Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Inregistrari contabile marfa ce va fi livrata ulterior pe baza de aviz Mihaela BentaIntrebare: Cum se inregistreaza contabil urmatoarea situatie: Primire factura pe grau 150 to, val. 75000 in data de ...
Inregistrari contabile marfa ce va fi livrata ulterior pe baza de aviz
Mihaela Benta
Intrebare: Cum se inregistreaza contabil urmatoarea situatie:
Primire factura pe grau 150 to, val. 75000 in data de 06.07.2010 de la producator. Marfa se afla pe camp, urmand sa fie livrata in masura in care este secerata. Livrarea se va face pe baza de aviz, cu masinile cumparatorului, care o vor lua din camp si o vor duce direct la client, in perioada 16.07.2010 -05.08.2010. Va fi inregistrata ca marfa aflata in custodie la producator sau marfa in curs de aprovizionare? Avizele sunt intocmite cate 2 la fiecare masina-unul de producator catre furnizor si pe aceeasi cantitate de catre furnizor catre client, in aceasta situatie se fac 2 inregistrari 371-357 si 607-371 sau una singura 607-357?
Raspuns: Vom analiza cadrul normativ pentru ca sunt posibile doua situatii:
In ce priveste momentul la care cumparatorul revanzator al graului il poate inregistra in patrimoniu conform punct 154 alin. (3) si 155 din OMFP3055/2009, privind contabilitatea armonizata cu directivele europene, acesta inregistrare in evidenta contabila se efecueaza la data transferului riscului intre producator si beneficiar, conform urmatoarelor exemple si reglementari:
3) Sunt reflectate, de asemenea, distinct in contabilitate, acele stocuri cumparate, pentru care s-au transferat riscurile si beneficiile aferente, dar care sunt in curs de aprovizionare (grupa 32 "Stocuri in curs de aprovizionare" din Planul de conturi general).
155. - (1) inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor.
(2) in general, datele de transfer al controlului, de transfer al proprietatii si de livrare coincid. Totusi, pot exista decalaje de timp, de exemplu, pentru:
- bunuri vandute in consignatie sau stocurile la dispozitia clientului; Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz Manualul Contabilului Incepator - stick USB Cartea Verde a Contabilitatii
- stocuri gajate livrate creditorului beneficiar al gajului, care raman in evidenta debitorului pana la vanzarea lor;
- bunuri receptionate pentru care nu s-a primit inca factura, care trebuie inregistrate in activele cumparatorului;
- bunuri livrate si nefacturate, care trebuie scoase din evidenta, transferul de proprietate avand loc;
- bunuri vandute si nelivrate inca, pentru care a avut loc transferul proprietatii.
De exemplu, la vanzarile cu conditia de livrare "ex-work", bunurile vandute ies din stocul vanzatorului din momentul punerii lor la dispozitia cumparatorului etc.
Situatia 1)
Daca transferul riscului de proprietate se efectueaza la data emiterii primei facturi, in conditiile contractuale, avand exemplu definit anterior: ?bunuri vandute si nelivrate inca, pentru care a avut loc transferul proprietatii�, atunci intreaga factura emisa se va utiliza pornind de la conceptul marfa in curs de aprovizionare.
Consideram corecta inregistrarea:
327 Marfuri in curs de aprovizionare = 401 Furnizori,
In momentul treierarii graului si incarcarii in camionul beneficiarului se vor efectua inregistrarile:
371 Marfuri = 327 Marfuri in curs de aprovizionare
Consideram ca implicit vor fi livrate cu acelasi mijloc de transport clientului final, fapt ce conduce la inregistarile:
4111 Clienti = 707 Venituri din marfuri, cu pretul de vanzare
607 Cheltuieli cu marfurile = 371 Marfuri, reprezentand scaderea din gestiune a graului vandut.
Evident ca la finalizarea recoltarii este posibil sa aveti diferente fata de factura initiala, in cazul in care acestea exista se va storna sau emite o factura in plus pentru situatiile de diferente.
Situatia 2)
In mod normal si am intalnit situatia in practica, transferul riscului se efectueaza in momentul in care graul este incarcat in camionul beneficiarului. Astfel, transferul riscului si al proprietatii se efectueaza la momentul iesirii mijlocului de transport de pe tarla.
Prin urmare la situatia concreta a intrebarii, emiterea facturii in 06.07.2010, pentru beneficiar are caracter de factura de avans.
Fiecare incarcare a camioanelor insotita de avizul de expeditie conduce la inregistrarea marfurilor in patrimoniul beneficiarului, la pretul contractat.
Se va storna factura de avans si se va emite o factura finala.
Inregistrarile contabile sunt:
371 Marfuri = 401 Furnizori
Livrarea catre clientul final.
4111 Clienti = 707 Venituri din marfuri, cu pretul de vanzare
607 Cheltuieli cu marfurile = 371 Marfuri, reprezentand scaderea din gestiune a graului vandut.
Obs. Se retine ca ambele situatii conduc la aceleasi rezultate, avand in vedere perioada fiscala trimestrul al III lea 2010.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum deducem cheltuielile pentru unele piese de schimb?Studiu de caz: TVA - Terenuri ConstruibileStudiu de caz: Investitii de natura modernizarilor pentru cladire inchiriataProduse reciclabile primite gratuit. Documente justificative. INREGISTRARI CONTABILEGestiune societate. Comert cu amanuntul si comert cu ridicata al produselorUltimele articole
Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVARegistrul de Casa: ce Este si cum se CompleteazaE-Factura: Ce INREGISTRARI CONTABILE sunt necesare pentru facturile platite care NU sunt transmise in SPV?Care este procedura corecta pentru gestionarea returului de marfa si restituirea banilorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"