Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Pentru situatia in care o asociatie non-profit deruleaza proiecte cu finantare nerambursabila (pentru tineri din Rep. Moldova), se mentioneaza ca asociatia (beneficiarul finantarii) are obligatia sa contracteze servicii de inchiriere imobil , servicii de catering pentru persoanele participante la evenimente, servicii de cazare, servicii de mediatizare a evenimentului, precum si achizitii de materiale necesare implementarii cursurilor in Republica Moldova. Cursurile vor fi sustinute de formatori din Republica Moldova.
Vom vedea care este tratamentul fiscal al operatiunilor ce se vor derula de asociatie in Republica Moldova : TVA, taxe si impozite (ce se datoreaza si unde se datoreaza).
Totodata, vom stabili daca managerul si asistentul manager de proiect trebuie sa incheie contracte individuale de munca pe perioada nedeterminata sau pot incheia contracte civile cu asociatia pentru plata onorariilor cuvenite.
Potrivit prevederilor art. 15 din Codul Fiscal, organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru veniturile resursele obtinute din fonduri publice sau din finantari nerambursabile.
Pentru activitatile desfasurate in vederea realizarii scopului infiintarii organizatiei, aceasta nu datoreaza impozit pe profit, activitatea fiind de natura neeconomica.
Cheltuielile se inregistreaza in contabilitatea organizatiei, potrivit prevederilor OMFP 1969/2007.
Nu se datoreaza impozit pe profit.

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
In ceea ce priveste TVA, organizatia are obligatia inregistrarii ca platitor de TVA, numai pentru operatiunile economice si numai in situatia in care depaseste plafonul cifrei de afaceri de 65.000 euro.
Pentru activitatile specifice non profit, asociatia nu se inregistreaza ca platitoare de TVA, valoarea taxei aferenta achizitiilor efectuate in Republica Moldova fiind inclusa in costul de achizitie al bunurilor si serviciilor.
Pentru persoanele cu care se incheie contracte de colaborare intre societate si persoanele fizice externe se incheie contracte de prestari servicii, prin care se stabilesc drepturile si obligatiile partilor, inclusiv remuneratia.
Potrivitprevederilor art. 115 alin (1) lit. k din Codul Fiscal veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate cuprind si venituri din servicii prestate in Romania de orice natura si in afara Romaniei de natura serviciilor de management, de consultanta in orice domeniu, de marketing, de asistenta tehnica, de cercetare si proiectare in orice domeniu, de reclama si publicitate indiferent de forma in care sunt realizate si celor prestate de avocati, ingineri, arhitecti, notari publici, contabili, auditori; nu reprezinta venituri impozabile in Romania veniturile din transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport.
Impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania se calculeaza, se retinesi se plateste la bugetul de stat de catreplatitorii de venituri.
Impozitul se datoreaza in Romania.
Impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupraveniturilor brute.
Daca un contribuabil este rezident al uneitaricu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplicavenitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventie care se aplica asupra acelui venit.
Conventia de evitare a dubeliimpuneriincheiataintre Romania si Republica Moldova este ratificata prin legea Nr. 60 din 17 iunie 1995.
Potrivit art. 14 din Conventia mentionata veniturile realizate de un rezident al unui stat contractant din exercitarea unei profesii in mod independent sau a altor activitati cu caracter independent vor fi impozabile numai in acel stat contractant, daca nu dispune in mod obisnuit, in celalalt stat contractant, de o baza fixa pentru exercitarea activitatilor sale. Daca dispune de o astfel de baza fixa, veniturile pot fi impuse in celalalt stat contractant, dar numai partea care este atribuibila acelei baze fixe.
Expresia profesii exercitate independent cuprinde, in special, activitatile independente de ordin stiintific, literar, artistic, educativ sau pedagogic, precum si exercitarea independenta a profesiilor de medic, avocat, inginer, arhitect, dentist si contabil.
Inmomentulprezentariicertificatului de rezidentafiscalasi, dupacaz, a declaratieiprin care se indicacalitatea de beneficiar se aplicaprevederileconventiei de evitare a dubleiimpuneri.
Veniturileobtinute de persoana fizicare prezinta venituri obtinute pe baza unui contract de prestari servicii si se impoziteaza:
- fie prinaplicareacotei de 16% asuprasumei brute reprezentand comisionul cuvenit, suma ce se retine la sursa din suma datorata persoanei fizice se plateste pan ape data de 25 a luniiurmatoarecelei in care este platit venitul;
- fiep rinaplicarea prevederilor Conventiei de evitare a dubleiimpuneridacapersoanaprezintacertificatul de rezidentafiscal sineimpunereaveniturilor in Romania urmand a fi impuse in Republica Moldova.
Pentru managerii de proiect pot fi incheiateatatcontracte de munca cat siconventii de presatri servicii, avandinsa in vedere prevederile contractului de finantarene rambursabila si eventuale obligatii impuse de acesta.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Studiu de caz: ASOCIATIE NON-PROFIT, operatii economice din sfera de aplicare a TVA si obligatia inregistrarii in scopuri de TVAArticole similare
Conventii civile. Declaratii Reconsiderarea activitatiiImportant: precizari privind retinerea la sursa a impozitului pe venitZoom fiscal: Modificarile aduse de Legea 112/2016 privind CAS-ul platit pentru unele categorii de venituriNerezidenti. Diferente intre activitatea dependenta si cea independentaAnaliza zilei: Regimul fiscal al veniturilor din dobanzi pentru imprumuturile acordate pe baza contractelor civile in 2016Ultimele articole
Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiTop modificari majore pentru PFA in 2016Documentar fiscal: Retinerea la sursa a impozitului pe venitContract de comision cu PFA. Declaratia 600Normele metodologice ale Codului Fiscal se modifica! Vezi titlurile care se schimba!Articole similare
Ce tratament fiscal aplicam veniturilor din publicitate obtinute de o asociatie?Calendar Fiscal ANAF: Reminder – 25 martie este data la care trebuie sa depuneti mai multe declaratii fiscale!Regim microintreprinderi 2017. Noi prevederi legale anuntate de ANAFCum se poate face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in 2024Ce trebuie sa stii despre indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual in 2019 - Explicatii ANAFUltimele articole
Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaTichete de masa salariati cu CIM partial. Beneficiaza de aceleasi drepturi ca cei cu CIM normal?Impozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimTermen limita in 2024 pentru depunerea D100 si D101Articole similare
TVA aferenta investitiilor efectuate din instrumente structurale. Cum gestionam fiscal?Rabla Plus 2020: Noile conditii de acordare si valoarea maxima a ecovoucherelorNoutati legislatie Fiscala 29 septembrie - 03 octombrie 2008 - Monitorul OficialRomanii din afara, interesati sa dezvolte afaceri in Romania.149 de persoane s-au inscris in programul ReStart DiasporaMADR: Fermierii pot obtine FINANTARE NERAMBURSABILA pentru asigurarea culturilorUltimele articole
Controale mai aprige in vama din 2024! Birourile vor fi dotate cu 26 noi sisteme de scanare, pentru monitorizarea marfurilor care intra in taraImpozitare PFA: 3 studii de caz utile pentru contribuabiliMicrogranturi de 2.000 euro pentru PFA-uri. Care este tratamentul fiscal?Tratament fiscal pentru PFA-urile care au incasat microgranturi prin Masura 1Procedura de implementare a sesiunii nr. 2 aferente Masurii 1 -Microgranturi din fonduri externe nerambursabile
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"