Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Obligatia raportarii in SAF-T prin D406 a devenit obligatorie chiar si pentru contribuabilii mici din 2025, iar in acest context, unele firme inca au nelamuriri cu privire la depunerea formularului, avand in vedere ca au fost acordate si inca se aplica perioadele de gratie.
Cuprins
Cum depun D406 firmele neplatitoare de TVA
Sa luam cazul urmator. Pentru o societate platitoare de impozit pe profit, fara salariati si neplatitoare de tva care este termenul de raportare pentru SAF-T si cum depun? Lunar sau trimestrial? Dar pentru o societate neplatitoare de TVA dar cu salariati?
Specialistul ne spune ca, asa cum apare in legislatia in vigoare, contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.
Data-limita pentru transmiterea declaratiilor informative D406 privind fisierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii, reprezentand luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa.
In cazul mentionat de dvs., in ambele cazuri fiind o societate neplatitoare de TVA termenul de raportare este trimestriala, respectiv pentru trimestrul I pana la 30 aprilie 2025, sau pana la 31 iulie 2025, lund in calcul si perioada de gratie.
Ce perioada de gratie se aplica pentru D406

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Manual de politici contabile - Stick USB
Societate nerezidenta inregistrata in scopuri de TVA, obligatie D406 SAF-T
Avand in vedere ca incepand cu anul 2025 si contribuabillii mici vor depune declaratia 406 (SAF-T), fimele nerezidente, care au cod de tva din Romania, trebuie sa depuna aceasta declaratie? In cazul acesta este vorba de o firma dintr-un grup, rezidenta in Germania, care are cod de TVA din Romania, pentru care se depune decont de tva (300) si declaratiile 390, 394 daca este cazul, dar nu se tine o contabilitate cu balanta, situatii financiare etc.
Specialistul ne spune ca in Anexa nr. 5 la OpANAF 1783/2021, la art. 3 se precizeaza ca:
3. Urmatoarele categorii de contribuabili au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declaratiei informative D406:
(...)
r) societatile nerezidente care au in Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA (contribuabilii inregistrati prin inregistrare directa, contribuabilii inregistrati prin reprezentant fiscal, sediile fixe);
s) alte persoane juridice care nu se regasesc mentionate in mod expres la pct. 4.
La pct. 4 se precizeaza ca urmatoarele categorii de contribuabili nu au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T):
a) persoanele fizice autorizate (PFA);
b) intreprinderile individuale (II);
c) intreprinderile familiale (IF);
d) persoanele fizice care desfasoara activitati cu scop lucrativ (PFL);
e) asociatiile familiale (ASF);
f) societatile profesionale de avocati cu raspundere limitata (SPAR) si cabinetele individuale de avocat;
g) societatile profesionale notariale si birourile individuale notariale;
h) cabinetele medicale individuale (CMI);
i) societatile profesionale de practicieni in insolventa (SPI);
j) intreprinderile profesionale unipersonale cu raspundere limitata (URL);
k) institutiile publice (PUB), indiferent de sursa lor de finantare sau de categoria de contribuabili la care sunt incadrate;
l) autoritatile administrative, indiferent de sursa lor de finantare;
m) persoanele juridice care utilizeaza informatii clasificate sau detin documente ale caror specificatii tehnice sunt clasificate potrivit legii sau deruleaza contracte clasificate care impun, potrivit prevederilor legale, masuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esentiale de securitate ale statului, in situatia in care prin depunerea declaratiei D406 (SAF-T) ar furniza astfel de informatii.
Din dispozitiile legale existente la aceasta data, rezulta ca societatile nerezidente care sunt inregistrate in scopuri de TVA au obligatia depunerii D406.
La pg. 42 din Ghidul contribuabilului pentru pregatirea si depunerea declaratiei informative D406 Fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T), ghid restructurat, sunt precizate informatiile raportabile in schema SAF-T pentru societatile nerezidente inregistrate in scopuri de TVA si care nu au obligatia tinerii unei evidente contabile in Romania, rezultand ca nu va fi nevoie de tinerea vreunei evidente contabile propriu-zise in Romania doar din nevoia depunerii declaratiei D406 SAF-T, astfel:
Informatiile raportabile in schema SAF-T pentru societatile nerezidente inregistrate in scopuri de TVA si care nu au obligatia tinerii unei evidente contabile in Romania sunt:
1. Header [Antetul];
2. MasterFiles [Fisiere Master] cu anumite subsectiuni:
2.5. Tax Table [Tabela Taxe]
2.6 UOMTable [Tabela UOM/Unitati de Masura]
2.9. Products [Produse]
4. Source Documents [Documente Sursa] cu urmatoarele sub-sectiuni:
4.1. Sales Invoices [Facturi de Vanzare]
4.2. Purchase Invoices [Facturi de Achizitii]

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Firme care incaseaza online. Cum se declara veniturile in E-TVASAF-T: Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit D406 trimestrialSistemul Garantie-Returnare devine functional. Cu ce dificultati se vor confrunta contabilii de la 30 noiembrie 2023?Ce trebuie sa declare contribuabilii prin SAF-T si care este termenul limita de transmitere (Ordinul 1783/2021)Obligatii fiscale scadente la final de august 2022Ultimele articole
SAF-T in 2025. Clarificari cu privire la depunerea D406, in 3 cazuri importanteSAF-T ANAF: Lista persoanelor EXCEPTATE de la depunerea D406 a fost extinsaNerezidentii inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?Raportare SAF-T: PFA-urile si II-urile cu contabilitate in partida simpla NU vor depune D406D406 in 2025. Cum se inregistreaza in D406 serviciile intracomunitareArticole similare
SAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025SAF-T in 2023: Pana pe 28 februarie 2023 trebuie depusa D406 de contribuabilii mijlociiTransmiterea SAF-T prin D406 va fi obligatorie din 2022. Cum se pot corecta eventualele erori din documentSAF-T ANAF: Lista persoanelor EXCEPTATE de la depunerea D406 a fost extinsaSAF-T: Cand expira termenul limita de depunere a D406 pentru contribuabilii mari care aveau aceasta obligatie din 1 iulie 2022?Ultimele articole
SAF-T in 2025. Clarificari cu privire la depunerea D406, in 3 cazuri importanteRaportare SAF-T: PFA-urile si II-urile cu contabilitate in partida simpla NU vor depune D406Declaratia 406 SAF-T: Cum arata modelul formularului, cine trebuie sa il depuna si care sunt termenele limitaDeclaratia 406. Cine are obligatia depunerii D406 pana pe 28 februarie 2025SAF-T: Noi categorii de contribuabili vor fi EXCEPTATE de la depunerea D406Articole similare
Obligativitate SAF-T de la 1 ianuarie 2025. Va mai exista perioada de gratie de la sanctiuni?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"