Tags: declaratia privind beneficiarul real, modalitati de depunere, legea 208/2020
Legea nr. 208/2020 privind modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 869 din 23 septembrie 2020.
Conform actului normativ care a intrat in vigoare la data de 26 septembrie 2020, referitor la Legea 26/1990 privind registrul comertului (inmatricularea in registru) si in absenta comerciantului persoana fizica, respectiv a reprezentantului asociatiei familiale, semnatura acestuia poate fi inlocuita prin prezentarea la registrul comertului, de catre avocat, a imputernicirii avocatiale care contine semnatura clientului, respectiv a comerciantului persoana fizica sau a reprezentantului asociatiei familiale.
De asemenea, Declaratia privind beneficiarul real se poate da in fata reprezentantului oficiului registrului comertului sau se poate depune, personal sau prin reprezentant, avand data certa, data de notarul public ori atestata de avocat. (Modificarea Legii 129/2019)
In cazul solicitarii cazierului judiciar pentru persoane fizice, poate fi solicitat si in tara, de catre avocatul persoanei fizice in baza imputernicirii avocatiale emise cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si functionarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 64/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, sau, dupa caz, de alt imputernicit, pe baza unei procuri autentificate de catre notarul public.
Extras din Legea 208/2020:
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. I. -
Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 49 din 4 februarie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:1. La articolul 18, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
"
(4) in absenta comerciantului persoana fizica, respectiv a reprezentantului asociatiei familiale, semnatura acestuia poate fi inlocuita prin prezentarea la registrul comertului, de catre avocat, a imputernicirii avocatiale care contine semnatura clientului, respectiv a comerciantului persoana fizica sau a reprezentantului asociatiei familiale. Semnatura persoanei fizice trebuie data personal in fata avocatului si va fi folosita in intreaga activitate a comerciantului persoana fizica, respectiv a reprezentantului asociatiei familiale."
2. La articolul 19, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(2) Dovedirea specimenului de semnatura a administratorilor si, dupa caz, a reprezentantilor societatilor, precum si a persoanelor imputernicite in conditiile legii sa reprezinte regiile autonome sau organizatiile cooperatiste se face cu respectarea prevederilor art. 18 alin. (2)-(4)."
Art. II. -
La articolul 56 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 589 din 18 iulie 2019, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(5) Declaratia prevazuta la alin. (1) se poate da in fata reprezentantului oficiului registrului comertului sau se poate depune, personal sau prin reprezentant, avand data certa, data de notarul public ori atestata de avocat."Art. III. -
Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 777 din 13 noiembrie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
- La articolul 31, litera a) a alineatului (1) si alineatul (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"
a) in tara, de catre avocatul persoanei fizice in baza imputernicirii avocatiale emise cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si functionarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 64/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, sau, dupa caz, de alt imputernicit, pe baza unei procuri autentificate de catre notarul public;
. . . . . . . . . .
(2) Continutul procurii, respectiv al imputernicirii avocatiale trebuie formulat in termeni clari, din care sa rezulte persoana sau, dupa caz, avocatul care a fost mandatat, scopul si durata mandatului."
Art. IV. -
La articolul 10 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 339 din 18 mai 2012, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 10. -
(1) Pe baza actelor de stare civila se elibereaza certificate de nastere si de casatorie titularilor sau reprezentantilor legali ai acestora, iar certificatele de deces, membrilor familiei sau altor persoane indreptatite. Certificatele de stare civila se pot elibera si altor persoane imputernicite prin procura speciala, precum si avocatilor imputerniciti de catre titulari sau de catre reprezentantii legali ai acestora, in baza imputernicirii avocatiale emise cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si functionarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 64/2011, cu modificarile si completarile ulterioare. in certificatele de stare civila nu vor fi preluate titlurile de noblete, chiar daca au fost inscrise in unele acte de stare civila."
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Societatea a facut o achizitie intracomunitara, care a fost facturata cu TVA si a fost achitata TVA in statul membru UE. Societatea trebuie sa declare aceasta achizitie in D390?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale-debite, dobanzi si penalitati, penalitati de nedeclarare.
Va rog sa precizati in care din urmatoarele situatii societatea beneficiaza de anularea dobanzilor si penalitatilor, inclusiv anularea penalitatilor de nedeclarare;
1. - daca nu achita rata de esalonare la termen si dupa pierderea esalonarii, pana la 25 noiembrie achita debitul, fara sa achite dobanzile si penalitatile;
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns referitor la modul de inregistrare a facturilor primite in urmatoarele situatii:
1. factura in format pdf de la furnizor este primita in luna N (tot in luna N se primeste si marfa sau serviciul aferent facturii), dar e-Factura nu apare in SPV decat peste 1-2 luni de la data emiterii, dupa ce decontul de TVA pentru luna N a fost depus.
2. se primeste de la furnizor doar factura in format pdf, nu si e-Factura.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea X, platitoare de TVA la trimestru, vector impozit microintreprinderi, factureaza lunar prestari servicii manopera pentru lucrari constructii catre societatea Y, cu termen incasare 30 zile.
Societatea Y nu a mai facut plati catre societatea X de 60 de zile.
In ce conditii poate societatea X sa storneze facturile de prestari servicii sau catre cine trebuie sa se adreseze in vederea recuperarii debitelor?
Va rugam monografie contabila...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Avem o factura transmisa in E-factura la data de 11.06.2024. S-a constatat acum, la data de 13.09.2024, ca este incorect intocmita in momentul selectarii codului 384 primim mesajul ca factura este deja transmisa si nu se mai poate incarca inca o data. Ar trebui creat un carnet nou cu aceleasi date, serie si numar, astfel incat sa pot trransmite cu numarul si data facturii initiale?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Persoana fizica XYZ, cetatean roman a fost pana la data de 31.12.2023 rezident al CANADEI, stat semnatar al Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate cu Romania. De la aceasta data, in Canada nu mai are in posesie proprietati imobiliare, mobiliare. Totodata a fost scoasa din evidenta fiscala a autoritatii Canadiene. Incepand cu 01.01.2024 este rezident al Romaniei, unde si-a stabilit domiciliul, si detine la dispozitia sa o locuinta permanenta. Va rugam sa ne mentionati daca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<