Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Cum combate UE frauda in domeniul TVA?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 14 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: tva, combaterea fraudei, frauda, achizitii, evaziunea fiscala, impozit pe bunuri, taxa pe valoarea adaugata

In efortul sau de intensificare a luptei impotriva fraudei fiscale, UE intentioneaza sa consolideze cooperarea cu tarile vecine in domeniul TVA.
Taxa pe valoare adaugata (TVA), facturata ca impozit pe bunuri si servicii, este una dintre principalele surse de venituri fiscale pentru guvernele din UE, ridicandu-se anual la peste 700 de miliarde de euro.

Dar, in UE, incasarile din TVA sunt, in fiecare an, cu aproape 20% mai mici decat ar trebui sa fie in mod normal. Potrivit calculelor, in 2011, nu s-a platit TVA in valoare de circa 193 de miliarde de euro (reprezentand 1,5% din PIB). La originea acestei situatii s-au aflat, cel putin in parte, evaziunea si frauda fiscala.

In prim-plan, serviciile electronice

Fraudele in materie de TVA al caror nivel este deosebit de ridicat sunt cele care implica operatori din afara UE din sectoarele telecomunicatiilor si comertului electronic, aflate in plina expansiune. Autorii acestor fraude profita de lacunele de informare si de diferentele existente la nivel transfrontalier.
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii


O serie de servicii electronice, cum ar fi descarcarea de muzica si filme, sunt adesea furnizate prin intermediul unor servere si companii care isi desfasoara activitatea in afara UE.

Achizitiile de acest tip se deosebesc de tranzactiile clasice prin faptul ca identificarea furnizorilor, a clientilor si a locului de unde se furnizeaza serviciul nu se realizeaza intotdeauna cu usurinta. Prin urmare, este mai dificil sa se stabileasca daca TVA-ul s-a achitat sau nu.

Limitarea pagubelor economice provocate de evaziunea fiscala

Printr-o colaborare mai stransa cu partenerii internationali, UE spera sa dezvolte instrumente mai eficiente de combatere a fraudei, ajutand guvernele nationale sa recupereze taxele care le sunt datorate si sa isi protejeze finantele publice.

Pentru a solutiona aceasta problema, Comisia propune deschiderea de negocieri oficiale cu Rusia si Norvegia cu privire la imbunatatirea cooperarii administrative in materie de TVA. Discutii preliminarii au fost, de asemenea, organizate cu Canada, Turcia si China.

Prin masurile propuse, UE incurajeaza autoritatile fiscale nationale sa schimbe mai multe date cu privire la activitatile contribuabililor, facilitand inclusiv accesul la bazele lor de date. O astfel de cooperare are loc deja intre tarile din UE, dar deocamdata nu si intre UE si principalii sai parteneri comerciali.

Intr-o economie din ce in ce mai globalizata, acordurile de cooperare, precum cele propuse cu Rusia si Norvegia, ar imbunatati identificarea si urmarirea fraudelor in materie de TVA si, prin urmare, ar contribui la limitarea pierderilor suferite de finantele publice. Aceste pierderi de venit genereaza anual o povara fiscala suplimentara de miliarde de euro, pe care trebuie sa o suporte contribuabilii onesti.

Sursa: Comisia Europeana


Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Cum combate UE frauda in domeniul TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016