Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Acordarea de catre proprietar a dreptului de utilizare a licentelor, brevetelor si drepturilor tip "know-how unor beneficiari diversi reprezinta o operatiune economica care se incadreaza la ...
Acordarea de catre proprietar a dreptului de utilizare a licentelor, brevetelor si drepturilor tip "know-how“ unor beneficiari diversi reprezinta o operatiune economica care se incadreaza la prestari de servicii din punc de vedere al TVA. Operatiunea este taxabila, indiferent de faptul ca beneficiarul este sau nu inregistrat in scopuri de TVA.
Operatiunea de acordare a unui drept de utilizare nu trebuie confundata cu achizitia sau dobandirea acestora care se incadreaza la livrare de bunuri.
De exemplu, din punc de vedere al TVA, la prestari de servicii se incadreaza sumele platite de o firma din Romania drept redevente cuvenite unei persoane fizice sau juridice nerezidente.
Asa cum rezulta din cap. 3, art. 7, pct. 28 din Codul fiscal, redeventa reprezinta orice suma ce trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea ori dreptul de folosinta a unui brevet, proiect, desen, model, plan, procedeu de fabricatie sau a unei inventii, inovatii, licente, marci de comert sau de fabrica, francize, schita, formula secreta.
Pentru sumele platite partenerilor externi drept redevente, firmele din Romania au obligatia sa retina la sursa un impozit pe venit de 16%, asa cum prevede art. 115 alin. (1) lit. k din Codul fiscal: "veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt :... k) venituri din servicii prestate in Romania“; din titlul V din Codul fiscal: "impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania“.
Daca prestatorul prezinta certificatul de rezidenta fiscala, se retine la sursa impozitul reglementat prin Conventia de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si statul in care este stabilit prestatorul respectiv.
Retineti urmatoarele situatii de taxare!
Regimul de taxare a acestui tip de servicii se aplica in functie de sediul prestatorului si de sediul beneficiarului de servicii.
Astfel, in practica regasim trei situatii diferite de aplicare a regimului de taxare a acestor servicii pe teritoriul Romaniei:
1. serviciile sunt prestate de un proprietar persoana impozabila stabilita in Romania catre un beneficiar stabilit pe teritoriul Romaniei, caz in care operatiunea se taxeaza de catre prestator prin colectarea TVA la cota standard de 19%. In aceasta situatie, sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (1) din Codul fiscal:
"Locul prestarii de servicii este considerat a fi locul unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate“;
2. serviciile sunt prestate de un proprietar persoana impozabila stabilita in Romania catre un beneficiar stabilit in afara teritoriului Romaniei, caz in care operatiunea nu este impozabila pentru prestatorul stabilit in Romania.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Manual de politici contabile - Stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In aceasta situatie sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) lit. g din Codul fiscal:
"locul unde clientul caruia ii sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix, cu conditia ca respectivul client sa fie stabilit sau sa aiba un sediu fix in afara Comunitatii ori sa fie o persoana impozabila actionand ca atare, stabilita sau care are un sediu fix in Comunitate, dar nu in acelasi stat cu prestatorul“, punctul 3 "transferul si/sau transmiterea folosintei drepturilor de autor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale si a altor drepturi similare“.
Pe factura emisa catre utilizator, prestatorul din Romania trebuie sa inscrie obligatoriu mentiunea "neimpozabil in Romania“.
Obligatia de taxare a operatiunii revine clientului;
3. serviciile sunt prestate de un proprietar persoana impozabila stabilita in afara teritoriului Romaniei catre un beneficiar stabilit pe teritoriul Romaniei, caz in care operatiunea se taxeaza de catre beneficiarul din Romania la cota standard TVA de 19%. In aceasta situatie, sunt de asemenea aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) lit. g pct. 3 din Codul fiscal.
Aceste reguli de taxare la locul unde este stabilit beneficiarul serviciilor sunt preluate din Directiva nr. 112 CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, subsectiunea 5 art. 56 pct. 1 lit. a) "transferurile si cesiunile de drepturi de autor, brevete, licente, marci de comert si alte drepturi similare“.
In acest context, avand in vedere practica comerciala din Romania, consider ca in categoria serviciilor de punere la dispozitie a "altor drepturi similare“ se incadreaza si operatiunea de "know-how“.
Definirea sistemului "know-how“
In legislatia din Romania, notiunea de "knowhow“ este definita prin O.G. nr. 52 din 28 august 1997 privind regimul juridic al francizei, republicata in M.Of. nr. 180 din 14 mai 1998. Astfel, sistemul know-how este reprezentat de ansamblul formulelor, definitiilor tehnice, documentelor, desenelor si modelelor, retelelor, procedeelor si al altor elemente analoage, care servesc la fabricarea si comercializarea unui produs.
Cunostintele tehnice care intra in componenta unui know-how stau la baza incheierii contractelor de know-how.
Pe baza acestui contract, persoana care detine know-how-ul (furnizorul) se obliga sa transmita acest sistem de aplicare a cunostintelor fie prin punerea la dispozitia beneficiarului de documente, schite, manuale, fie prin trimiterea de tehnicieni in vederea specializarii.
Brevetul de inventie in Romania, brevetul de inventie este reglementat prin Legea nr. 64 din 11 octombrie 1991 privind brevetele de inventie, republicata in M.Of. nr. 541 din 8 august 2007. Brevetul de inventie este un document eliberat de OSIM inventatorului sau persoanei careia acesta i-a transmis drepturile sale si prin care se recunoaste dreptul acestora de a exploata exclusiv inventia un anumit timp.
Un brevet poate fi acordat pentru orice inventie, avand ca obiect un produs sau un procedeu, in toate domeniile tehnologice, cu conditia ca aceasta sa fie noua, sa implice o activitate inventiva si sa fie susceptibila de aplicare industriala.
Licenta
Prin licenta se intelege contractul prin care posesorul unui brevet de inventie cedeaza unui utilizator dreptul de exploatare a inventiei sale. Despre licenta se poate vorbi si in cazul utilizarii unui software.
Regimul de taxare
Asa cum am precizat anterior, din punc de vedere al TVA, in relatiile contractuale stabilite intre o firma din Romania si o firma din afara teritoriului Romaniei, serviciile care constau fie in transferul, fie in transmiterea folosintei unor brevete, licente sau a unui sistem know-how se taxeaza de catre clientul care beneficiaza de astfel de servicii.
In cazul in care cei doi parteneri sunt stabiliti in doua state membre diferite, taxarea nu este conditionata de comunicarea codului de inregistrare in scopuri de TVA, deoarece nu este vorba despre asumarea responsabilitatii platii TVA, ci despre aplicarea unei reguli generale: taxarea la locul unde este stabilit clientul.
In situatia in care beneficiarul unor astfel de servicii este stabilit in Romania, obligatia de plata efectiva a taxei datorate este conditionata de calitatea de platitor sau de neplatitor de TVA
Cand beneficiarul din Romania este inregistrat in scopuri de TVA
Obligatia de plata se considera indeplinita daca suma aferenta taxei datorate se inregistreaza in evidenta contabila prin formula 4426 = 4427, regimul fiind denumit "taxare inversa“.
Factura primita de la partenerul extern se evidentiaza atat in jurnalul pentru vanzari, cat si in jur nalul pentru cumparari, in coloana de operatiuni supuse taxarii inverse. Aceste sume se preiau in decontul de TVA, cod 300, reglementat prin O.M.E.F. nr. 94 din 17 ianuarie 2008, la randul 6 si 16: "Bunuri si servicii achizitionate pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa)“.
Din punct de vedere contabil, operatiunea se inregistreaza in contul de cheltuieli de exploatare 628, "Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti“, analitic distinct, la cursul valutar din data emiterii facturii de catre prestatorul extern.
Deoarece este o prestare de servicii, operatiunea nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa trimestriala, cod 390.
Cand beneficiarul din Romania nu este inregistrat in scopuri de TVA
Taxa datorata se achita efectiv la bugetul general consolidat si se declara la organul fiscal teritorial in baza formularului (301) „Decont special de taxa pe valoarea adaugata“, reglementat prin O.M.F.P. nr. 254 din 18 februarie 2008 (publicat in M.Of. nr. 146 din 26 februarie 2008).
Suma datorata se evidentiaza la randul 2 din decont, in coloanele numerotate de la 1 la 6, prin completarea urmatoarelor informatii de identificare a operatiunii:
■ numar si data document;
■ valoare in valuta;
■ tip valuta;
■ curs de schimb valutar;
■ baza de impozitare a TVA;
■ TVA datorata.
Retineti!
Pentru determinarea profitului impozabil, retineti, pentru a nu avea probleme cu incadrarea la cheltuieli deductibile fiscal la determinarea profitului impozabil, existenta licentelor, brevetelor si a sistemului know-how trebuie sa fie identificata ca atare de catre organele de inspectie fiscala intr-o forma scrisa, pe suport material sau electronic.
Nu este suficienta existenta unei facturi a prestatorului pe care este inscrisa mentiunea "servicii utilizare licenta, brevet, know-how etc.“.
Pentru a face dovada realitatii serviciului prestat inregistrat pe cheltuieli de exploatare, trebuie sa prezentati contractul incheiat cu partenerul extern si, daca este cazul, devizul intocmit de prestator pentru sumele facturate.
De asemenea, se impune si justificarea necesitatii prestarii acestor servicii pentru desfasurarea obiectului de activitate pentru care firma dvs. a fost autorizata sa functioneze.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"