Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ce inregistrari contabile ar trebui facute pentru facturi platite, dar care nu sunt transmise in SPV. Multumesc!
Inregistrari contabile pentru E-Factura – r?spunsul specialistului:
La art. 319 din Codul fiscal se fac urmatoarele precizari:
(1)In intelesul prezentului titlu sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hartie ori in format electronic, daca acestea indeplinesc conditiile stabilite in prezentul articol.
Incepand cu 01.07.2024 prin Legea 296/2023 a fost introdus alin. (1 ind.1), dispozitii care prevad ca:
Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2), sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, cu modificarile si completarile ulterioare.
La art. 4 alin. (6) din OUG 120/2021 se precizeaza ca:
Exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Asadar, singura factura in baza caruia aveti dreptul de deducere a TVA este considerata factura tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor.
Conform prevederilor de la art. (10 ind.9) din OUG 120/2021:
In cazul in care este obligatorie transmiterea facturii prin sistemul national RO e-Factura, beneficiarii care nu primesc facturile prin sistem in termenul prevazut la art. 10 alin. (7), pentru livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care plata se face la momentul livrarii/prestarii, pot notifica organele fiscale competente in acest sens. Procedura de notificare si masurile ce urmeaza a fi luate de organul fiscal in vederea transmiterii facturilor de catre emitenti prin intermediul sistemului se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Sanctiunile sunt prevazute la art. 13 ind, 2 si se aplica pentru:
a)nerespectarea de catre emitentul facturii - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a prevederilor art. 10 alin. (1);
b) primirea si inregistrarea de catre destinatarul - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara respectarea prevederilor art. 10 alin. (1);
(..)
Contraventiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) se sanctioneaza, prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu o amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii
Prin urmare se sanctioneaza netransmiterea in sistemul Ro e-factura cat si primirea si inregistrarea facturilor care nu sunt transmise prin acest sistem.
Aceste sanctiuni se aplica cu facturile inregistrate dupa 01.07.2024.
Prin urmare, nu se poate deduce TVA din aceste facturi si la un eventual control vor fi aplicate si sanctiuni, astfel ca , daca ati primit si inregistrat aceste facturi, va recomand sa nu va deduceti TVA inscrisa in facturile respective.
Raspuns oferit in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Facturi care NU au fost trimise in SPV in termen de 5 zile. Se aplica sanctiuni?Produsele cu risc fiscal ridicat care pot fi comercializate in relatia B2B. De cand este obligatorie utilizarea E-FACTURAE-Transport 2024: Guvernul a aprobat modificarea OUG 41/2022 privind sanctiunile aplicate in sistemANAF atentioneaza! Contribuabilii sa NU deschida mesajele false trimise in numele institutieiNoi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorUltimele articole
Facturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-FACTURA din 2025. Care sunt exceptiileE-FACTURA in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteCum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-FACTURA, E-TVA, E-TransportProiect OUG privind E-FACTURA: Din 2025 identificarea prin CNP va fi optionalaFacturi fiscale in contextul e-TVA. Cum trebuie emiseArticole similare
Studiu de caz: Regimul TVA in cazul amenajarii unui sediu in proprietatea administratoruluiRepartizarea trimestriala de dividende. Intocmirea situatiilor financiare interimarePlata factura cu card de catre persoana fizica. Ce conditii exista?Comert online in UE. Plafonul de 10.000 euro pentru aplicarea cotei de TVA este valabil pentru fiecare tara in parte?Clienti neincasati aflati in stare de faliment. TVA. INREGISTRARI CONTABILEUltimele articole
Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVARegistrul de Casa: ce Este si cum se CompleteazaCare este procedura corecta pentru gestionarea returului de marfa si restituirea banilorCum se ajusteaza taxa deductibila dupa achizitionarea unui autoturismArticole similare
SANCTIUNI E-FACTURA. De cand se aplica acestea si care sunt exceptiileNoutati E-Factura 2024: Sanctiunile pentru neutilizarea sistemului se aplica de la 31 maiE-Factura. Ce sanctiuni primesc contribuabilii care NU transmit facturile la timpAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"