keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Perioada fiscala TVA trimestrul caledaristic. Conditii microintreprindere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Feb. 2019 Exclusiv
Tags: d 300, formular 010, microintreprindere, legea 207

In studiul de caz propus astazi vom vedea care sunt conditiile pentru ca o societate sa treaca de la TVA trimestrial la TVA lunar. "In anul 2018 o societate are statut de microintreprindere si TVA lunar (deoarece in cursul anului 2017 a avut AIC). Pe 10.01.2019 se depune D010 de trecere la TVA trimestrial deoarece in cursul anului 2018 a avut cifra de afaceri sub 100.000 euro si nu a mai efectuat AIC. In luna decembrie 2018 achizitioneaza marfa in suma peste 1 mil euro TVA pe care o vinde cu un adaos de 2%, tot in cursul lunii decembrie.

Facturile de cumparare si de vanzare cuprinzand tranzactiile de cumparare si vanzare din decembrie 2018 sunt predate la contabilitate dupa depunerea D300 si D394 aferente 12.2018. In luna ianuarie 2019 atat facturile de cumparare cat si cele de vanzare se storneaza. Care este tratamentul fiscal in aceasta situatie in materie de TVA si de vector fiscal? Presupunand ca facturile se pot inregistra in luna ianuarie 2019 in D 300 pe rand de regularizare si ca pentru D394 nu mai este necesara depunerea declaratiei rectificative la D394, ce se intampla cu vectorul fiscal? Conform documentelor emise, societatea ar fi trebuit sa treaca incepand cu 01.01.2019 de la impozit pe venit la impozit pe profit si de la TVA trimestrial (asa cum deja figureaza in vectorul fiscal) la TVA lunar. Cum procedam pentru a corecta omisiunile?"
 

Raspunsul specialistului

In situatia prezentata, facturile de cumparare si de vanzare aferente tranzactiilor efectuate in luna decembrie 2018 nu trebuiau stornate, chiar daca:

  • facturile respective acestea au fost puse la dispozitia serviciului de contabilitate dupa data de 25 ianuarie 2019, ca termen de transmitere a decontului de TVA cod 300 si a declaratiei informative cod 394. Pentru depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale si informative pot fi aplicate amenzi sau pot fi aplicate prevederile legii prevenirii nr. 270  din 22 decembrie 2017 constand in sanctiunea avertismentului, risc minor fata de stornarea unor documente in care au fost consemnate operatiuni reale al carui fapt generator a avut loc;
  • serviciul de contabilitate a depus la organul fiscal competent vectorul fiscal cu privire la trecerea perioadei fiscale de raportare trimestrul calendaristic.
 
Din detaliile prezentate, am retinut faptul ca facturile respective au fost stornate faptic in luna ianuarie 2019, dar cu data din decembrie 2018. In acest caz, daca nu au fost raportate prin decontul 300 si declaratia cod 394 aferente lunii decembrie 2018 deoarece au fost primite dupa termenul legal de transmitere, nu am inteles cum mai pot fi raportate in decontul de TVA cod 300 la randul de regularizari, cu semnul minus. In acest context, de retinut este faptul ca, fie in cadrul unei inspectii fiscale, fie in cadrul unei analize la nivelul organului fiscal competent cu privire la stabilirea gradului de risc fiscal, sunt avute in vedere, in special, randurile de regularizari a operatiunilor, in plus sau in minus raportate prin deconturile de TVA existente in baza de date a A.N.A.F. In functie de valoarea acestora, exista riscul initierii unei inspectii fiscale pentru verificarea motivelor care au condus la stornarile/regularizarile respective.
 
Consecinta stornarilor efectuate este afectarea rezultatului fiscal, caz in care bugetul de stat este prejudiciat deoarece autorul are drept scop sustragerea de la indeplinirea obligatiilor fiscale legale.

In ceea ce priveste vectorul fiscal, este recomandabil sa renuntati la stornarile efectuate si sa inregistrati documentele respective in evidenta contabila si fiscala a lunii decembrie 2018, acceptand faptul ca, incepand cu anul 2019 societatea respectiva:
- dobandeste calitatea de platitoarea de impozit pe profit;
- va avea drept perioada fiscala de raportare TVA luna calendaristica.
 
In acest caz, vectorul fiscal pentru modificarile intervenite ca urmare a recunoasterii in evidenta contabila si fiscala a documentelor de cumparare primite si a documentelor de vanzare emise, existente faptic sau juridic din luna decembrie 2018, poate fi intocmit si la aceasta data, chiar daca societatea va fi sanctionata pentru nedepunerea la termen a formularului cod 010. Riscul primirii unei sanctiuni in baza prevederilor din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala este nesemnificativ fata de riscul ca administratorul societatii sa fie acuzat de fapte de evaziune fiscala conform prevederilor Legii nr. 241/2005.

Astfel, in situatia prezentata, consider ca nu poate fi vorba despre omisiuni in ceea ce priveste vectorul fiscal al societatii incepand cu data de 1 ianuarie 2019. 
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016