Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Castigul salariar mediu net, in scadere in luna februarie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 10 Apr. 2019
Tags: castig net, ins, salariu mediu net

Potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica, in luna februarie 2019, castigul salarial mediu brut a fost in scadere cu 0,4%, fata de luna ianuarie 2019. Astfel, salariul mediu brut a ajuns in luna februarie la 4.819 lei, in timp ce castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.933 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 0,1%.

Valorile salariului mediu nominal net, in functie de domeniul de activitate

Cele mai mari valori ale castigului salarial mediu nominal net au fost inregistrate in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), ajungand la 6.683 lei.

Pe de alta parte, valorile cele mai mici ale salariu mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea articolelor de imbracaminte 1.728 lei. 

Februarie 2019 vs Februarie 2018 

Facand o comparatie intre castigul salarial mediu net  inregistrat in luna februarie si cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, vedem ca este o crestere semnificativa, cu 17,9%. 

Raportat la preturile de consum, castigului salarial real1 a fost de 113,6%, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Pe de alta parte, comparativ cu luna ianuarie 2019, Indicele castigului salarial real a fost de 99,1% pentru luna februarie 2019.

“In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an”, subliniaza INS. 

Februarie 2019 vs Ianuarie 2019 

In luna februarie 2019, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat scaderi, cat si cresteri fata de luna precedenta. 
 
Scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in:
- extractia minereurilor metalifere - 20,6% , respectiv -14,9% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
- in extractia carbunelui superior si inferior, activitati de servicii anexe extractiei, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), tranzactii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi aeriene – scaderi intre 3,5% si 7,0%;
- in fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, transporturi terestre si transporturi prin conducte, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, hoteluri si restaurante, alte activitati industriale n.c.a, scaderi intre 5% si 3,0% 
 
Cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in:
- fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, crestere cu 8,6%;
- activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, crestere cu 8,1%;
- in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrai audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe) crestere cu 7,7%,
- cercetare-dezvoltare, constructii, activitati de editare, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), agricultura, vanatoare si servicii anexe,  intre 1,5% si 4,0%.

In sectorul bugetar2 s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratie publica (+1,6%), respectiv in invatamant (+1,3%). in sanatate si asistenta social, castigul salarial mediu net a fost in usoara scadere (-1,3%) comparativ cu luna precedenta. 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Castigul salariar mediu net, in scadere in luna februarie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016