Tags: termen de prescriere a datoriei, litigiu cu statul, recuperarea impozitului pe profit
Ce se intampla cu termenul de prescriere pentru recuperarea unui impozit pe profit platit in plus la bugetul de stat, cand exista un litigiu in curs intre contractor si beneficiar? Este acesta intrerupt sau nu?
Trebuie mentionat faptul ca litigiul in cauza a stopat posibilitatea facturarii catre beneficiar a lucrarilor prestate?
Iata subiectul studiului de caz de astazi.
Raspunsul specialistului
Termenele de prescriptie ale crentelor fiscale sunt reglementate de Codul de Procedura Fiscala, aprobat prin Legea 207/2015 actualizata.
Din punct de vedere fiscal, termenul de prescriptie de 5 ani a dreptului de a stabili obligatii fiscale incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala. Aceeasi regula este valabila si pentru prescrierea creantelor fiscale pe care societatea din studiul de astazi le are fata de bugetul de stat si anume impozit pe profit de recuperat.
Incepand cu 01 ianuarie 2016, termenul de prescriptie se calculeaza incepand cu data de 01 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala, iar acest termen este valabil pentru taxele, impozitele si contributiile datorate incepand cu anul 2016.
Conform art.110 alin (1) din Legea 207/2015, dreptul organului fiscal de a stabili creante fiscale se prescrie in termen de 5 ani cu exceptia cazului in care legea dispune altfel si daca aceste creante nu rezulta din savarsirea unor fapte prevazute de legea penala (caz in care termenul de prescriptie este de 10 ani de la savarsirea faptei).
Termenul de prescriptie definit la art. 110 se intrerupe:
a) in cazurile si in conditiile stabilite de lege pentru intreruperea termenului de prescriptie a dreptului la actiune; (a se vedea prevederie Codului civil)
b) la data depunerii de catre contribuabil/platitor a declaratiei de impunere dupa expirarea termenului legal de depunere a acesteia;
c) la data la care contribuabilul/platitorul corecteaza declaratia de impunere sau efectuează un alt act voluntar de recunoastere a creantei fiscale datorate.
In concluzie, o actiune in instanta intrerupe aceasta prescriptie si trebuie analizata data la care a pornit actiunea in instanta. Trebuie sa va asigurati ca a fost intrerupta prescriptia fiscala pentru impozitul pe profit de recuperat daca de eemplu s-a inregistrat o cheltuiala cu privire la litigiu care a diminuat baza de impozitare.
Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton. de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ajustare TVA leasing in situatia iesirii prin optiune de la TVA
Intrebare:
Revin la problema pe care am expus-o data trecuta, dar cu inca o intrebare:
CAND TREBUIE FACUTA AJUSTAREA DE TVA PENTRU AVANS LEASING PLATIT? LA IESIREA DE LA TVA PRIN OPTIUNE SAU LA DATA TRANSFERULUI DREPTULUI DE PROPRIETATE?
Care ar fi explicatia ca pentru suma facturata si platita avans catre soc de leasing, ajustarea de TVA sa se ceara la data iesirii de la TVA, iar pentru ratele de leasing, achitate in perioada de platitor TVA, ajustarea sa se faca la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare ochelari
Intrebare:
Referitor la decontarea ochelarilor de vedere, conform recomandarii Directivei Europene.
Firma noastra deconteaza in limita a 400 lei/an, contra/valoarea ochelarilor de vedere pentru angajati.
In acest scop a fost intocmita o procedura in care sunt precizate categoriile de personal eligibile si documentele justificative necesare a fi prezentate, adica:
- recomandarea mediculul de medicina muncii privind necesitatea unui control/consult...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<