Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor pentru anul 2019, trimestrul I

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 25 Feb. 2019
Tags: impozitare microintreprinderi, venituri microintreprinderi, cota de impozitare

In trimestrul I al anului 2019 cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor variaza in functie de numarul de angajati. Astfel, microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati au o cota de impozitare de 1%, in timp ce microintreprinderile fara niciun salariat au o cota de impozitare de 3%.

In acest context, salariatul este acea persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii.

In cazul microintreprinderilor, conditiile pentru cota de impozitare de 1% se considera indeplinite si daca:
  • persoanele angajate cu contract individual de munca cu timp partial au fractiuni de norma prevazute in CIM care, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
  • contracte de administrare sau mandat, incheiate potrivit legii, prevad o remuneratie cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Asadar, in cazul in care o microintreprindere are cel putin 2 angajati cu timp partial care, insumat, reprezinta echivalentul unei norme intregi (de exemplu: fiecare dintre cei doi anajati au o fractiune de norma de 4 h/zi) poate aplica cota de 1%. Daca, in schimb, normele angajatilor nu insumeaza echivalentul unei norme intregi (cei doi salariati din exemplul anterior sunt angajati cu 2h/zi), atunci se va aplica o cota de 3%.

Daca in cursul unui an fiscal numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare se aplica in mod corespunzator, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea, potrivit legii.
 
Daca o microintreprindere care aplica cota de impozitare de 1% are un singur salariat cu norma intreaga al carui raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru este angajat un nou salariat cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata sau pe perioada determinata de cel putin 12 luni.
 
Aceasta ultima conditie se aplica si in cazul microintreprinderilor care nu au niciun salariat. Asadar, daca acestea angajeaza un salariat, in scopul modificarii cotelor de impozitare de la 3% la 1%, noul salariat trebuie angajat cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata sau pe perioada determinata de cel putin 12 luni.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor pentru anul 2019, trimestrul I":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016