Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Calculul impozitului pe veniturile microintreprinderilor. Conditii pentru aplicarea cotei de 1%

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Oct. 2020 Exclusiv
Tags: impozit pe veniturile microintreprinderilor, calculul impozitului, conditii pentru aplicarea cotei de 1%

Microintreprindere fara angajati, care plateste impozit 3%. Daca angajeaza pe perioada nedeterminata o persoana de 16 ani, care conform Codului Muncii trebuie angajata cu o durata a timpului de munca de maxim 6 ore, se considera norma intreaga? In acest caz se va plati, incepand cu data angajarii, impozit de 1%?

Raspunsul specialistului:
 

Prevederile Codului fiscal in legatura cu aplicarea impozitului pe venitul microintreprinderilor sunt:
 
Art. 47
(1) In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) *** A B R O G A T ***
b) *** A B R O G A T ***
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile; 
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
deci in prezent, nu mai exista conditia de a avea angajati, o microintreprindere poate avea sau nu angajati, diferentierea facandu-se la stabilirea cotei de impozitare. Daca microintreprinderea are salariati aplica o cota de impozitare de 1 % la veniturile realizate intr-un trimestru.
 
Art. 51
(1) Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
a) 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;
b) *** A B R O G A T ***;
c) 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.
(4) In sensul prezentului titlu, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.  Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:
a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.  
 
Pct.4 din Normele emise in aplicarea acestui articol precizeaza:
(3) In aplicarea prevederilor art. 51 alin. (4) din Codul fiscal, pentru stabilirea numarului de salariati se iau in considerare si contractele individuale de munca/conventiile individuale de munca, incheiate potrivit legilor speciale, precum si contractele suspendate, potrivit legii.
Pentru a beneficia de aplicarea cotei mai mici, trebuie stabilit ce inseamna salariat cu norma intreaga. Durata normala a timpului de munca are o reglementare constitutionala, art. 41 alin. (3) din Constitutia Romaniei stabilind ca „durata normala a zilei de lucru este, in medie, de cel mult 8 ore”. 
 
Potrivit Codului Muncii, art.112:
(1)Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
(2)In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.
 
Asadar, pornind de la prevederile Constitutiei, Codul muncii stabileste ca, pentru angajatii cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, restul timpului ramanand la dispozitia exclusiva a salariatului pentru refacerea capacitatii de munca sau pentru satisfacerea oricarei nevoi personale.
 
In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani, H.G. nr. 600/2007 privind protectia tinerilor la locul de munca stabileste ca timpul de munca este de maximum 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana. Daca tanarul cumuleaza mai multe functii in baza mai multor contracte individuale de munca, timpul de munca afectat fiecarui contract se insumeaza si nu poate depasi durata maxima legala (6 ore pe zi si 30 de ore pe saptamana).
 
In concluzie, daca angajati un tanar sub 18 ani cu timp de munca 6 ore pe zi, se considera ca este un angajat cu norma intreaga si puteti sa calculati impozitul pe venitul microintreprinderii cu un procent de 1 %, respectand si celelalte prevederi ale Codului fiscal, (art.51), si anume:
(5) In cazul in care, in cursul anului fiscal, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare prevazute la alin. (1) se aplica in mod corespunzator, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea, potrivit legii. Pentru microintreprinderile care au un salariat si care aplica cota de impozitare prevazuta la alin. (1) lit. a), al caror raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru este angajat un nou salariat cu respectarea conditiei prevazute la alin. (6).
(6) Pentru microintreprinderile care nu au niciun salariat, in situatia in care angajeaza un salariat, in scopul modificarii cotelor de impozitare prevazute la alin. (1), noul salariat trebuie angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Calculul impozitului pe veniturile microintreprinderilor. Conditii pentru aplicarea cotei de 1%":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016