Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia privind beneficiarii reali: completare, acte insotitoare si transmitere in 2021

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 16 Sep. 2021 Exclusiv
Tags: declaratia privind beneficiarii reali, completarea declaratiei privind beneficiarii reali, modalitati de depunere

Va rugam sa ne scrieti care sunt documentele care insotesc declaratia privind beneficiarul real, daca se trimit indosariate, si in cazul in care se decide trimiterea cu posta daca se aplica regula potrivit careia termenul limita este 1 octombrie, data postei, la fel ca in alte situatii de trimitere documente.

Noi am inteles de pe portalul ONRC ca declaratia este insotita doar de copii ale actelor de identitate ale beneficiarilor reali, pe alte site-uri se mai mentioneza si alte acte, cum ar fi act constitutiv, etc. 

In declaratie beneficiari reali completarea intrebarii precedente, va rugam sa ne explicati daca se bifeaza toate punctele de la capitolul Modalitatea in care se exercita controlul,Pct. IV, si daca la pct. VII, Prelucrarea datelor cu caracter personal, se inscriu datele si semnatura persoanei desemnate pentru comunicari de la pct. VI. 

Totodata, intelegem ca la inceputul Declaratiei bifam casuta art.62, alin. 1, Legea 129/2019. In completarea intrebarii precedente, va rugam sa ne explicati daca se bifeaza toate punctele de la capitolul Modalitatea in care se exercita controlul,Pct. IV, si daca la pct. VII, Prelucrarea datelor cu caracter personal, se inscriu datele si semnatura persoanei desemnate pentru comunicari de la pct. VI. Totodata, intelegem ca la inceputul Declaratiei bifam casuta art.62, alin. 1, Legea 129/2019.
 
Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu: 

In anul 2021, declaratia anuala privind beneficiarii reali, se depune la oficiul registrului comertului, pana la data de 1 octombrie.

Asa cum prevede Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile ulterioare, declaratia poate avea forma de inscris sub semnatura privata sau forma electronica (e-mail).

Aceasta poate fi transmisa prin mijloace electronice sau prin servicii de posta si curier.

Printr-un comunicat, ONRC face cunoscut faptul ca declaratia poate fi data si in fata reprezentantului oficiului registrului comertului sau se poate depune, personal sau prin reprezentant, avand data certa, data de notarul public ori atestata de avocat.

Reprezentantul legal al societatii (administratorul sau persoana care este numita sa reprezinte societatea) trebuie sa depuna la Oficiul registrului comertului, formularele solicitate si copie dupa actul de identitate al asociatului.
 
Asa cum se prevede si in Legea nr. 129/2019, cu modificarile ulterioare, datele de identificare ale beneficiarului real se refera la: numele, prenumele, data nasterii, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, cetatenia, domiciliul sau resedinta.

Referitor la intrebarea d-voastra, mentionam ca declaratia completata si semnata, impreuna cu datele de identificare (copie CI), indosariate si numerotate se poate transmite prin posta, prin scrisoare recomandata, si completarea formularului lista (opis) privind documentele transmise (denumire si nr. de foi).

In cazul in care sunt mai multi beneficiari reali acestia trebuie inscrisi pe alte formulare de declaratie care se anexeaza la declaratia initiala.

Alte documente nu se ataseaza.

Pe site-ul ONRC este postat Ghidul care prezinta modul de completare a Declaratiei privind beneficiarii reali.

Astfel:

in caseta I se va inscrie oficiul registrului comertului catre care se va trimite declaratia, respectiv ONRC de pe langa tribunalul in raza caruia persoana juridica isi are stabilit sediul social;
in caseta II se bifeaza una din casutele prevazute de Ghid, corespunzatoare situatiei de fapt.
Asa cum se specifica, pana la 1 octombrie se pot bifa doua casute, cea anuala si cea privind aplicarea art. 62 alin. (1) din Legea nr. 129/2019, cu modificarile ulterioare.
Aceasta se refera la societatile inregistrate la registrul comertului pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 129/2019 si care nu au depus nicio declaratie.
in caseta IV se bifeaza o singura casuta in functie de cazul concret in care se afla beneficiarul/beneficiarii reali cu privire la detinerea si controlul societatii d-voastra.
Notiunea de beneficiari reali, asa cum se regaseste definita la art. 4 din Legea nr. 129/2019 se poate referi la persoana fizica/persoanele fizice asociate ale unu SRL care detin, fiecare, mai mult de 25% plus unu din actiuni sau drepturile de vot sau participatiile in capitalurile proprii ale societatii.
 
Detinerea poate fi directa sau indirecta in ceea ce priveste dreptul de proprietate, asupra numarului de actiuni sau din drepturile de vot sau cu privire la participarea la capitalurile proprii ale societatii respective.

Referitor la criteriul controlului prin alte mijloace situatia trebuie de asemenea analizata pentru cazul concret al societatii d-voastra, asa cum rezulta din actul constitutiv (de ex. cine numeste conducerea societatii, daca exista prevazute drepturi speciale pentru unii dintre asociati, daca cunoasteti fara dubii care sunt beneficiarii reali ai detinerilor etc.).

Detinerea a 25% plus unu actiuni sau participare in capital al unei societati intr-un procent de peste 25% de catre o persoana fizica este un indiciu al exercitarii directe a dreptului de proprietate.

Detinerea a 25% plus unu actiuni sau participarea in capital al unei societati intr-un procent de peste 25% de catre, de exemplu o entitate corporativa straina, care se afla sub controlul unei persoane fizice, sau de catre mai multe entitati corporative straine, care se afla sub controlul aceleiasi persoane fizice, este, de asemenea, un indiciu al exercitarii indirecte a dreptului de proprietate.

In caseta VII se inscriu datele reprezentantului legal al societatii, acea persoana ale carei date de identificare sunt trecute si la caseta IV.
In caseta VI se trec datele persoanei de contact din firma, alta decat reprezentantul legal, care preia informatiile de la functionarul ONRC si le comunica celor care au completat formularele sau care raspund de completarea lor.




Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia privind beneficiarii reali: completare, acte insotitoare si transmitere in 2021":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016