Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tax free. GDRP in cazul restituirii de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Oct. 2018 Exclusiv
Tags: gdrp, tax free, tva

In studiul de caz de astazi vom vedea ce se intampla in cazul unei societatii care detine un magazin de vanzare cu amanuntul a ceasurilor de lux, care a obtinut autorizatia de la ANAF pentru a restitui taxa pe valoarea adaugata cumparatorilor, persoane fizice, care nu sunt stabiliti in Uniunea Europeana.

Intrebarile la care va raspunde unul dintre specialistii nostri sunt:

Cum se pune efectiv in practica prevederile art. 1 coroborat cu Art.3 din OMF 101/2016 prin prisma:
 
ART. 1
 
Livrarea de bunuri care sunt transportate in bagajul personal al calatorilor care nu sunt stabiliti in Uniunea Europeana este scutita de taxa pe valoarea adaugata conform prevederilor art. 294 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
 
a) calatorul nu este stabilit in Uniunea Europeana, respectiv adresa sau domiciliul permanent nu este in interiorul Uniunii Europene. Adresa sau domiciliul permanent inseamna locul specificat astfel in pasaport, carte de identitate sau in alt document recunoscut ca document de identitate de catre Ministerul Afacerilor Interne;
 
ART. 3
 
(1) Pentru livrarile de bunuri catre cumparatorii nestabiliti in Uniunea Europeana care indeplinesc conditiile prevazute la art. 1 magazinul autorizat are obligatia:
 
a) sa emita o factura, conform art. 319 din Codul fiscal;
 
b) sa emita si sa completeze in doua exemplare formularul Document de restituire a TVA cumparatorilor nestabiliti in Uniunea Europeana, al carui model este prezentat in anexa nr. 1.
 
Originalul documentului de restituire a taxei pe valoarea adaugata impreuna cu originalul facturii vor fi inmanate cumparatorului nestabilit in Uniunea Europeana, iar cel de-al doilea exemplar va ramane la magazinul autorizat.
 
Personalul de vanzari in momentul in care emite factura catre cumparatorul din afara UE este obligat sau nu sa solicite si sa pastreze la copia facturii care ramane la magazin si o copie a pasaportului sau actului de identintate care arata adresa/domiciliul permanent din afara UE, in asa fel sa demonstreze ca ceea ce a scris in factura este conform cu ce este in pasaport sau act ID?
 

Raspunsul specialistului

Asa cum este precizat in speta prezentata, avem de a face cu livrari de bunuri care sunt transportate in bagajul personal al calatorilor care nu sunt stabiliti in Uniunea Europeana, bunuri care sunt scutite de TVA in conformitate cu prevederile art. 294 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.    

Dupa efectuarea platii, magazinul autorizat TAX FREE de vanzare cu amanuntul a ceasurilor de lux are obligatia de a emite o factura fiscala si de a emite si completa in doua exemplare Documentul de restituire a TVA cumparatorilor nestabiliti in Uniunea Europeana.

In speta prezentata, personalul de vanzari, in momentul in care emite factura catre cumparatorul din afara UE, nu este obligat sa solicite si sa pastreze la copia facturii care ramane la magazin si o copie a pasaportului sau actului de identintate care arata adresa/domiciliul permanent din afara UE pentru a demonstra ca ceea ce a scris in factura este conformitate cu datele din pasaport.

Cumparatorul are tot interesul sa dea datele de identificare corecte deoarece restituirea TVA se poate face doar in baza documentului de restituire in orginal verificat si vizat de biroul vamal de iesire din Uniunea Europeana si a unei copii de pe factura vizata de acelasi birou vamal.

La biroul vamal de iesire din Uniunea Europeana cumparatorul trebuie sa prezinte marfurile achizitionate, factura, dovada platii si Documentul de restituire a TVA cumparatorilor nestabiliti in Uniunea Europeana toate in original. Doar dupa verificarea bunurilor si concor­dan­tei datelor din documentele mentionate, biroul vamal va viza, prin stampilare, factura si documentul de restituire a TVA.
 
In acest sens avem prevederile alin (5) de la art. 3 si alin (2) de la art. 4 din OMFP nr. 101/2016 pentru aprobarea Normelor privind restituirea taxei pe valoarea adaugata cumparatorilor, persoane fizice, care nu sunt stabiliti in Uniunea Europeana:
 
Articolul 3 (5) Organele vamale verifica:a) concordanta dintre datele prevazute in documentul de restituire referitoare la cumparator si datele din pasaport, carte de identitate sau alt document recunoscut ca document de identitate;

Articolul 4 (2) Restituirea directa catre cumparatorii nestabiliti in Uniunea Europeana se efectueaza de catre magazinele autorizate pe baza documentului de restituire in original vizat de biroul vamal de iesire din Uniunea Europeana si a unei copii de pe factura vizata de acelasi birou vamal. Taxa pe valoarea adaugata se restituie integral, fara a se retine un comision. Restituirea se poate efectua atat catre cumparatorul nestabilit in Uniunea Europeana, cat si catre orice alta persoana imputernicita de acesta, care prezinta documentele prevazute mai sus. Taxa pe valoarea adaugata efectiv restituita cumparatorilor nestabiliti in Uniunea Europeana se recupereaza de catre magazinul autorizat de la bugetul de stat, prin inscrierea in randul corespunzator din decontul de TVA, fiind justificata cu documentul de restituire in original vizat de biroul vamal de iesire din Uniunea Europeana si copia de pe factura vizata de acelasi birou vamal.

Deci restituirea taxei pe valoarea adaugata se efectueaza pe baza documentului de restituire in original vizat de biroul vamal de iesire din Uniunea Europeana si a unei copii de pe factura vizata de acelasi birou vamal.

Ramane la latitudinea conducerii societatii sa stabileasca in proceduri cum va proceda in cazul mentionarii in facturi a datelor de indentificare din pasapoarte in una din cele doua variante posibile: varianta 1 si varianta 3, avand in vedere ca in cazul unui control de la ANAF nu aveti obligatia sa prezentati copii de pe actele de identitate ale cumparatorilor.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tax free. GDRP in cazul restituirii de TVA":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016