keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Cum combate UE frauda in domeniul TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: tva, combaterea fraudei, frauda, achizitii, evaziunea fiscala, impozit pe bunuri, taxa pe valoarea adaugata

In efortul sau de intensificare a luptei impotriva fraudei fiscale, UE intentioneaza sa consolideze cooperarea cu tarile vecine in domeniul TVA.




Taxa pe valoare adaugata (TVA), facturata ca impozit pe bunuri si servicii, este una dintre principalele surse de venituri fiscale pentru guvernele din UE, ridicandu-se anual la peste 700 de miliarde de euro.

Dar, in UE, incasarile din TVA sunt, in fiecare an, cu aproape 20% mai mici decat ar trebui sa fie in mod normal. Potrivit calculelor, in 2011, nu s-a platit TVA in valoare de circa 193 de miliarde de euro (reprezentand 1,5% din PIB). La originea acestei situatii s-au aflat, cel putin in parte, evaziunea si frauda fiscala.

In prim-plan, serviciile electronice

Fraudele in materie de TVA al caror nivel este deosebit de ridicat sunt cele care implica operatori din afara UE din sectoarele telecomunicatiilor si comertului electronic, aflate in plina expansiune. Autorii acestor fraude profita de lacunele de informare si de diferentele existente la nivel transfrontalier.

O serie de servicii electronice, cum ar fi descarcarea de muzica si filme, sunt adesea furnizate prin intermediul unor servere si companii care isi desfasoara activitatea in afara UE.

Achizitiile de acest tip se deosebesc de tranzactiile clasice prin faptul ca identificarea furnizorilor, a clientilor si a locului de unde se furnizeaza serviciul nu se realizeaza intotdeauna cu usurinta. Prin urmare, este mai dificil sa se stabileasca daca TVA-ul s-a achitat sau nu.

Limitarea pagubelor economice provocate de evaziunea fiscala

Printr-o colaborare mai stransa cu partenerii internationali, UE spera sa dezvolte instrumente mai eficiente de combatere a fraudei, ajutand guvernele nationale sa recupereze taxele care le sunt datorate si sa isi protejeze finantele publice.

Pentru a solutiona aceasta problema, Comisia propune deschiderea de negocieri oficiale cu Rusia si Norvegia cu privire la imbunatatirea cooperarii administrative in materie de TVA. Discutii preliminarii au fost, de asemenea, organizate cu Canada, Turcia si China.

Prin masurile propuse, UE incurajeaza autoritatile fiscale nationale sa schimbe mai multe date cu privire la activitatile contribuabililor, facilitand inclusiv accesul la bazele lor de date. O astfel de cooperare are loc deja intre tarile din UE, dar deocamdata nu si intre UE si principalii sai parteneri comerciali.

Intr-o economie din ce in ce mai globalizata, acordurile de cooperare, precum cele propuse cu Rusia si Norvegia, ar imbunatati identificarea si urmarirea fraudelor in materie de TVA si, prin urmare, ar contribui la limitarea pierderilor suferite de finantele publice. Aceste pierderi de venit genereaza anual o povara fiscala suplimentara de miliarde de euro, pe care trebuie sa o suporte contribuabilii onesti.

Sursa: Comisia Europeana


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016