Tags: consolidarea administratiei fiscale, anaf, romania membru iota
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca Romania, a devenit membru al Consiliului Executiv al Organizatiei Intra-Europene a Administratiilor Fiscale (IOTA), alaturi de administratiile fiscale din Austria, Belgia, Elvetia, Franta, Grecia (in calitate de presedinte al organizatiei), Italia, Ungaria si Suedia, in urma votului Adunarii Generale a organizatiei.
Consiliul Executiv reprezinta organismul strategic, cu rol decizional al IOTA, si este compus din noua membri.
Evenimentul a avut loc in perioada 24-25 iunie 2020, sub forma unei intruniri digitale si este unul deosebit de important in viata organizatiei tntrucat Adunarea Generala reprezinta autoritatea suprema a organizatiei, prin votul exprimat an de an de catre cele 44 de administratii fiscale membre. In cadrul reuniunii se propun, discuta si se adopta masuri/decizii importante privind activitatea, rolul si dezvoltarea viitoare ale organizatiei.
Prin Programul de lucru al organizatiei adoptat pentru anul 2021 s-a stabilit concentrarea atentiei organizatiei pe tematici de interes, atat la nivel national, cat si la nivel international, precum: managementul creantelor fiscale, combaterea fraudei la TVA, utilizarea datelor din schimbul automat de informatii, implementarea BEPS, implicatiile crizei COVID-19, combaterea criminalitatii pe piata muncii, riscurile economiei digitale, utilizarea analizei retelelor pentru combaterea fraudelor, comunicare in vederea cresteri conformarii fiscale etc.
Totodata, in cadrul evenimentului, reprezentantii administratiilor fiscale membre au avut ocazia de a schimba informatii si opinii cu privire la solutiile adoptate in contextul provocarilor generate de pandemia COVID-19, dezbatand posibile abordari pentru asigurarea sustenabilitatii activitatii administratiilor fiscale si a activitatii de colectare a veniturilor in perioada urmatoare.
Pentru Romania si pentru A.N.A.F. participarea la lucrarile Consiliului Executiv faciliteaza stabilirea unor bune relatii de colaborare cu statele care fac parte din acest for decizional, relatii care pot fi ulterior fructificate in cadrul unor cooperari specifice, proiecte bilaterale sau multilaterale sau in schimburi punctuale de bune practici in domeniul fiscal.
In egala masura, participarea activa a Romaniei, prin A.N.A.F., in cadrul organizatiei, contribuie la cresterea vizibilitatii si consolidarea reputatiei administratiei fiscale romane.
Sursa: ANAF

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intreprindere familiala. Modificare cota participare
Intrebare:
O Intreprindere Familiala (IF), in cadrul careia pana in luna octombrie 2024 mama a detinut 100% din partile de interes, iar incepand cu luna octombrie 2024 a devenit co-asociata si fiica, detinand fiecare cate 50%.
In aceasta situatie, cum se calculeaza impozitul pe venit? Venitul realizat in ultimele doua luni ale anului se imparte proportional (50%-50%) intre cele doua co-asociate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din activitati independente si salarii
Intrebare:
Profesionist contabil independent si salariat angajat cu contract de munca realizeaza venituri din activitati independente, individual, in sistem real in suma neta de 32800 lei.
In afara de impozit pe venit mai datoreaza si CASS?
Este vorba despre raportare in Declaratia unica pe anul 2024, iar veniturile din activitati independente sunt pe anul 2024.
12 salarii minime pentru anul 2024 sunt in suma de 39600 lei. deci venitul este sub aceasta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Marfa distrusa in incendiu, tratament fiscal
Intrebare:
Societate care face distributie de marfa catre marile supermarketuri cu depozit si servicii logistice externalizate. Depozitul cu care avem contract de logistica a luat foc si toata marfa noastra a fost distrusa. Noi nu avem asigurare incheiata pentru stocuri si este foarte posibil, ca nici furnizorul de logistica sa nu aiba asigurare incheiata. Care este procedura legala dpdv fiscal de scoatere din evidenta a stocurilor pierdute/distruse in incendiu (atat dpdv al impozitului pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Completare formular D101 pentru 2024 cu pierdere reportata
Intrebare:
In anul 2023 s-a depus D101 cu perdere fiscala de recuperat rand 40 cu -655309 lei
Anul 2024 a avut profit de 434149 lel
La rand 39 (pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti) 655309 lei
La ce rand bag -221160 LEI, adica pierdere fiscala de recuperat in anii urmatori
rand 38^1nu pot sterege, mi-a preluat automat 434149 lei
eu am bagat -221160 lei la rand 39^1, bineinteles la depunere au fost...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitii centralizate. Emitere factura fiscala
Intrebare:
O societate comerciala are ca obiect vanzarea de carburati in statii PECO
Clientul cumpara carburant si produse de magazin de x ori intro luna in baza unui contract. La fiecare tranzactie se emite un bon fiscal pe credit (nu se incaseaza sume)
La finalul luni pt toate tranzactiile se emite o factura care poate avea si discounturi. (deci valoarea cumulata a bonurilor poate fi diferita decat factura FIFF & GO).
Clientii pot fi persoane...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<