Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In contextul introducerii SAF-T incepand cu 01.01.2025 pentru toti contribuabilii, care sunt obligatiile pe linie de stocuri si mijloace fixe?
Trebuie tinuta evidenta analitica a acestor stocuri informatizat pentru a putea indeplini obligatiile impuse de SAF-T?
O sa existe si pentru contribuabilii care o sa aplice SAF-T de la 01.01.2025 o perioada de gratie de la sanctiuni, cum a existat si pentru ceilalti contribuabili?
PFA-urile sau II-urile au vreo obligatie legat de SAF-T, dat fiind ca tin evidenta contabila in partida simpla?
Obligativitate SAF-T de la 1 ianuarie 2025 – raspunsul specialistului:
De la 1 ianuarie 2025, inclusiv firmele mici au obligatia de depunere a fisierului SAF-T (D406) conform Ordinului ANAF 1783/2021:
"1.1. Obligatia de transmitere a fisierului standard de control fiscal prin intermediul Declaratiei informative D406 devine efectiva pentru fiecare categorie de contribuabili, astfel:
(...)
d) pentru contribuabilii care nu sunt incadrati la data de 31 decembrie 2021 in categoria marilor contribuabili sau a contribuabililor mijlocii, denumiti generic contribuabili mici, si care isi pastreaza aceasta incadrare si dupa data de 1 ianuarie 2022, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2025, care reprezinta data de referinta pentru contribuabilii mici; (...)".
Va voi raspunde punctual la intrebari.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
1. In contextul introducerii SAF-T incepand cu 01.01.2025 pentru toti contribuabilii, care sunt obligatiile pe linie de stocuri si mijloace fixe?
In ceea ce priveste stocurile, conform Ordinului 1783/2021, informatiile privind „stocurile de produse“ sunt transmise doar pe baza unei solicitari specifice din partea organelor fiscale centrale; in functie de perioada pentru care se solicita furnizarea informatiilor privind stocurile prin fisierul standard de control fiscal (SAF-T), contribuabilii furnizeaza una sau mai multe declaratii informative cuprinzand subsectiunile din fisierul SAF-T relevante pentru „Stocuri“, separate pentru fiecare dintre lunile/trimestrele calendaristice cuprinse in perioada pentru care a fost trimisa solicitarea din partea organelor fiscale centrale. Declaratiile informative D406 pentru „Stocuri“ se depun in termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii. In consecinta, completarea valorilor aferente in subsectiunea 2.10 PhysicalStock se va efectua doar in baza solicitarii organului fiscal central.
Pe de alta parte, conform documentului de intrebari si raspunsuri emis de catre ANAF:
„In sub-sectiunea Products se vor declara stocurile pentru care societatea organizeaza evidenta prin metodele operativ-contabila sau cantitativa-valorica: materii prime, materiale consumabile, semifabricate, produse finite, produse reziduale, produse agricole, active biologice de natura stocurilor, marfuri, ambalaje. (..-n.a.). In aceasta sub-sectiune, nu se vor declara informatii pentru stocurile pentru care se tine evidenta prin metoda global-valorica.’’.
Referitor la subsectiunea 4.4 MovementOfGoods [Miscari Bunuri] - conform aceluiasi document, aceasta se raporteaza lunar sau la cerere, cand exista obligatia de raportare a sectiunii privind Stocurile, perioada de raportare pentru declaratia SAF-T in legatura cu stocurile fiind lunara, respectand perioada prevazuta in solicitarea ANAF.
In concluzie, ambele sectiuni se raporteaza doar la solicitarea ANAF privind sectiunea „Stocuri“, societatea trebuind sa asigure evidenta operativa in vederea raportarii, cu exceptia datelor si informatiilor solicitate in cadrul sub-sectiunii Products.
In cazul solicitarii privind declararea sectiunii de Stocuri, societatea va trebui sa asigure o evidenta detaliata a acestora (putand utiliza datele din softul de gestiune).
In ceea ce priveste mijloacele fixe, potrivit pct. 8 din cadrul Anexei nr. 4 de la Ordinul nr. 1783/2021, informatiile referitoare la active se pot trimite atat ca subsectiuni ale Declaratiei SAF-T (D406) sau cat si ca declaratie independenta care sa includa doar zonelor indicate ca fiind obligatorii pentru transmiterea acestui tip de informatie.
La pct. 5 din cadrul Anexei nr. 1 de la Ordinul nr. 1783/2021 este prevazut continutul sectiunii de active din Declaratia 406, respectiv Declaratia 406 pentru „Active-Assets”:
„Contine detalii cu privire la active, precum ID-ul unic de inventar al activului, contul analitic in care este inregistrat activul, descrierea activului, furnizorul activului, data achizitiei si data punerii in functiune, precum si informatii contabile cu privire la evaluarea activului (de exemplu, costurile totale de achizitie/productie la inceputul si finalul perioadei selectate pentru raportare, valoarea costului cu capitalizarile, perioada de viata a activului in ani/luni, valori contabile asociate transferurilor de active/iesirilor de active, metoda de amortizare, valoarea amortizarii din perioada selectata, reevaluari etc.).”
Avand in vedere detalierea de mai sus, Ghidul contribuabilului pentru pregatirea si depunerea Declaratiei Informative D406 – Fisierul Standard De Control Fiscal (SAF-T) expliciteaza in cadrul notelor faptul ca activele care trebuie raportate la Subsectiunea Assets (Active) sunt mijloacele fixe:
„In cadrul acestei subsectiuni se vor raporta informatii cu privire la toate mijloacele fixe detinute de contribuabil in perioada de raportare, indiferent de data achizitiei.”
De asemenea, acest aspect este reiterat si la Raspunsul nr. 1 de la pagina 111 din Documentului de asistenta pentru pregatirea si depunerea Declaratiei informative D406 – Fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T):
„Prin subsectiunea 2.12 Assets din sectiunea 2. Master Files din fisierul standard de control fiscal SAF-T sunt transmise inregistrari care descriu mijloacele fixe din evidenta contabila a contribuabilului raportor, utilizate in procesul de productie pentru care se contabilizeaza valoarea de inventar si amortizarile, conform legii.”
In concluzie, prin declaratia informativa D406 fisierul standard de control fiscal (SAF-T) se transmit TOATE informatiile despre TOATE mijloace fixe asa cum sunt inregistrate in Registrul Mijloacelor Fixe (situatia curenta la data raportarii, care se transmite o data pe an).
2. Trebuie tinuta evidenta analitica a acestor stocuri informatizat pentru a putea indeplini obligatiile impuse de SAF-T?
Se recomanda adaptarea si interconectarea programelor informatice de contabilitate si de gestiune, in vederea exportului de date si informatii solicitate in cadrul structurii aferente fisierului SAF-T.
3. O sa existe si pentru contribuabilii care o sa aplice SAF-T de la 01.01.2025 o perioada de gratie de la sanctiuni, cum a existat si pentru ceilalti contribuabili?
Conform Anexa 4 din Ordinul 1783/2021 :
Termenele de transmitere de catre contribuabili/platitori a fisierului standard de control fiscal (SAF-T)
1. Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:
– ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile „Stocuri“ si „Active“;
– la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii „Active“;
– la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii „Stocuri“.
2. Contribuabilii/Platitorii transmit Declaratia informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata (TVA). Contribuabilii care au ca perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata semestrul sau anul transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.
3. Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.
4. Data-limita pentru transmiterea declaratiilor informative D406 privind fisierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii, reprezentand luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa.
5.(1) Contribuabilii/Platitorii beneficiaza de o perioada de gratie de:
– 6 (sase) luni pentru prima raportare, respectiv cinci (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (doua) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;
– 3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.
(2) Perioada de gratie se calculeaza pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil.
(3) Astfel, contribuabilii/platitorii nu sunt sanctionati contraventional, conform prevederilor art. 337^1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, daca depun Declaratia informativa D406 valida in termenul maxim prevazut la alin. (1).
6. In situatia in care contribuabilul constata anumite erori in declaratia depusa initial, acesta poate depune declaratii rectificative.
7. Informatiile privind „Activele“ din cadrul Declaratiei informative D406 sunt intocmite la nivelul anului financiar aplicat de catre contribuabili si transmise printr-o singura depunere, respectiv o singura raportare a Declaratiei informative D406, pana la data depunerii situatiilor financiare aferente exercitiului financiar la care se refera.
8. Declaratia informativa D406 pentru „Active“ se poate transmite ca o declaratie independenta, nefiind necesara introducerea tuturor sectiunilor/subsectiunilor dintr-o Declaratie informativa D406, ci doar a zonelor indicate ca fiind obligatorii pentru transmiterea acestui tip de informatie.
9. Informatiile privind „stocurile de produse“ si „productie in curs“ sunt transmise pe baza unei solicitari specifice din partea organelor fiscale centrale. In functie de perioada pentru care se solicita furnizarea informatiilor privind stocurile prin fisierul standard de control fiscal (SAF-T), contribuabilii furnizeaza una sau mai multe declaratii informative cuprinzand subsectiunile din fisierul SAF-T relevante pentru „Stocuri“, separate pentru fiecare dintre lunile/trimestrele calendaristice cuprinse in perioada pentru care a fost trimisa solicitarea din partea organelor fiscale centrale.
10. Declaratiile informative D406 pentru „Stocuri“ se depun in termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii.
11. Pentru declaratia informativa D406 transmisa cu erori identificate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala si pentru care a fost comunicata recipisa ce le semnaleaza, contribuabilul retransmite integral Declaratia informativa D406, care trebuie sa cuprinda fisierul SAF-T corectat.
12. Nu este admisa transmiterea unor corectii partiale prin transmiterea selectiva a inregistrarilor sau campurilor corectate pentru Declaratia informativa D406 anterior transmisa si pentru care au fost primite recipise ce semnalau erori.
Asadar, beneficiati de perioade de gratie potrivit prevederilor Anexei 4 din Ordinul 1783/2021. Va recomand sa va asigurati din timp ca programul de contabilitate pe care il utilizati este pregatit pentru aceste raportari. De asemenea, sa va asigurati ca departamentul contabil sau prestatorii externi care va ofera serviciile de contabilitate sunt pregatiti pentru implementarea sistemului de raportare SAF-T.
4. PFA-urile sau II-urile au vreo obligatie legat de SAF-T, dat fiind ca tin evidenta contabila in partida simpla?
Exista si exceptii de la depunerea SAF-T. Astfel, “NU trebuie sa-l depuna: persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale, persoanele fizice care desfasoara activitati cu scop lucrativ, asociatiile familiale, societatile profesionale de avocati cu raspundere limitata si cabinetele individuale de avocati, societatile profesionale notariale si birourile individuale notariale, cabinetele medicale individuale, societatile profesionale ale practicienilor in insolventa, intreprinderile profesionale unipersonale cu raspundere limitata, institutiile publice (indiferent de sursa lor de finantare sau de categoria de contribuabili la care sunt incadrate) si autoritatile administrative. In afara de categoriile enumerate, toti operatorii economici vor avea obligatia depunerii SAF-T incepand cu ianuarie 2025.“
Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi
Articole similare
Raportare SAF-T: Cum se completeaza in D406 achizitiile prin bon fiscal?SAF-T: Cand expira termenul limita de depunere a D406 pentru contribuabilii mari care aveau aceasta obligatie din 1 iulie 2022?Reminder ANAF! 4 declaratii fiscale importante au ca termen limita data de 30 iunie 2023SAF-T in 2024. Termenul de depunere a D406 pentru decembrie 2023 in cazul contribuabililor mijlocii25 intrebari & raspunsuri ANAF pentru contribuabilii care utilizeaza sistemul RO e-FacturaUltimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieSAF-T: D406 trebuie depusa de anumiti contribuabili pana pe 2 septembrie 2024Cum se declara TVA-ul de import in SAF-TANAF: Precizari referitoare la Decontul precompletat RO e-TVASAF-T: Societatile pot fi amendate pentru depunerea repetata a D406 in perioada de gratie?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"