Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum fac firmele trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in 2024

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 26 Feb. 2024
Cum fac firmele trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in 2024
Tags: impozit pe profit, impozit micro, trecere la impozit micro

SRL infiintat in 20 decembrie 2023, trecut ca platitor de impozit pe profit. In ianuarie 2024 a angajat cu contract de munca 1 persoana. Cum se poate trece la impozit pe venit?

Mentionez ca am depus Declaratia 700 pentru trecere la impozit pe venit si am primit urmatorul raspuns: < Impozit pe profit> este luat in evidenta cu data de 20.12.2023 - nu se poate lua in evidenta - nu se opereaza corectia. Multumesc!

Trecere de la impozit pe profit la impozit micro – raspunsul specialistului:

Daca in anul precedent o societate a fost platitoare de impozit pe profit si nu au mai avut calitatea de microintreprindere incepand cu 1 ianuarie 2024, poate opta sa treaca la impozit pe venitul microintreprinderilor, desigur daca conditiile de a fi microintreprindere sunt indeplinite.

Termen depunere D700: pana la 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor (art. 55 alin.(2) Cod fiscal).

ART. 55 - Termenele de declarare a mentiunilor

(1) Persoanele juridice care se infiinteaza in cursul unui an fiscal, precum si microintreprinderile care intra sub incidenta prevederilor art. 52 comunica organelor fiscale competente aplicarea/iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

(2) Persoanele juridice romane comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.


ART. 48 - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii

(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este optional.

Incepand cu data de 01.01.2024, potrivit OUG nr. 115/2023, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(2) Persoanele juridice romane pot opta sa aplice impozitul reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere prevazute la art. 47 alin. (1) si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor prezentului titlu.

(21) Microintreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit in cursul anului fiscal, optiunea putand fi exercitata incepand cu anul fiscal urmator, cu exceptiile prevazute la art. 52. Optiunea se comunica organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Societatea dvs. nu a mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderii in 2023, are un angajat in 2024, deci poate aplica regimul de impozitare micro in 2024.

In D700 se completeaza sectiunea C, scoatere din evidenta ca platitor de impozt profit cu 31.12.2023 si luare in evidenta ca platitor de impozit pe veniturile microintreprinderii cu 01.01.2024.

 

Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum fac firmele trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in 2024":
Rating:

Nota: 4.36 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016