Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Referitor la (locuinte) apartamente achizitionate ca persoana fizica, se vorbeste ca daca semnezi un precontract anul asta (2022) si finalizezi tranzactia la anul (2023), se aplica prevederile referitoare la tva de anul acesta.
Oare dispensa aceasta se refera si la faptul ca poti cumpara sub 450k oricate apartamente si doar unul intre 450-600k. Mai precis, daca semneaza anul asta (2022) pentru un apartament sub 450, cand inchei la anul (2023) notarul il va considera ca unicul apartament la care ai dreptul la cota redusa de tva sau practic mai poti avea in viitor dreptul la unul?
Conform modificarilor aduse prin OG 16/2022 art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 din Codul fiscal, incepand cu 01 ianuarie 2023 se aplica cota redusa 5% TVA pentru livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare. Orice persoana fizica poate achizitiona, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de 5%.
La art. III din OG 16 sunt stabilite exceptii de la aceste prevederi, respectiv, in anul 2023 cota redusa de TVA de 5% se aplica si pentru:
a)livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice, daca au incheiat pana la 1 ianuarie 2023 acte juridice intre vii care au ca obiect plata in avans pentru achizitionarea de astfel de locuinte;
b)livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depaseste suma de 600.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, daca au incheiat pana la 1 ianuarie 2023 acte juridice intre vii care au ca obiect plata in avans pentru achizitionarea unei astfel de locuinte.
In cazul in care o persoana incheie in 2022 un antecontract pentru o locuinta a carei valoare nu depaseste 450.000 lei se aplica derogarea de la lit. a) iar in 2023 consider ca poate achizitiona o locuinta cu cota de 5% in conditiile art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 in vigoare de la 01 ianuarie 2023 (o singura astfel de locuinta) si locuinta pentru care a incheiat antecontract in anul 2022.Aceste livrari pentru care se aplica derogarea de la lit. a) nu se inscriu in "Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, incepand cu 1 ianuarie 2023" (doar cele de la lit. b)).
Cartea verde a contabilitatii
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Achizitii de bunuri extracomunitareModificari TVA 2024. TOT trebuie sa stiiCum arata un raport al cotelor TVA la nivelul UE?Modificari importante privind TVA ce intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2024Cotele TVA pentru 2023, aplicabile in RomaniaUltimele articole
Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaTVA zahar 2024. Studii de caz practiceModificari asupra cotelor de TVA, aplicate incepand cu 1 ianuarie 2024Codul Fiscal, modificat pe partea de TVA. Ce prevederi au fost introduse prin HG 653/2023Noi masuri fiscale propuse de Guvern. Ce se modifica in privinta TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"