keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Obligatiile unei societati privind prevenirea si combaterea spalarii banilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Ian. 2020 Exclusiv
Tags: societate nou infiintata, combaterea spalarii banilor, legea nr129/2019

In studiul de caz propus astazi vom discuta despre documentele care trebuie intocmite de o societate nou infiintata, in ce priveste prevenirea si combaterea spalarii banilor.

Specialistul nostru reaminteste ca, la data de 21 iulie 2019, a intrat in vigoare noua reglementare in materia prevenirii si combaterii spalarii banilor - Legea nr. 129/2019 care aduce importante modificari legislatiei deja existente instituind noi obligatii, proceduri si sanctiuni unui spectru larg de persoane alaturi de infactiuni noi cu pedepse consistente. Amenzile pentru persoane fizice pot ajunge la150.000 lei la care se poate adauga pentru persoanele juridice un plus de 10% din veniturile totale raportate la perioada fiscala incheiata.
 
Din perspectiva termenului de intrare in vigoare a componentei ce contine obligatiile ce revin persoanelor vizate de cu noul act normativ acesta este 17 ianuarie 2020.
 
Printre obligatiile impuse cu caracter de noutate este aceea de declararea beneficiarului real al persoanelor juridice. Pentru societati declaratia in forma autentica se depune in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale sau in 15 zile de la aparitia oricarei modificari privind datele de identificare ale beneficiarului real. Primul termen pentru depunerea acestei declaratii este 21 iulie 2020, iar sanctiunea poate ajunge la 10.000 lei si dizolvarea societatii
 
Prima etapa ce urmeaza a fi intreprinsa de o societate, noua sau deja infiintata este aceea de a identifica din perspectiva art. 5 din lege calitatea de entitate raportoare si natura circumstantelor care impun obligatiile prevazute de noul act normativ.
 
Pe langa institutiile financiare si de credit calitatea de entitate raportoare o au si auditorii, expertii contabili si contabilii autorizati, cenzorii, persoanele care acorda consultanta fiscala, financiara, de afaceri sau contabila, si societatile infiintate de catre acestia in exercitarea activitatii lor alaturi de alte profesii cum este cea a agentilor imobiliari.
 
Alaturi de aceste categorii profesionale se situeaza si orice alte entitati si persoane fizice care comercializeaza, in calitate de profesionisti, bunuri sau presteaza servicii, in masura in care efectueaza tranzactii in numerar a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, indiferent daca tranzactia se executa printr-o singura operatiune sau prin mai multe operatiuni care au o legatura intre ele
 
In succesiune urmeaza sa verifice daca, in conformitate cu prevederile art. 23 din lege societatea, are obligatia desemnarii persoanelor cu responsabilitati in aplicarea Legii nr. 129/2019 pe care sa il comunice Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.
 
O categorie complexa de obligatii sunt cele de stabilire a politicilor, normelor interne, mecanismelor de control intern si a procedurilor de administrare a riscurilor de spalare a banilor in cadrul carora se pun in aplicare masuri de cunoastere a clientelei, de evaluare si gestionare a riscurilor, managementul de conformitate si comunicare, de instruire si evaluare periodica a angajatilor, de raportare a situatiilor identificate catre Oficiu.
 
In final, ca urmare a analizei efectuate potrivit criteriilor de mai sus, urmeaza a fi pusa in aplicare procedura prevazuta de lege, in detaliu, de efectuare a raportarilor si de pastrare a documentelor. Asadar, conformarea la noua reglementare privind prevenirea si combaterea spalarii banilor este un proces laborios care presupune particularizarea obligatiilor instituite de noul act normativ la activitatea concreta desfasurata de societate.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016