Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cheltuieli facturate cu diurna. Care este tratamentul fiscal TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Apr. 2018
Tags: tva, tratament fiscal, cote tva, cod fiscal

In analiza de mai jos, o societate trebuie sa primeasca de la un furnizor o factura pe care se regasesc cheltuieli cu diurna aferente unei deplasari pentru o activitate principala.

Vom vedea daca aceasta cheltuiala este considerata o cheltuiala accesorie serviciului prestat si daca urmeaza cota de TVA care se aplica serviciului, anume 19%, sau daca trebuie sa aiba TVA 0.

Iata raspunsul specialistului!

Daca prin contract s-a stabilit ca diurna acordata angajatului societatii prestatoare se suporta de catre beneficiar, pe langa serviciul principal contractat, valoarea acesteia reintregeste valoarea serviciului de baza. Practic, serviciul prestat se negociaza prin contract la un tarif variabil, format din:

-  tariful de baza al serviciului contractat, de exemplu serviciul de consultanta fiscala, prestat lunar;
-  tariful reprezentat de costurile de deplasare al consultantului la beneficiar, dar si de diurna acordata acestuia.

In acest caz, pentru tariful reprezentat de costurile de deplasare/diurna ale consultantului se aplica acelasi tratament fiscal aplicat serviciului de baza, de exemplu, regimul normal de taxare prin colectarea TVA, utilizand cota standard TVA 19%.

Valoarea acestui serviciu este tratata drept cheltuiala accesorie serviciului principal prestat (serviciul de consultanta) conform prevederilor art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii" alin. (3) din Codul fiscal:

"Baza de impozitare cuprinde urmatoarele: b) cheltuielile accesorii, cum sunt: comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport si asigurare, solicitate de catre furnizor/prestator cumparatorului sau beneficiarului. Cheltuielile facturate de furnizorul de bunuri sau de prestatorul de servicii cumparatorului, care fac obiectul unui contract separat si care sunt legate de livrarile de bunuri sau de prestarile de servicii in cauza, se considera cheltuieli accesorii." Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 30 alin. (5) din normele de aplicare ale acestui articol in care se regaseste si exemplul nr. 1 aplicabil si situatiei prezentate de dumneavoastra.

"In sensul art. 286 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, orice cheltuieli accesorii efectuate de persoana care realizeaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii se includ in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, chiar daca fac obiectul unui contract separat. Exista o singura livrare/prestare in cazul in care unul sau mai multe elemente trebuie considerate ca reprezentand tranzactia principala, in timp ce unul sau mai multe elemente trebuie considerate cheltuieli accesorii care beneficiaza de tratamentul fiscal al tranzactiei principale referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile ca si livrarea/prestarea de care sunt legate.

Furnizorul/prestatorul nu poate aplica structura de comisionar prevazuta la pct. 31 alin. (4) pentru a refactura cheltuieli accesorii si nici pentru a refactura cheltuieli cu impozite si taxe conform prevederilor alin. (4).

Exemplul nr. 1: Pentru prestarea unor servicii de consultanta, prestatorul stabileste cu beneficiarul sau ca acesta va suporta si cheltuielile cu deplasarile consultantilor, respectiv transport, cazare, diurna, alte cheltuieli. Toate aceste cheltuieli sunt accesorii serviciului principal, respectiv cel de consultanta si se includ in baza de impozitare a acestuia."

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal si expert contabil.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Cheltuieli facturate cu diurna. Care este tratamentul fiscal TVA?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016