keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cifra de afaceri TVA pentru o societate nou infiintata. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: cifra de afaceri, tva, societate nou infiintata, plafonul de scutire, cod fiscal, plafon, persoana impozabila

In cazul selectat pentru analiza, o societate infiintata in iunie 2014 a inregistrat la 31.12.2014 o cifra de afaceri de 192.000 lei. Avand in vedere ca a functionat numai 6 luni se reconsidera citra de afaceri pe 12 luni si trebuia sa se inregistreze in scop de TVA?


In cazul unei societati infiintate in cursul anului 2015 nu se recalculeaza plafonul de scutire de 220.000 lei  in functie de numarul de luni de activitate ramase de la data infiintarii pana la sfarsitul anului, anul infiintarii fiind tratat drept an intreg. In acest context, am in vedere prevederile  prevederile  art. 152, alin. (5) prin care se reglementeaza in mod expres faptul ca  "(5) Pentru persoana impozabila nou-infiintata care incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire este plafonul prevazut la alin. (1)".

Alin. (1) al art. 152 se refera strict la  cifra de afaceri anuala de 65.000 euro  "(1) Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 125^1 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro, al carui echivalent in lei ...." , fara a impune recalcularea in functie de numarul de luni de functionare in cadrul anului  calendaristic in care persoana impozabila s-a infiintat.

Cifra de afaceri s-a recalculat in functie de numarul de luni de functionare in anul infiintarii pana la  intrarea in vigoare a prevederilor  O.U.G. nr.   24 din  6 iunie 2012
pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Anterior acestei modificari a Codului fiscal,  prin alin. (5) al art. 152 recalcularea plafonului de scutire s-a reglementat dupa cum urmeaza "Pentru persoana impozabila nou-infiintata care incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire prevazut la alin. (1) se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga".  

          De asemenea, prin (4) al art. 152 se reglementeaza faptul ca " O persoana impozabila nou-infiintata poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, daca la momentul inceperii activitatii economice declara o cifra de afaceri anuala estimata, conform alin. (2), sub plafonul de scutire si nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare, conform alin. (3)".
In concluzie, societatea  infiintata in iunie 2014 nu trebuia sa se inregistreze in scopuri de TVA in cursul anului 2014 dupa depasirea cifrei de afaceri de 128.333 lei determinata  prin recalculare, dupa cum urmeaza:

220.000 lei : 12 luni x 7 luni = 18.333,33 lei x 7 luni = 128.333 lei
Astfel, societatea nu era  obligata sa se inregistreze dupa depasirea  unei cifre de afaceri de 192.000 lei la 31.12.2014 pana pe data de 10 ianuarie 2015 astfel incat sa devina platitoare de TVA in regim normal incepand cu 1 februarie 2015.

            Societatea ar fi fost obligata sa se inregistreze pana pe 10 ianuarie 2015 numai daca, la 31.12.2014 ar fi atins sau ar fi depasit plafonul de 220.000 lei, chiar daca s-a infiintat in luna iunie 2014.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016