Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Restituire TVA catre cumparatori persoane fizice pentru bunuri transportate in afara UE. Ce obligatii fiscale are magazinul tax free?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: restituire tva, transport bunuri, factura, tax free, recuperare tva

Analiza privind regimul tax free porneste de o societate care comercializeaza produse in magazinul propriu. Un client din afara UE solicita emiterea de factura pentru aceste produse, factura care actura ii permite recuperarea TVA la iesirea cu marfa din Romania. In aceasta situatie, vom vedea ce trebuie sa faca societatea care vinde produsele si ce documente trebuie sa ii elibereze unui astfel de cumparator, alaturi de formalitatile care trebuie indeplinite.


Din cele prezentate reiese ca este vorba de un cumparator persoana fizica care achizitioneaza bunurile (ceasurile) direct de la magazinul din Romania, si  nu un cumparator din afara UE care importa bunurile exportate in afara spatiului comunitar.

In atare situatie se aplica prevederile OMEF 1692/2007 pentru aprobarea Normelor privind restituirea taxei pe valoarea adaugata cumparatorilor, persoane fizice, care nu sunt stabiliti in Comunitatea Europeana conform carora restituirea TVA se poate face pentru bunurile in valoare mai mare de 175 euro plus TVA,  transportate in afara UE inainte de sfarsitul celei de-a treia luni care urmeaza lunii in care are loc livrarea, daca acestea sunt cumparate de la magazine din reteaua de vanzare cu amanuntul autorizate sa efectueze vanzari de bunuri care confera cumparatorilor care nu sunt stabiliti in Comunitatea Europeana dreptul de a solicita restituirea TVA si daca se face dovada exportuluiprin factura purtand viza biroului vamal de iesire din UE.

Restituirea se poate efectua doar pentru bunurile cumparate de la magazinele din reteaua de vanzare cu amanuntul autorizate sa efectueze vanzari de bunuri care confera cumparatorilor nestabiliti in UE dreptul de a solicita restituirea TVA, pentru bunurile vandute prin aceste magazine (restituire directa) sau prin unitati specializate in restituirea TVA (restituire indirecta).

Magazinele in cauza, dupa ce au fost autorizate de catre organele fiscale competente, sunt identificate prin intermediul siglei "TAX FREE”.

Aceste magazine sunt obligate sa emita catre cumparatorii persoane fizice din afara UE o factura conform art. 155 din Codul fiscal si formularul "Document de restituire a TVA cumparatorilor nestabiliti in Comunitatea Europeana" prevazut de OMEF 1692/2007 completat in doua exemplare, originalul celor doua documente fiind inmanate cumparatorilor.

Pentru a beneficia de restituirea TVA, cumparatorii nestabiliti in UE trebuie sa prezinte magazinelor autorizate/unitatilor specializate, direct sau prin imputernicit, documentul de restituire, in original si factura initiala de vanzare, in copie, ambele vizate de biroul vamal de iesire din UE. Pe baza acestor documente, magazinele autorizate/unitatile specializate restituie cumparatorilor taxa aferenta in numerar, prin mandat postal sau prin transfer bancar intr-un cont indicat de cumparator, comisioanele bancare sau postale de transfer fiind suportate de cumparatori.

In concluzie, in cazul prezentat, societatea trebuie sa fie in prealabil autorizata sa efectueze vanzari de bunuri care confera cumparatorilor nestabiliti in UE dreptul de a solicita restituirea TVA. Daca acesta autorizare exista, societatea va elibera cumparatorului din China factura si documentul de restituire, iar dupa prezentarea lor vizate de biroul vamal de iesire din UE va putea proceda la restituirea TVA catre cumparator. Taxa astfel restituita catre cumparatorul necomunitar se inscrie la rd. 29 din decontul de TVA, adaugandu-se in totalul taxei deduse de societate si fiind recuperabila de societatea autorizata respectiva prin decont.

Sistemul de restituire a TVA instituit de OMEF 1692/2007  nu prevede  posibilitatea restituirii TVA in vama, ci numai prin magazinele autorizate/unitatile specializate.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Restituire TVA catre cumparatori persoane fizice pentru bunuri transportate in afara UE. Ce obligatii fiscale are magazinul tax free?":
Rating:

Nota: 4.6 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016