Sunt de acord cu politica de cookie
Atentie contabili!
Totul despre CREANTE: putem sa le recuperam de la o firma in insolventa sau faliment?

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Cheltuieli facturate cu diurna. Care este tratamentul fiscal TVA?

de InfoTva.ro la 19 Apr. 2018
Tags: tva, tratament fiscal, cote tva, cod fiscal

In analiza de mai jos, o societate trebuie sa primeasca de la un furnizor o factura pe care se regasesc cheltuieli cu diurna aferente unei deplasari pentru o activitate principala.

Vom vedea daca aceasta cheltuiala este considerata o cheltuiala accesorie serviciului prestat si daca urmeaza cota de TVA care se aplica serviciului, anume 19%, sau daca trebuie sa aiba TVA 0.

Iata raspunsul specialistului!

Daca prin contract s-a stabilit ca diurna acordata angajatului societatii prestatoare se suporta de catre beneficiar, pe langa serviciul principal contractat, valoarea acesteia reintregeste valoarea serviciului de baza. Practic, serviciul prestat se negociaza prin contract la un tarif variabil, format din:

-  tariful de baza al serviciului contractat, de exemplu serviciul de consultanta fiscala, prestat lunar;
-  tariful reprezentat de costurile de deplasare al consultantului la beneficiar, dar si de diurna acordata acestuia.

In acest caz, pentru tariful reprezentat de costurile de deplasare/diurna ale consultantului se aplica acelasi tratament fiscal aplicat serviciului de baza, de exemplu, regimul normal de taxare prin colectarea TVA, utilizand cota standard TVA 19%.
Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale
Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale

Vezi detalii

Manual de Politici Contabile 2019
Manual de Politici Contabile 2019

Vezi detalii

Asociatiile de proprietari conform Legii nr. 196/2018
Asociatiile de proprietari conform Legii nr. 196/2018

Vezi detaliiValoarea acestui serviciu este tratata drept cheltuiala accesorie serviciului principal prestat (serviciul de consultanta) conform prevederilor art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii" alin. (3) din Codul fiscal:

"Baza de impozitare cuprinde urmatoarele: b) cheltuielile accesorii, cum sunt: comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport si asigurare, solicitate de catre furnizor/prestator cumparatorului sau beneficiarului. Cheltuielile facturate de furnizorul de bunuri sau de prestatorul de servicii cumparatorului, care fac obiectul unui contract separat si care sunt legate de livrarile de bunuri sau de prestarile de servicii in cauza, se considera cheltuieli accesorii." Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 30 alin. (5) din normele de aplicare ale acestui articol in care se regaseste si exemplul nr. 1 aplicabil si situatiei prezentate de dumneavoastra.

"In sensul art. 286 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, orice cheltuieli accesorii efectuate de persoana care realizeaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii se includ in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, chiar daca fac obiectul unui contract separat. Exista o singura livrare/prestare in cazul in care unul sau mai multe elemente trebuie considerate ca reprezentand tranzactia principala, in timp ce unul sau mai multe elemente trebuie considerate cheltuieli accesorii care beneficiaza de tratamentul fiscal al tranzactiei principale referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile ca si livrarea/prestarea de care sunt legate.

Furnizorul/prestatorul nu poate aplica structura de comisionar prevazuta la pct. 31 alin. (4) pentru a refactura cheltuieli accesorii si nici pentru a refactura cheltuieli cu impozite si taxe conform prevederilor alin. (4).

Exemplul nr. 1: Pentru prestarea unor servicii de consultanta, prestatorul stabileste cu beneficiarul sau ca acesta va suporta si cheltuielile cu deplasarile consultantilor, respectiv transport, cazare, diurna, alte cheltuieli. Toate aceste cheltuieli sunt accesorii serviciului principal, respectiv cel de consultanta si se includ in baza de impozitare a acestuia."

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal si expert contabil.
Autor:

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Cheltuieli facturate cu diurna. Care este tratamentul fiscal TVA?":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi

Atentie contabili!
Totul despre CREANTE: putem sa le recuperam de la o firma in insolventa sau faliment?

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special CREANTE de recuperat - cum recuperam creantele de la o firma in faliment sau insolventa?
X
Atentie contabili!
Totul despre CREANTE: putem sa le recuperam de la o firma in insolventa sau faliment?

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special.

CREANTE de recuperat - cum recuperam creantele de la o firma in faliment sau insolventa?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016