Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Galati reaminteste contribuabililor persoane fizice si juridice unele aspecte privind inregistrarea in scopuri de TVA.
Persoana impozabila stabilita in Romania, a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro (300.000 lei), poate aplica scutirea de taxa pe valoarea adaugata (TVA), denumita regimul special de scutire, pentru operatiunile impozabile in Romania.
Cum se realizeaza inregistrarea in scopuri de TVA
I. Inregistrarea in scopuri de TVA inainte de realizarea unor astfel de operatiuni (conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal) – se realizeaza in situatia in care persoana impozabila:
- declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire de 300.000 lei, sau
- declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa.
Persoana impozabila supusa inregistrarii in registrul comertului, care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA), potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, respectiv de la data inregistrarii in registrul comertului, depune la oficiul registrului comertului de pe langa tribunal formularul Cerere de inregistrare fiscala, care reprezinta anexa la formularul Cerere de inregistrare in registrul comertului, avand completata sectiunea corespunzatoare taxei pe valoarea adaugata.
(Formularul Cerere de inregistrare fiscala a preluat rubricile din formularul 098 care a fost abrogat).
Persoana impozabila care nu este supusa inregistrarii in registrul comertului, care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, depune la organul fiscal competent declaratia de inregistrare fiscala (formular 010/ formular 070).
In aceasta situatie, declaratia de inregistrare fiscala se depune cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, iar solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA se face prin completarea rubricii Date privind vectorul fiscal, sectiunea Taxa pe valoarea adaugata din declaratie.
Inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal (la infiintare) se considera valabila incepand cu data comunicarii certificatului de inregistrare in scopuri de TVA.
Organul fiscal comunica, potrivit art. 47 din Codul de procedura fiscala, persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, dar nu inainte de data la care se comunica Certificatul de inmatriculare in registrul comertului.
II. Inregistrarea in scopuri de TVA ( conform art. 316 alin. (1) lit. b) si c) din Codul fiscal) de catre persoana impozabila care in cursul unui an calendaristic:
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
- atinge sau depaseste plafonul de scutire de 300.000 lei, sau
- opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa (daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire).
Persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. b) sau c) din Codul fiscal (ulterior infiintarii), depune la organul fiscal competent declaratia de mentiuni (formular 700), avand completata rubrica Date privind vectorul fiscal, sectiunea Taxa pe valoarea adaugata.
Inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (1) lit. b) si c) din Codul fiscal (ulterior infiintarii) se considera valabila incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita inregistrarea.
In vederea luarii in evidenta ca platitor de TVA si pentru o buna determinare a plafonului de scutire, persoanele care aplica regimul special de scutire reglementat de art. 310 din Codul Fiscal (a caror cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata este inferioara plafonului de 88.500 euro, respectiv 300.000 lei), au obligatia sa tina evidenta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi realizate de o mica intreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vanzari, precum si evidenta bunurilor si a serviciilor taxabile achizitionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.
Temei legal:
OpANAF nr. 239/2021 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal;
OpANAF nr. 2509/5672/C/2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularului "Cerere de inregistrare fiscala" si a instructiunilor de completare a formularului "Cerere de inregistrare fiscala";
OpANAF nr. 347/2023 pentru modificarea unor acte normative privind inregistrarea/anularea inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata;
- Art. 310 si art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal;
- Pct. 84 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VII din Codul fiscal, aprobate prin H.G. nr. 1/2016.
Sursa: ANAF
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
In atentia persoanelor impozabile al caror cod de INREGISTRARE IN SCOPURI DE TVA a fost anulat30 septembrie este termenul limita de depunere a Formularului 318 (Cerere de rambursare a TVA) - Instructiuni pentru completarea luiCe obligatii are o societate la achizitia de servicii de consultanta?Comunicat ANAF referitor la noua procedura de inregistrare in scop de TVAReminder: Formularul 092 se depune pana pe 6 martie. Instructiuni de completareUltimele articole
Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVALeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAPersoanele care NU se inregistreaza in scopuri de TVA risca amenzi de pana la 1.000 leiSAF-T in 2024. ONG-urile nonprofit sunt obligate sa depuna D406?Firme care depasesc plafonul de 300.000 lei. De cand trebuie solicitata inregistrarea in scopuri de TVAArticole similare
Studiu de caz: Exercitarea dreptului de deducere pentru taxa aferenta achizitiilor utilizate in folosul operatiunilor taxabileRegulamentul UE privind masurile de consolidare a cooperarii administrative in domeniul TVA a fost modificatSfera de aplicare TVA in cazul livrarii de bunuri. Norme in vigoareLichidare microintreprindere: Obligatiile asociatului unic si declaratiile care trebuie depuseComunicat ANAF: PERSOANE IMPOZABILE in scop de TVAUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiNotificare de conformare e-TVA. Raspunsul va fi obligatoriu din 1 ianuarie sau 1 august 2025Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"