Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia privind beneficiarul real. In ce cazuri NU trebuie sa depuna formularul persoanele juridice. Studiu de caz

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Sep. 2020 Exclusiv
Tags: declaratia privind beneficiarul real, persoane fizice

Va rog sa-mi spuneti daca mai exista obligativitatea depunerii declaratiei privind beneficiarul real pentru o societate infiintata care are ca actionari persoane fizice. Dar pentru o Asociatie de proprietari infiintata in anul 2000? Multumesc.

Raspunsul specialistului Costin Istrate:
 
Baza legala:
 
Legea  nr. 108 din 3 iulie 2020 privind modificarea si completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative:
.
ARTICOL UNIC
Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 589 din 18 iulie 2019, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La art.56, alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
Articolul 56
(1) Persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in Registrul comertului depun la inmatriculare si ori de cate ori intervine o modificare o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali ai societatilor.
 
2. La art. 56, dupa alin.  (1) se introduc doua noi alineate, alin.  (1 1) si (1 2), cu urmatorul cuprins:
(1 1) Sunt exceptate de la obligatia depunerii declaratiei prevazute la alin. (1):
 
a) regiile autonome, companiile si societatile nationale si societatile detinute integral sau majoritar de stat;
b) persoanele juridice constituite doar din asociati persoane fizice, atunci cand acestia sunt singurii beneficiari reali.
 
(1 2) In cazul persoanelor exceptate conform alin. (1 1) lit. b), in lipsa depunerii Declaratiei privind beneficiarul real, Oficiul National al Registrului Comertului este obligat sa completeze din oficiu Registrul beneficiarilor reali ai societatilor pe baza documentelor care insotesc cererea de inmatriculare sau pe baza evidentelor detinute in cazul societatilor deja inmatriculate.
 
3. La art. 56. alin. (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(4) Daca intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaratia se depune in termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.
 
4. La art. 62, alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 62
(1) In termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi (18 iulie 2020 – n.a.), societatile inregistrate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi in Registrul comertului, cu exceptia celor prevazute la art. 56 alin. (1 1), depun prin grija reprezentantului legal, spre inregistrare in Registrul beneficiarilor reali ai societatilor, tinut de Oficiul National al Registrului Comertului, o declaratie privind datele de identificare ale beneficiarilor reali.
.
Legea nr. 129 din 11 iulie 2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative
 
Capitolul XII Dispozitii tranzitorii si finale
 
Articolul 56
(1) Persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in Registrul comertului, cu exceptia regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale si societatilor detinute integral sau majoritar de stat, depun la inmatriculare, anual sau ori de cate ori intervine o modificare o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor.
.
O.U.G. nr. 111 din 1 iulie 2020 privind modificarea si completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, pentru completarea art. 218 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, precum si pentru completarea art. 12 alin. (5) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurare
 
94. La art. 56, dupa alin. (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu urmatorul cuprins:
 
(6) Obligatia prevazuta la alin. (1) este indeplinita si prin includerea la inmatriculare in actul constitutiv a datelor de identificare a beneficiarilor reali si a modalitatilor in care se exercita controlul asupra persoanei juridice. Modificarea ulterioara a datelor de identificare a beneficiarilor reali nu instituie obligatia intocmirii unui act modificator la actul constitutiv, declararea acestora indeplinindu-se in conditiile alin. (1).
 
Legea nr. 129 din 11 iulie 2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative
Capitolul XI Dispozitii privind modificarea si completarea unor acte normative
 
Articolul 53
Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 39 din 31 ianuarie 2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
3. La art. 7 alin. (2), dupa lit. c) se introduc doua noi litere, lit. c 1) si c 2), cu urmatorul cuprins:
c 1) copii certificate pentru conformitate cu originalul ale actelor doveditoare ale identitatii membrilor asociati;
 
c 2) declaratie pe propria raspundere incheiata in forma autentica a persoanei care in temeiul alin. (1) formuleaza cererea de inscriere, care cuprinde datele de identificare ale beneficiarilor reali ai asociatiei, in sensul reglementarilor din domeniul prevenirii si combaterii spalarii banilor si finantarii terorismului. Datele de identificare ale beneficiarului real sunt: numele, prenumele, data nasterii, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, cetatenia, domiciliul sau resedinta;
.
ORDONANTA nr. 26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la asociatii si fundatii
 
Articolul 7
(1) Oricare dintre membrii asociati, pe baza imputernicirii date in conditiile art. 6 alin. (2) lit. h), poate formula o cerere de inscriere a asociatiei in Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie urmeaza sa-si aiba sediul.
c) actele doveditoare ale sediului si patrimoniului initial;
.
16. Dupa art. 34 3 se introduc doua noi articole, art. 34 4 si 34 5, cu urmatorul cuprins:
Articolul 34 4
(1) Anual sau ori de cate ori intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, asociatia sau fundatia are obligatia de a comunica Ministerului Justitiei datele de identificare ale beneficiarului real, in vederea inregistrarii actualizarii evidentei privind beneficiarii reali ai asociatiilor si fundatiilor.
 
(2) In acest scop, Consiliul director al asociatiei sau fundatiei imputerniceste o persoana fizica pentru a comunica printr-o declaratie pe propria raspundere incheiata in forma autentica, datele de identificare ale beneficiarului real.
 
(3) Declaratia anuala prevazuta la alin. (1) se comunica Ministerului Justitiei pana la data de 15 ianuarie.
 
(4) Daca intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaratia prevazuta la alin. (1) se depune in termen de 30 zile de la data la care aceasta a intervenit.
.
ORDONANTA nr. 26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la asociatii si fundatii
Capitolul IV
Modificarea actului constitutiv si a statutului asociatiei sau fundatiei. Fuziunea si divizarea
.
Nota
Potrivit art. XI alin. (2) din O.U.G. nr. 29 din 18 martie 2020, publicata in Monitorul Oficial nr. 230 din 21 martie 2020, termenul prevazut de art. 63 se prelungeste cu 3 luni de la data incetarii starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, iar pe durata starii de urgenta se suspenda depunerea declaratiei si completarea documentelor.
 
Nota
ARTICOLUL UNIC din O.U.G. nr. 142 din 19 august 2020, publicata in Monitorul Oficial nr. 771 din 24 august 2020, prevede:
 
”ARTICOL UNIC
(1) Pentru anul 2020, termenul pana la care se depune Declaratia privind beneficiarul real, prevazut la art. 34 4 alin. (4) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, este 1 noiembrie 2020.
 
(2) Termenul prevazut la alin. (1) se aplica si obligatiei de completare a documentelor potrivit cerintelor prevazute la art. 6, 7, 16 si 17 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum au fost stabilite prin art. 63 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare.”
.
Nota
Art. 29 din O.U.G. nr. 70 din 14 mai 2020, publicata in Monitorul Oficial nr. 394 din 14 mai 2020, prevede:
 
(2) In termenul prevazut la alin. (1), Declaratia privind beneficiarul real poate avea forma de inscris sub semnatura privata ori forma electronica si poate fi transmisa la Oficiul Registrului comertului fara nicio alta formalitate, prin mijloace electronice, cu semnatura electronica sau prin servicii de posta si curier. Declaratia privind beneficiarul real poate fi si in forma autentica, certificata de avocat sau data la Oficiul Registrului comertului.
...
 
Opinie:
 
Conform Legii nr. 108/2020, persoanele juridice constituite doar din asociati persoane fizice, atunci cand acestia sunt singurii beneficiari reali, sunt exceptate de la obligatia depunerii Declaratiei privind beneficiarul real al persoanei juridice respective.
 
Referitor la asociatii, cu exceptia cazului privind depunerea cererii de inscriere a asociatiei in Registrul asociatiilor si fundatiilor, asociatia are obligatia depunerii Declaratiei privind datele de identificare ale beneficiarului real anual, catre Ministerul Justitiei pana la data de 15 ianuarie si respectiv, in cazul in care intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, pentru anul 2020, pana la data de 1 noiembrie 2020 (pentru anul 2020), iar ulterior, in termen de 30 zile de la data in care a intervenit schimbarea respectiva.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia privind beneficiarul real. In ce cazuri NU trebuie sa depuna formularul persoanele juridice. Studiu de caz":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016