In decontul de TVA (cod 300), factura se declara la rd. 1, iar in declaratia 390 cu cod L.

Daca bunurile nu sunt transportate in alt stat membru, factura se emite cu TVA 19%. Nu declarati aceasta factura in Declaratia 390, ci in Declaratia 394 in sectiunea E.

Daca societatea este inregistrata numai in scop special de TVA (numai pentru tranzactii intracomunitare), potrivit art. 317 din Codul fiscal, atunci va emite factura pe baza codului normal de inregistrare fiscala, desigur fara TVA, ca si orice livrare locala, pana la atingerea plafonului de 300.000 la venituri, cand societatea va fi obligata sa se inregistreze in scop de TVA, potrivit art. 316 din Codul fiscal.

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regimul TVA pentru livrare marfa catre un client intracomunitar":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016