Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Calcularea TVA la o gradinita. Ce activitati sunt scutite?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: gradinita particulara, codul fiscala, scutiri tva, activitati, cod caen, pro-rata

Analizam cazul unei gradinite particulare SRL, autorizata de Ministerul invatamantului, cu cod CAEN pentru invatamant scolar si prescolar, Cod CAEN pentru bucatarie servind masa pentru copii din gradinita si scoala si Cod CAEN pentru transport copii si after school. In conditiile in care, conform Codului fiscal, veniturile din invatamant sunt scutite de TVA, vom vedea cum vor fi tratate celelalte activitati si care sunt taxele aferente, precum si daca se va face calculul TVA cu pro-rata.


Activitatea gradinitei particulare are caracter economic si indeplineste cele patru conditii   cumulative enumerate la articolul 126 alineatul (1), astfel incat operatiunile desfasurate sunt considerate impozabile:


1) operatiunea este o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuata cu plata;
2) locul de prestare a serviciilor este considerat in Romania, conform artico lului 133;
3) prestarea serviciului este realizata de o persoana impozabila care actioneaza ca atare;
4) prestarea serviciilor este rezultatul desfasurarii unei activitati economice.

Consideram ca activitatea unei gradinite particulare nu se incadreaza la operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA, asa cum sunt reglementate prin articolul 141 alineatul (1) litera f ) din Codul fiscal, care se re fera la activitatea de invatamant preva zuta in Legea invatamantului nr. 84/1995, la prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate. in acest sens sunt si Normele metodologice de aplicare a art. 141 alin. (2) lit. f ), pct. 251 alin. (2).

Art. 141 alin. (1) lit. f ) prevede:

"(1) Urmatoarele operatiuni de interes general sunt scutite de taxa:

f ) activitatea de invatamant prevazuta in Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata,
cu modificarile si completarile ulterioare, formarea profesionala a adul tilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice
sau de alte entitati autorizate.

Normele metodologice prevad:

 251. (1) Scutirea prevazuta la art. 141 alin. (1) lit. f ) din Codul fiscal pentru formarea profesionala a adultilor se aplica de persoanele autorizate in acest scop conform O.G. nr. 129/2000 privind formarea pro fesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
precum si de persoanele autorizate pentru formarea profesionala a personalului aeronautic civil navigant prevazut de Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, cu modificarile ulterioare.


(2) Scutirea prevazuta la art. 141 alin. (1) lit. f ) din Codul fiscal nu se aplica pentru studiile sau cercetarea efectuate cu plata de scoli, universitati sau orice alta institutie de invatamant pentru alte persoane.

in acest sens a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in cazul C-287/00."

Astfel, la operatiuni scutite se incadreaza gradinitele din invatamantul de stat infiintate ca unitati scolare de catre inspectoratele scolare cu avizul Ministerului Educatiei si Cercetarii, asa cum se reglementeaza prin articolul 142 din Legea invatamantului. Din acest motiv, consider ca doar activitatea unor astfel de gradinite care desfasoara operatiuni de interes general sunt scutite fara drept de deducere a TVA. Prin Legea invatamantului, asa cum se prevede la articolul 18 alineatul (1), gradinitele cu program normal, prelungit si saptamanal sunt incadrate la invatamant prescolar pentru copii in varsta de 3 - 6/7 ani.

La alin. (2) al articolului 18 se mentioneaza ca astfel de gradinite se infiinteaza de catre inspectoratele scolare. Gradinita particulara este o persoana juridica care are ca obiect de activitate  invatamantul prescolar incadrat la grupa 85 "invatamant" clasa 8510 "invatamant prescolar" sectiunea P din cadrul Ordinului Institutului National de Statistica nr. 337 din 20 aprilie 2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala, CAEN, aplicabil incepand cu data de 1 ianuarie 2008. Gradinita particulara este o persoana impozabila asa cum este definita la 1251 alineatul 1 punctul 18 drept "orice persoana fizica, un grup de persoane, o institutie publica, o persoana juridica si orice entitate care desfasoara independent o activitate economica, indiferent de scopul sau rezultatul acestei activitati."

O gradinita particulara trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA daca depaseste cifra de afaceri de 35.000 euro la cursul valutar de la data aderarii asa cum rezulta din Normele metodologice de aplicare ale articolului 152, alineatul 1 din Codul fiscal, punctul 61. Prin urmare, gradinita respectiva va taxa cu TVA in cota de 24% toate serviciile prestate, atat pentru activitatea de invatamant prescolar, cat si pentru cea privind asigurarea mesei, transportului, serviciilor de after-school.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Calcularea TVA la o gradinita. Ce activitati sunt scutite?":
Rating:

Nota: 4.56 din 5 din 17 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016