Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noi conditii de intrare in sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, venituri microintreprinderi, impozit pe profit, modificari sistem impunere

Va aducem la cunostinta ca in Monitorul Oficial al Romaniei , Partea I, nr. 310/29.05.2013, a fost publicata Legea nr. 168/2013 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar fiscale. in acest context, in documentarul de mai jos, prezentam, in sinteza, noile modificari legislative privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

    Au fost modificate conditiile de intrare in acest sistem de impozitare, respectiv: conditia referitoare la numarul de salariati a fost abrogata; plafonul veniturilor a fost micsorat de la 100.000 de euro la 65.000 euro. Contribuabilii care aplica acest sistem nu trebuie sa se afle inregistrati in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii in stare de dizolvare cu lichidare.

    A fost instituita obligativitatea platii impozitului pe veniturile microintreprinderilor pentru contribuabilii care indeplinesc conditiile mentionate la art. 1121 din Codul Fiscal, la 31 decembrie 2012, respectiv: realizeaza venituri, altele decat cele din activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital (cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii), in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului; au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 65.000 euro; capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale. Acesti contribuabili aveau obligatia aplicarii sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 1 februarie 2013.

    Microintreprinderile nu vor mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditii.

    Persoana juridica romana care este nou-infiintata va fi obligata sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditia privind capitalul social este indeplinita la data inregistrarii la registrul comertului.

Atentie!

Prin exceptie de la aceasta prevedere, persoana juridica romana nou infiintata care, incepand cu data inregistrarii in registrul comertului, intentioneaza sa desfasoare activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului nu intra sub incidenta impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

De asemenea, persoana juridica romana nou infiintata care, la data inregistrarii in registrul comertului, are subscris un capital social reprezentand cel putin echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro poate opta sa aplice prevederile Titlului II „Impozit pe profit”.

Optiunea este definitiva, cu conditia mentinerii valorii capitalului social de la data inregistrarii, pentru intreaga perioada de existenta a persoanei juridice respective. in cazul in care aceasta conditie nu este respectata, persoana in cauza aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea sumei de 25.000 euro de la data inregistrarii, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 1121. Cursul de schimb folosit pentru determinarea echivalentului in lei pentru suma de 25.000 euro este cursul de schimb leu/euro comunicat de BNR la data inregistrarii persoanei juridice.

    Persoanele juridice romane care au optat pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor potrivit reglementarilor legale in vigoare pana la 1 februarie 2013 pastreaza acest regim de impozitare pentru anul 2013.

    Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita de 65.000 euro. Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv. in cazul contribuabililor care aplica prevederile speciale pentru anul 2013, limita de 65.000 euro si impozitul pe profit datorat se calculeaza in mod corespunzator de la 1 februarie 2013.


Sursa: DGFP Valcea

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noi conditii de intrare in sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016