keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Monografie contabila productie/prestari servicii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Ian. 2020 Exclusiv
Tags: monografie contabila, productie, prestari servicii

Exista situatii cand contribuabilii nu stiu exact la ce categorie se incadreaza activitatea lor comerciala... sa fie comert de bunuri, prestari de servicii sau productie? O lamurire in acest sens va aduce specialistul nostru, expert contabil Mariana Prejbeanu, care va arata ce diferente exista intre aceste notiuni si cum se realizeaza monografia contabila intr-o situatie data.

"Societatea A, cu obiect activitate prelucrarea pieselor din metal, primeste de la clienti comanda pentru diferite piese. Momentan societatea A nu detine utilajele necesare pentru prelucrare si subcontracteaza o alta societate B pentru aceasta. Societatea A achizitioneaza materialele si le trimite la societatea B, pentru prelucrare si obtinerea piesei comandate de catre clienti. Pentru serviciile prestate de catre societatea B, aceasta ii emite factura de servicii lui A. Societatea A dupa ce a primit piesele, le trimite si le factureaza clientilor. Cum se considera aceasta activitate? Comert de bunuri, prestari de servicii sau productie? Care este baza legala si monografia contabila a operatiunilor de mai sus?"
 
Plecand de la acest caz, specialistul nostru face o analiza pe care o redam in cele ce urmeaza:

Potrivit definitiei, serviciul reprezinta orice activitate care ofera beneficii fara a presupune in mod obligatoriu un schimb de bunuri tangibile in timp ce desfasurarea unei productii presupune prelucrarea materiei prime, detinerea si folosirea unor utilaje si echipamente tehnologice si obtinerea unor produse finite; productia depinde de produsele realizate, de organizarea procesului de productie si de durata ciclului de realizare a produsului finit.
 
Serviciile reprezinta activitati, beneficii sau utilitati care sunt oferite pe piata sau prestate prin asocierea cu vanzarea unui bun material. Ele sunt activitati economice - cum ar fi transportul, activitatile bancare, asigurarile, turismul, telecomunicatiile, publicitatea, industria divertismentului, prelucrarea informatiilor si consultanta – care sunt consumate in timp ce sunt produse, si in contrast cu bunurile economice care sunt tangibile.
 
Prin comert de bunuri se intelege oferta unor marfuri, in schimbul unor mijloace de plata (bani) sau alte marfuri de schimb, limitandu-se la cumpararea, transportul si vanzarea marfurilor.

In cazul achizitiei unor materiale, a prelucrarii acestora de catre terti si a obtinerii unor produse pe care apoi le vindeti clientilor, parerea mea este ca activitatea este de prestari servicii; chiar daca produsele sunt obtinute din prelucrarea unor materiale, nu detineti echipamente si nu puteti dovedi efectuarea unei productii de piese de metal.

De fapt codul CAEN pe care il detineti evidentiaza o activitate de prestari servicii, astfel: 
Cod CAEN 25 Industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje,si instalatii, care cuprinde
 
Subdiviziunea 256 Tratarea si acoperirea metalelor; operatiuni de mecanica generala pe baza de plata sau contract-aceasta grupa cuprinde activitati generale de tratare a metalului, cum ar fi placarea, acoperirea, gravarea, gaurirea, polizarea, sudarea etc. care sunt executate de obicei pe baza de comision sau contract.

Cod CAEN 2562 Operatiuni de mecanica generala, care include:
- operatiuni de gaurire, strunjire, frezare, erodare, rabotare, mortezare, filetare, lepuire, brosare, nivelare, debitare, rectificare, ascutire, polizare, sudare, matisare (imbinare) etc. a pieselor din metal
- activitatile de taiere si gravare cu fascicul laser a metalelor

Prezentarea unei monografii complete pentru activitatea de productie nu se poate realiza fara existenta unor date concrete si precise, deoarece orice contabil cunoaste faptul ca inregistrarile in contabilitate se realizeaza pe baza documentelor justificative care reflecta in mod concret operatiunile economice derulate de societate.

Orice inregistrare si, mai ales, monografie, completa si corecta, se realizeaza doar in baza a ceea ce produce societatea efectiv, deoarece exista diferente intre diverse tipuri de produse, intre metodele adoptate de societate pentru calculatia costurilor, intre durate si ciclurile de realizare a productiei.
 
Pe de alta parte, orice productie, orice realizare de produse finite trebuie sa aiba la baza reteta de fabricatie, fisa tehnologica a fiecarui produs realizat de societate. Contabilul nu cunoaste maniera si procesul de fabricatie al produselor realizate de societate. Acesta are obligatia de a inregistra in contabilitate operatiunile economice consemnate in documentele financiar-contabile aprobate prin OMFP nr. 2634/2015 intocmite de persoane desemnate de conducatorul unitatii – persoane care au calificare/ specializare/ cunostinte/ abilitati/ competente in realizarea productiei societatii: magazioner, sef sectie, inginer sef, maistru, angajat care se ocupa de aprovizionare, angajat care se ocupa de urmarirea productiei si alte asemenea.
 
La modul general, activitatea de productie se inregistreaza foarte simplu, cu respectarea reglementarilor contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014 si a OMFP nr. 1826/2003 privind calculatia costurilor.
 
Monografie contabila de evidentiere a productiei, ar putea fi urmatoarea:
 
1) achizitie materii prime, pe baza facturilor de la furnizori:
301 = 401 
 
2) achizitii materiale auxiliare, pe baza facturilor de la furnizori:
302 = 401 
 
3) in cursul lunii, dare in consum materii prime si auxiliare, pe baza bonului de consum, intocmit pentru fiecare tip de produs finit in parte:
601 = 301 
602 = 302 
 
4) in cursul lunii, societatea obtine produsul finit la cost standard (estimat), pe baza bonului de predare/transfer:
345 = 711
 
5) in cursul lunii se vinde o parte din produsele finite obtinute
4111 = 7015
 
Scaderea din gestiune a produselor finite vandute, la cost standard:
711 = 345

6) la finalul lunii, inregistrarea energiei electrice totale a societatii, pe baza facturii primite de la ENEL:
605 = 401 / 408
Din consum, asupra costului de productie se va aloca doar valoarea energiei consumata in scop tehnologic.
 
7) in mod similar, inregistrarea consumului de apa:
605 = 401 / 408
 
8) la finalul lunii, pe baza statelor de salarii se inregistreaza salariile:
641 = 421
646 = 436
Din acestea, se repartizeaza asupra costului de productie cheltuiala cu manopera directa si indirecta.
 
9) inregistrarea amortizarii utilajelor si a sectiei de productie:
6811 = 281x
Acestea se repartizeaza asupra costului in baza nivelului productiei efectiv realizate.
 
10) inregistrarea amortizarii pavilionului administrativ:
6811 = 281x
Aceasta cheltuiala nu se aloca asupra costului de productie.
 
11) inregistrarea amortizarii autovehiculelor:
6811 = 281x
Aceasta cheltuiala nu se aloca asupra costului de productie.
 
12) inregistrarea unei cheltuieli de protocol:
6231 = 401
Aceasta cheltuiala nu se aloca asupra costului de productie.
 
13) La finalul lunii, daca este cazul si se constata, prin inventariere, ca exista productie neterminata, se evalueaza conform punctului 288 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014:
“288. Valoarea produselor si serviciilor in curs de executie se determina prin inventarierea productiei neterminate la sfarsitul perioadei, prin metode tehnice de constatare a gradului de finalizare sau a stadiului de efectuare a operatiilor tehnologice si evaluarea acesteia la costurile de productie.”
 
Productia neterminata se inregistreaza in contabilitate, la finele lunii, pe baza unei situatii de stabilire a acesteia, prin formula:
331 = 711
La inceputul urmatoarei luni, productia neterminata se reia prin inregistrarea 711 = 331.
 
14) La finalul lunii, se efectueaza calculatia costurilor de productie obtinuta efectiv, astfel:
Cheltuieli directe (cu materiile prime) Alte costuri aferente produselor obtinute (costuri indirecte) si anume:
- alte materiale (602)
- energie electrica in scopul tehnologic (605)
- apa in scop tehnologic (605)
- salarii aferente productiei (641,646)
- amortizare utilaje in scop tehnologic (6811) 
 
Se repartizeaza costurile indirecte pe produs, pe baza unei chei(de ex.pe baza cheltuielilor cu materiile prime), se inmulteste acest coeficient cu valoarea materiei prime aferenta fiecarui produs si se determina total valoare la cost efectiv de productie (cost direct cost indirect) si implicit costul unitar efectiv.
 
15) Se determina diferentele de cost, intre costul standard la care au fost inregistrate produsele inregsitrate in cursul lunii si costul efectiv de productie si se inregistreaza prin formula
348 = 711 in minus sau in plus 
 
16) Se determina diferentele de cost aferente produselor finite vandute, pe baza unui coeficient K, ce are urmatoarea formula:
 
K = (SID 348 RD 348) / (SID 345 RD 345).
 
Se inmulteste coeficientul (care, in cazul de fata, are o valoare negativa) cu valoarea produselor finite iesite prin vanzare, la cost standard si rezulta diferentele de cost pentru produsele finite vandute:
 
Inregistrare diferente cost pentru produsele vandute:
711 = 348 in minus sau in plus
 
17) Inchidere la finalul lunii a conturilor de venituri si cheltuieli, prin 121:
- inchidere venituri:
7015 = 121
 
- inchidere cheltuieli:
121 = %
           601     
           602     
           605     
           641     
           646     
           6811     
           6231     
 
 
- inchidere sold final credit sau debit cont 711 prin cont 121:
711 = 121
121 = 711
 
Monografia contabila de evidentiere a serviciilor prestate ar putea fi urmatoarea:

1) achizitie materii prime, pe baza facturilor de la furnizori:
301 = 401 
 
2) achizitii materiale auxiliare, pe baza facturilor de la furnizori:
302 = 401
 
3) transferul materialelor pentru prelucrare
351 = 301/302

4) primirea facturii de servicii prestate de la Societatea B, odata cu piesele obtinute din materialele respective
628 = 401
301/302 = 351

5) consum materiale
601/602 = 301/302

6) emiterea facturii catre clienti, bineinteles care cuprinde atat serviciul efectuat cat si materialele consumate
4111 = 704 

Restul inregistrarilor privind cheltuielile efectuate sunt cele de mai sus.
 
Prelucrarea stocurilor reprezinta o activitate de prestare de servicii prin care bunurile primite spre prelucrare pot sa nu fie inregistrate in conturile de active deoarece operatiunea nu ar reprezenta un transfer al dreptului de proprietate asupra bunurilor respective(de vazut prevederile contractuale). Din punctul de vedere al TVA, operatiunea reprezinta lucrari efectuate asupra bunurilor mobile corporale, care cuprind toate operatiunile umane si mecanice efectuate asupra unui bun mobil corporal, respectiv servicii ce constau in procesarea, prelucrarea si repararea bunurilor mobile corporale.
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016