Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare:Pentru facturi externe reprezentand asigurari (furnizori externi) se inregisteaza taxare inversa la TVA?Raspuns:Achizitia unui serviciu de asigurari de bunuri sau de persoane nu se ...
Intrebare:
Pentru facturi externe reprezentand asigurari (furnizori externi) se inregisteaza taxare inversa la TVA?
Raspuns:
Achizitia unui serviciu de asigurari de bunuri sau de persoane nu se incadreaza in categoria serviciilor intracomunitare deoarece o astfel de operatiune este scutita in interiorul tarii in baza prevederilor articolului 141 alineatul 2 litera b) din Codul fiscal. Din acest motiv, considera ca pentru aceasta operatiune nu se aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427.
Desi nu se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii, pentru o astfel de operatiune se aplica regula generala de taxare de la articolul 133 alineatul 2 conform careia locul prestarii este considerat a fi locul activitatii economice a beneficiarului, deci in Romania.
Asa cum rezulta din normele de aplicare ale Codului fiscal de la punctul 13, la alineatul (13) pentru serviciile carora le sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile:
- cotele de TVA art. 140 din Codul fiscal sau
- scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 144^1 din Codul fiscal.
La acelasi punct se prevede ca ,,Atunci cand prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii care se declara in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal, daca serviciul nu este scutit de taxa.,, In Romania, serviciul de asigurari este scutit de TVA in baza prevederilor art. 141 alineatul 2 litera b) ,, operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare, precum si prestarile de servicii in legatura cu operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare efectuate de persoanele impozabile care intermediaza astfel de operatiuni;,,.
Acesta este un argument de a considera ca serviciul de asigurare nu reprezinta operatiune intracomunitara, motiv pentru care firma dvs. nu trebuie sa:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
- se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari;
- aplice regimul de taxare inversa;
raporteze operatiunea prin declaratia recapitulativa cod 390.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Regimul de taxare aplicabil livrarii produselor obtinute din arendareFactura. Cum declaram in D 300 si D 390?Elemente obligatorii factura. Ce probleme pot aparea la inscrisurile despre produse?Cand se depun declaratiile 307 si 311?Inregistrarea in scopuri de TVA si Declaratia 088. Ce monografii intocmim in diferite situatii privind D088 si trecerea la platitor de TVA?Ultimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVASAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Articole similare
Cine detine mai multe proprietati e mai norocos. De ce?!OMFP nr. 183 din 2 februarie 2010Ce regim TVA se aplica pentru achizitia intracomunitara de aparatura medicala de catre un cabinetVanzare caiete de sarcini. Este aceasta operatiune impozabila?Venituri din activitati independente. Cat CASS datoreaza persoanele fizice pentru 2024Ultimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularFormularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVANOUTATE! A reintrat in vigoare, din 1 ianuarie 2025, taxa pe stalpPlatitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"