Tags: tva, deducere, mijloace fixe, perioada fiscala, amortizare
Va propunem, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati A infiintate in iunie 2016 si inregistrate drept neplatitoara de TVA. Face achizitii de mijloace fixe (utilaje) in valoare de 30.000 lei (de la societati platitoare de TVA) necesare desfasurarii activitatii la care nu deduce TVA trecand pe amortizare intreaga valoare a mijloacelor fixe. In luna august 2017 depasaste CA de 220.000 lei avand obligatia de inregistrare in scopuri de TVA.
Stabilim daca pentru mijloacele fixe achizitionate inainte de a deveni
platitor de TVA are dreptul de deducere TVA dupa ce se inregistreaza in scopuri de TVA. De asemenea, vom vedea cum se calculeaza deducerea si care ar fi notele contabile ce trebuie intocmite, precum si in ce fel se declara in
decontul de TVA.
Iata raspunsul specialistului:
Avand in vedere ca realizeaza operatiuni taxabile sau scutite cu drept de deducere (livrari intracomunitare, exporturi), societatea respectiva isi poate exercita dreptul de deducere pentru utilajele achizitionate anterior inregistrarii in scopuri de TVA in regim normal, dar fara a fi obligata sa efectueze, in beneficiul sau, aceasta ajustare a dreptului de deducere.
In acest context, am in vedere prevederile art. 297. Sfera de aplicare a dreptului de deducere" alin. (6) din Codul fiscal". In conditiile stabilite prin normele metodologice se acorda dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate de o persoana impozabila inainte de inregistrarea acesteia in scopuri de TVA, conform art. 316." coroborate cu cele de la pct. 67 alin. (14) din normele de aplicare ale art. 297". In sensul art. 297 alin. (6) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa pentru achizitiile efectuate de aceasta inainte de inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, din momentul in care aceasta persoana intentioneaza sa desfasoare o activitate economica, cu conditia sa nu se depaseasca perioada prevazuta la art. 301 alin. (2) din Codul fiscal.
Deducerea se exercita prin inscrierea taxei deductibile in decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal, depus dupa inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care s-a aplicat regimul special de scutire pentru intreprinderile mici prevazut la art. 310 din Codul fiscal. In cazul micilor intreprinderi care au aplicat regimul special de scutire in conformitate cu prevederile art. 310 din Codul fiscal si care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, taxa pentru achizitii efectuate inainte de inregistrare se deduce potrivit prevederilor pct. 83 si 84. "
Aceste prevederi se completeaza cu cele de la art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici" alin. (11) conform carora, regulile de inregistrare si ajustarile de efectuat in cazul modificarii regimului de taxa se stabilesc prin norme. Aceste prevederi sunt cele de la pct. 83 alin. (11) lit. a) si lit. b) din norme " In sensul art. 310 alin. (11) din Codul fiscal, persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de taxa ……..in cazul depasirii plafonului de scutire in termenul stabilit la art. 310 alin. (6) din Codul fiscal au dreptul la ajustarea taxei deductibile aferente:
a) bunurilor aflate in stoc, serviciilor neutilizate si activelor corporale fixe in curs de executie, constatate pe baza de inventariere, in momentul trecerii la regimul normal de taxare, in conformitate cu prevederile art. 304 din Codul fiscal;
b) bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, aflate in proprietatea sa in momentul trecerii la regimul normal de taxa, in conformitate cu prevederile art. 305 din Codul fiscal; "
Exercitarea dreptului de deducere dupa inregistrarea TVA este cunoscuta sub denumirea de ajustare pozitiva a taxei in beneficiul persoanei impozabile si se efectueaza conform prevederilor art. 304 (pentru servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital)) si art. 305 (pentru bunuri de capital) din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, respectiv conform prevederilor pct. 78 si pct. 79 din normele de aplicare ale acestor articole:
- pct. 78 pentru articolul 304;
- pct. 79 pentru articolul 305.
In situatia prezentata de dvs., fiind vorba despre bunuri de capital, ajustarea se efectueaza conform prevederilor art. 305 "Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital" din Codul fiscal, alin. (2) lit. a) deoarece bunurile respective se afla in cadrul perioadei de ajustare de 5 ani. Conform prevederilor art. 305 alin. (3) lit. a), perioada de ajustare de 5 ani se calculeaza incepand cu data de 1 ianuarie in care bunurile au fost achizitionate, deci din anul 2016. In acest caz, ajustarea sumei TVA se efectueaza in perioada fiscala in care intervine dreptul de deducere, respectiv luna octombrie 2017 sau trimestrul IV 2017, in functie de perioada fiscala in care se incadreaza persoana impozabila. Pentru data de 1 octombrie 2017 am in vedere urmatoarele detalii:
- formalitatile de inregistrare in scopuri de TVA au fost indeplinite pana la data de 10 septembrie 2017;
Din detaliile prezentate, am retinut ca valoarea mijloacelor fixe de include si suma TVA care nu s-a dedus, respectiv suma de 5.000 lei (30.000 lei x 20/120 = 5.000 lei), caz in care baza de impozitare a fost de 25.000 lei (30.000 lei – 5.000 lei = 25.000 lei). Astfel, dupa inregistrarea in regim normal in scopuri de TVA, ajustarea pozitiva se efectueaza pentru o perioada de 4 ani, din perioada totala de 5 ani, calculata de la data de 1 ianuarie 2016.
Pentru efectuarea ajustarii pozitive, se ia in considerare faptul ca o cincime din suma de 5.000 lei inseamna 1.000 lei/an (5.000 lei : 5 ani = 1.000 lei/an). Suma TVA care se ajusteaza in beneficiul persoanei impozabile pentru perioada ramasa de 4 ani din cadrul perioadei de ajustare de 5 ani este de 4.000 lei. Prin aceasta ajustare pozitiva, valoarea mijlocului fix se diminueaza cu suma de 4.000 lei, caz in care, de la data de 1 a lunii imediat urmatoare ajustarii, trebuie diminuata si rata lunara de amortizare liniara pentru perioada ramasa de amortizat stabilita conform prevederilor H.G. nr. 2139 din 30 noiembrie 2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe. Asa cum se poate constata, perioada de ajustare reglementata d.p.d.v. al TVA pentru 5 ani, nu trebuie confundata cu perioada contabila de amortizare care poate fi si de 7 – 8 ani.
Inregistrarea contabila care se efectueaza este:
4426 = 2131 4.000 lei
"TVA deductibila" " Echipamente tehnologice
(masini, utilaje si instalatii de lucru) "
Sumei TVA de 4.000 lei, ii corespunde o baza de impozitare in suma de 20.000 lei pentru cota standard TVA 20% in vigoare la data achizitiei bunului de capital. Valoarea ajustarii, inclusiv a bazei de impozitare a TVA se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru perioada fiscala in care are loc ajustarea (octombrie 2017 sau trim. IV 2017) si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, la randul 33 alocat pentru “Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital”. In acest caz, sunt aplicabile prevederile pct. 83 alin. (12) din normele de aplicare ale art. 310 "Ajustarile efectuate conform alin. (11) se inscriu in primul decont de taxa depus dupa inregistrarea in scopuri de taxa conform art. 316 din Codul fiscal a persoanei impozabile sau, dupa caz, intr-un decont ulterior. "
Exemple de ajustari pentru bunuri de capital, altele decat cele reglementate prin art. 310 alin. (10) se regasesc la pct. 79 alin. (15) din normele de aplicare ale art. 305 din Codul fiscal.
In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca suma TVA ajustata trebuie evidentiata d.p.d.v. fiscal si in Registrul bunurilor de capital. Acest document de evidenta fiscala a bunurilor de capital care poate fi si sub forma unui fisier excel, fara a fi un formular tipizat, este reglementat prin art. 305 alin. (8) din Codul fiscal "Persoana impozabila trebuie sa pastreze o situatie a bunurilor de capital care fac obiectul ajustarii taxei deductibile, care sa permita controlul taxei deductibile si al ajustarilor efectuate. Aceasta situatie trebuie pastrata pe o perioada care incepe in momentul la care taxa aferenta achizitiei bunului de capital devine exigibila si se incheie la 5 ani dupa expirarea perioadei in care se poate solicita ajustarea deducerii. Orice alte inregistrari, documente si jurnale privind bunurile de capital trebuie pastrate pentru aceeasi perioada. "
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 79 alin. (2) din normele de aplicare ale art. 305 "In vederea ajustarii taxei deductibile aferente bunurilor de capital, persoanele impozabile sunt obligate sa tina un registru al bunurilor de capital, in care sa evidentieze pentru fiecare bun de capital, astfel cum este definit la art. 305 alin. (1) din Codul fiscal, urmatoarele informatii:
a) data achizitiei, fabricarii, finalizarii construirii sau transformarii/modernizarii;
b) valoarea (baza de impozitare) bunului de capital;
c) taxa deductibila aferenta bunului de capital;
d) taxa dedusa;
e) ajustarile efectuate conform art. 305 alin. (4) din Codul fiscal."
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
La inventariere s-a constatat o lipsa de stoc marfa neimputabila. Stocul provine din achizitii intracomunitare si nu este asigurat. Se ajusteaza tva aferenta stocului lipsa? (635 = 4426) Cheltuiala este nedeductibila la calculul impozitului pe profit? Va multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind cota de TVA aplicabila pentru livrarea bateriilor de stocare in cazul sistemelor fotovoltaice hibride achizitionate de persoanele fizice pentru locuinte, in conditiile in care se cunosc urmatoarele informatii:
- bateriile functioneaza pe sistemul off-grid doar daca este montat un echipament suplimentar (back-up box) care permite functionarea bateriei atunci cand nu este curent in retea;
- bateriile functioneaza pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Suntem o firma ce avem cod CAEN 5320. In urma activitatii desfasurate au rezultat niste deseuri de carton si hartie ce dorim sa le vindem unei firme specializate in distrugerea lor.
Ca urmare, suntem nevoiti sa emitem o factura fiscala cu doua linii distincte, una pentru deseuri si una pentru taxa de mediu.
Cum trebuie sa apara exact scris pe factura fiscala pentru fiecare linie in parte, respectiv cea a deseurilor si cea a taxei de mediu de 2%?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
La verificarea e-TVA s-a constatat ca la casele de marcat a fost facuta o setare gresita, luand in totalul vanzarii in numerar si suma suportata de Casele de sanatate pentru retetele compensate sau gratuite, pentru care se emite factura, astfel raportarea in RO e-Case de marcat a fost majorata cu aceasta valoare. Mentionez ca in contabilitate vanzarea in numerar a fost inregistrata corect. Este suficienta justificarea diferentei de TVA la Notificarea primita sau trebuie rectificata...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O persoana fizica neautorizata a prestat pentru o societate comerciala in 2018 servicii de consultanta in comunicare, in conformitate cu art. 1166 din Codul Civil si art. 7 alin. (3) din Codul fiscal, in baza unui contract de prestari servicii. Valoarea serviciilor a depasit plafonul de TVA. Societatea comerciala a retinut la sursa impozitul pe venit 10% ca impozit pe venitul din alte surse. Apoi, aceeasi persoana a prestat pentru aceeasi companie in anul 2020 acelasi gen de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate comerciala vinde unei persoane fizice un apartament cu loc de parcare. Apartamentul nu este nou,iar la achizitia acestuia nu s-a dedus tva.
In acest caz la vanzare care este cota de tva? In ce conditii la vanzarea unui apartament vechi catre o persoana fizica este necesara ajustarea tva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<