Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Bunuri livrate in Lituania: Scutire de TVA si lipsa codului TVA al cumparatorului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Aug. 2018
Tags: scutiri tva, livrare fca, transport bunuri

In analiza de astazi vom vedea care este tratamentul fiscal si contabil, atat din perspectiva obligatiilor declarative, cat si din punctul de vedere al intocmirii corecte a jurnalelor de livrari si a tratamentului TVA, in situatia urmatoare.

In perioada 2012-2013, compania a facut livrari produse finite catre o companie din Insulele Marshall, care a indicat drept loc de descarcare un antrepozit fiscal, UAB Lavisos Koncernas cu cod valid de TVA, aflat intr-una din zonele libere din Lituania. Toate platile au fost facute de o alta companie cu sediul in Marea Britanie, indicandu-se de fiecare data factura achitat. 

Specialistul nostru va explica daca procedura a fost corecta in conditiile in care banii s-au primit de la o alta companie, fara a avea un contract tri-partid, dar cu specificarea de fiecare data a facturii achitate. Ridica asta suspiciuni asupra tranzactiei?

Transportul este in sarcina beneficiarului, iar conditia de livrare este FCA (Free Carier). Daca putem demonstra ca toate celelelate date ale tranzactiei raman neschimbate si daca am putea aduce dovezi referitoare la destinatia finala a produsului finit, declaratiile vamale de export (DVE) intocmite la plecarea din zona libera catre Rusia care este procedura de urmat?
 

Raspunsul specialistului

Conditia de livrare FCA implica ca transportul bunurilor sa fie in sarcina cumparatorului, iar daca locul convenit pentru predarea bunurilor catre transportator este in Romania (conditia FCA – localitatea ”X” din Romania), atunci intervine si problema dovedirii transportului efectiv al bunurilor din Romania in Lituania. Faptul ca respectivul cumparator a indicat locul din Lituania drept loc de descarcare a bunurilor nu are o relevanta determinanta, daca nu se dovedeste transportul efectiv cu documente de transport, asa cum sunt ele indicate la art. 10 alin. 7 din Instructiunile aprobate prin OMFP 103/2016. in cazul transportului rutier, acest document este scrisoarea de trasura (CMR-ul), care trebuie sa contina toate informatiile necesare demonstrarii, in mod neechivoc, a transportului bunurilor din Romania in Lituania.

Orice informatie lipsa din documentul de transport poate fi interpretata de organele fiscale ca argument pentru a sustine nedovedirea transportului, cum ar fi lipsa informatiilor referitoare la expeditor, destinatar, transportator si mijlocul de transport, denumirea bunurilor, cantitatea bruta/neta a bunurilor transportate, locul de incarcare si locul de descarcare, data si ora incarcarii si descarcarii etc.

Daca societatea furnizoare din Romania nu detine aceste documente de transport sau acestea sunt incomplete si nu permit demonstrarea transportului efectiv, in mod sigur tranzactia va fi tratata ca o livrare interna obisnuita, cu colectarea TVA aferenta, asa cum s-a precizat in raspunsul anterior.

in ipoteza in care societatea furnizoare din Romania detine documente de transport care atesta neechivoc transportul bunurilor, raman valabile cele precizate in raspunsul anterior cu privire la aplicabilitatea scutirii de TVA pentru o livrare intracomunitara de bunuri in situatia in care cumparatorul nu furnizeaza un cod valid de TVA eliberat de alt stat mebru decat Romania.

Aducerea unor dovezi/probe care ar demonstra ca bunurile au fost ulterior exportate intr-un stat tert UE (Rusia) reprezinta o circumstanta in favoarea societatii furnizoare din Romania, care si-ar dovedi buna-credinta si diligenta in luarea masurilor rezonabile si posibile pentru a evita implicarea sa intr-o eventuala frauda fiscala. Speta CJUE care s-ar apropia de aceasta situatie este cea din cauza C-587/10 VSTR, iar societatea furnizoare ar putea invoca cu tarie si considerentele de la pct. 59-61 din cauza C-273/11 Mecsek-Gabona.

Insa, tinand cont de practica organelor fiscale din Romania, este improbabil ca acestea sa accepte scutirea de TVA pentru tranzactia descrisa in lipsa codului de TVA al cumparatorului si a documentelor de transport corect si complet completate. in aceasta situatie, societatea se expune riscului de a-i fi refuzata scutirea de TVA in eventualitatea unei inspectii fiscale, fiind nevoita sa recurga la instantele judecatoresti de contencios administrativ pentru a obtine beneficiul scutirii de TVA.

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Bunuri livrate in Lituania: Scutire de TVA si lipsa codului TVA al cumparatorului":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016