Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Emitere facturi catre clienti din UE fara TVA. Ce trebuie sa contina documentul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iul. 2021 Exclusiv
Tags: emitere facturi, factura pentru client intracomunitar, obligatii fiscale si declarative

Ce trebuie sa contina o factura prestari servicii emisa de societatea noastra pentru un client intracomunitar cu un numar valid de TVA in VIES.

 
Daca factura va fi emisa fara TVA trebuie specificat ceva pe factura? Ea se va emite in Euro sau in euro si lei? Ce alte obligatii fiscale avem pentru aceste prestari?
 

Raspunsul expertului contabil Vera Constantin :


Potrivit art 278 alin (2) din Codul fiscal:
 
Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
 
Avand in vedere ca locul prestarii serviciilor este la beneficiar, operatiunea este neimpozabila in Romania, drept urmare factura se va intocmi fara TVA.

Emiterea unei facturi catre o firma din UE fara TVA se va putea realiza in masura in care beneficiarul serviciilor va pune la dispozitia societatii detalii cu privire la sediul activitatii economice, precum si un cod valid de TVA.

Platile/incasarile catre/de la nerezindenti se efectueaza in mod liber in valuta si in moneda nationala (leu).
Factura se poate intocmi in orice limba si in orice moneda cu conditia ca, daca factura contine TVA, suma TVA sa fie exprimata si in lei pe langa valoarea in valuta.
 
Art. 319, alin. (23) din Codul fiscal :
(23) Sumele indicate pe factura se pot exprima in orice moneda cu conditia ca valoarea TVA colectata sau de regularizat sa fie exprimata in lei.
 
In situatia in care valoarea taxei colectate este exprimata intr-o alta moneda, aceasta va fi convertita in lei utilizand cursul de schimb prevazut la art. 290.
 
In ceea ce priveste incasarea, dat fiind ca este vorba despre un nerezident aveti dreptul sa incasati contravaloarea facturii in orice moneda (poate fi diferita de moneda in care facturati).
Asadar, emiterea facturii in valuta catre un nerezident persoana impozabila se face fara tva, deoarece operatiunea e impozabila in tara beneficiarului.Serviciile prestate se raporteaza la randul 3 cu reportare la randul 3.1 in D300 si in D394 cu simbol P.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Emitere facturi catre clienti din UE fara TVA. Ce trebuie sa contina documentul?":
Rating:

Nota: 4.11 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016