Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Materiale achizitionate pe teritoriul unui stat membru pentru servicii prestate. Ce regim fiscal se aplica operatiunii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Mai. 2015 Exclusiv
Tags: servicii prestate, tva, achizitie intracomunitara, monografie contabila, livrare de bunuri, d390, sume, vies

O societate X, cu sediul in Romania, efectueaza servicii de ambalare la sediul clientului din alt stat UE (fara punct de lucru in statul strain). Pentru lucrarile de ambalare, firma a avut nevoie de o serie de materiale pe care le-a achizitionat de la o alta societate din statul strain. Materialele au fost facturate catre firma X si vor fi receptionate si consumate de societatea romana direct la client, fara ca acestea sa paraseasca teritoriul statului strain. In acest caz, se considera achizitie intracomunitara? In cazul unui raspuns negativ, care sunt documentele care se intocmesc, ce monografie contabila folosi, in ce declaratii se trece achizitia respectiva si la ce rand in decontul de TVA?

Bunurile respective nu pot fi considerate achizitii intracomunitare de bunuri impozabile pe teritoriul Romaniei deoarece nu au fost expediate de furnizor de pe teritoriul Italiei pe teritoriul Romaniei. Din acest motiv, cumparatorul din Romania nu aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427.

Operatiunile respective sunt impozabile pe teritoriului statului membru de unde au fost achizitionate si pentru care furnizorul a aplicat regimul normal de taxare deoarece a considerat ca efectueaza o livrare pe teritoriul national, fara  a considera ca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri, scutita de TVA la vanzator, dar impozabila la cumparatorul din Romania. Pentru suma TVA inscrisa in factura vanzatorului nu se poate exercita dreptul de deducere deoarece nu este indeplinita conditia de la art. 146 alin. (1) lit. a) conform careia acest drept se exercita in baza unei facturi emise emisa in conformitate cu prevederile art. 155 de catre o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania.

           In anumite conditii se poate solicita restituirea sumei TVA achitate pe teritoriul comunitar in baza formularului cod 318 "Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 147^2 alin. (2) din Codul fiscal", formular reglementat prin O.M.F.P. nr. 3 din  4 ianuarie 2010, cu ultima modificare efectuata prin O.M.F.P. nr. 59 din 20 ianuarie 2014. In situatia in care nu se solicita rambursarea sumei TVA de la autoritatea fiscala din statul membru al vanzatorului, suma TVA achitata furnizorului se inregistreaza de catre cumparator  in costul de achizitie al bunurilor respective, reintregind astfel costul de achizitiei al acestora. Reintregirea costului de achizitie este permisa prin  O.M.F.P. nr.  1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, sectiunea 1.2 "Definitii" "Evaluarea la data intrarii in entitate" "In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.".

              Valoarea bunurilor astfel achizitionate este neimpozabila in Romania si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 26  "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau  neimpozabile…" asa cum se reglementeaza si prin O.M.F.P. nr. 1790 din 20 noiembrie 2012 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", publicat in M.Of. nr.  791 din 26 noiembrie 2012 " Randul 26 - se inscriu informatiile din jurnalul de cumparari*), privind: ......contravaloarea achizitiilor de bunuri si servicii din alte state membre pentru care nu se datoreaza taxa pe valoarea adaugata in Romania;"..  
          Monografia contabila este cea uzuala:

    aprovizionarea materialelor la valoarea facturii emise de furnizor, inclusiv TVA (de exemplu 1.200 euro x 22% TVA 264 euro = 1464 euro x 4,4105 lei/euro = 6.456,97 lei)

3021                                                = 401                           6.456,97 lei
"Materiale auxiliare"                         "Furnizori"
 
  Pentru stabilirea echivalentului in lei, se utilizeaza cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizorul din Italia.

    consumul materialelor:

6021                                        = 3021                                  6.456,97 lei
"Cheltuieli cu materialele                   "Materiale auxiliare"                        
Auxiliare"
 

    plata furnizorului (cu stabilirea diferentelor favorabile/nefavorabile de curs valutar):

401                                            = 5124                                 6.456,97 lei
"Furnizori"                                   " Conturi la banci in valuta"
 
Suma TVA inclusa in costul materialelor este considerata cheltuiala deductibila la determinarea rezultatului fiscal (profit impozabil sau pierdere fiscala). In acest context, am in vedere prevederile art. 21 alin. (1) din Codul fiscal conform carora orice cheltuiala este deductibila daca este aferenta veniturilor impozabile. Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 23 alin. (1) lit. g) din normele de aplicare ale acestui articol "In sensul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si urmatoarele: .....  g) cheltuielile cu taxa pe valoarea adaugata platita intr-un stat membru aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile;".
 
        Valoarea materialelor respective se include in tariful serviciului prestat, fara a se considera operatiune separata de  livrare de bunuri.  In acest sens, aduc drept argument prevederile punctului  13 alineatul 14   din  normele de aplicare ale art. 133 alin. (2) "   … Ambalajele sau alte bunuri utilizate, in legatura directa cu bunurile asupra carora au fost realizate lucrari ori evaluari, sau bunurile incorporate in acestea sunt accesorii serviciilor realizate si nu vor fi tratate ca livrari de bunuri separate, ci ca fiind parte a serviciului prestat.. ……. Pentru determinarea locului prestarii acestor servicii se vor aplica, in functie de statutul beneficiarului, prevederile art. 133 alin. (2), alin. (5) lit. d) sau alin. (7) din Codul fiscal."
 
       In situatia in care societatea din Romania nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul Italiei, prin natura sa, operatiunea se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii, neimpozabile in Romania  pentru care se aplica regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. Conform acestei reguli,  locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care comunica prestatorului din Romania un cod valid de TVA emis de autoritatea fiscala din Italia. Valoarea serviciului astfel prestat se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), …." cu report la randul 3.1 "Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata" cat si prin declaratia informativa cod 390 VIES cu simbolul P.  
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016