keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

De ce vor utiliza firmele case de marcat cu jurnal electronic? Vezi declaratiile ministrului MFP

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Ian. 2014 Exclusiv
Tags: firme, case de marcat, jurnal electronic, sanctiune, penalitati, daniel chitoiu, inspectia fiscala

Obligatia firmelor de a utiliza case de marcat cu jurnal electronic in 2014 a fost anuntata recent de Daniel Chitoiu, ministrul finantelor publice.




Chiar daca nu toate societatile vor fi obligate sa aplice aceasta noua reglementare de la inceput, pana la finele primului semestru este estimat ca toate firmele vor fi obligate sa utilizeze case de marcat cu jurnal electronic (fara role de hartie).

In ce priveste motivele care au dus la aceasta decizie, ministrul a precizat, intr-un interviu pentru Agerpres:

"Casele de marcat cu jurnal electronic vor fi conectate la un server al administratiei fiscale, ca sa putem verifica electronic volumul vanzarilor raportate prin evidenta contabila si fiscala cu cele rezultate din inregistrarile operatiunilor prin casele de marcat cu jurnal electronic. Este o masura care va avea un efect foarte mare asupra reducerii evaziunii fiscale. Acum exista case de marcat, dar nu avem niciun control asupra datelor inscrise in evidenta contabila cu ce rezulta din casele de marcat. Termenul prevazut pentru obligativitatea de a pastra rolele de hartie este foarte scurt, iar inspectia fiscala nici nu ajunge in termenul de pastrare a rolelor. Exista si case marcat nefiscalizate in momentul de fata. Cand va duceti sa cumparati ceva va da bon, dar casa de marcat nu este inregistrata la organul fiscal.".

Totodata, a anuntat ministrul pentru sursa citata, se modifica si penalitatile pe care le platesc in prezent firmele atunci cand nu isi respecta obligatiile declarative si de plata:

"De asemenea, vom schimba sistemul de penalitati. Firmele care nu declara sau declara eronat in mod intentionat obligatiile fiscale vor fi penalizate cu 20% - 50% din suma nedeclarata. Procentul de penalizare va fi aplicat in functie de valoarea sumei nedeclarate, iar masura va fi promovata pana la finalul lunii ianuarie, in cadrul modificarilor care vor fi aduse Codului Fiscal.

Vom sanctiona operatorii economici care nu declara sau declara eronat obligatiile la bugetul general consolidat. Aceasta modalitate de penalizare este reglementata in toate statele UE, noi nu o aveam. Noi avem sanctiune doar in cazul in care merge inspectia fiscala si constata ca nu au fost declarate obligatiile fiscale, iar agentii economici platesc o majorare de intarziere sau o dobanda. Penalitatea de intarziere are rolul de a asigura un nivel concurential intre agentii economici.

Firmele nu declara obligatiile fiscale din diverse motive - nu au bani, nu vor sa plateasca si vin peste cinci luni si declara ce nu au declarat anterior, unii participa la licitatii si sa nu aiba obligatii fiscale neachitate.

Intrebat de sursa citata daca in alte state europene aceasta penalizare este mai mare, ministrul a confirmat: "Da, dar la noi, daca este descoperita si evaziunea fiscala, prin corelarea sanctiunilor se poate ajunge ca firmele sa plateasca penalizari de 100%."


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016