Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Transmiterea SAF-T prin D406 va fi obligatorie din 2022. Cum se pot corecta eventualele erori din document

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 08 Oct. 2021 Exclusiv
Tags: transmitere saf-t, depunere d406, corectarea d406

Ordonanta nr. 11/2021 a stabilit obligativitatea utilizarii SAF-T de la 1 ianuarie 2022. Acest lucru se poate face prin transmiterea pe cale electronica a Declaratiei D406 de catre contribuabili.

In cazul in care exista erori materiale sau omisiuni in document, se depun declaratii rectificative care trebuie sa cuprinda toate informatiile din declaratia initiala, plus cele asupra carora s-au efectuat corectii.

Firmele mijlocii sunt obligate sa depuna D406 pentru transmiterea SAF-T din anul 2023, cele mici din 2025, iar firmele mari din ianuarie 2022. Detalii AICI>>

Atentie! Prima Declaratie informativa D406, validata, depusa pentru o luna sau un trimestru de catre un  contribuabil/platitor este considerata declaratie initiala. Declaratiile ulterioare depuse pentru aceeasi perioada (luna / trimestru) sunt automat considerate declaratii rectificative.

Dupa incarcarea Declaratiei informative D406 - Fisierul standard de control fiscal (SAF-T), se  afiseaza indexul de incarcare, pe baza caruia contribuabilul/platitorul sau reprezentantul acestuia se poate informa despre stadiul procesarii declaratiilor si formularelor depuse si despre rezultatele  procesarii acestora.

Rezutatele procesarii cuprind eventualele erori si avertismente detectate la incarcare si  procesare si un fisier recipisa care confirma ca declaratia depusa a fost depusa la termen si ca a  fost corect procesata.

In urma incarcarii Declaratiei informative D406, in Portalul ANAF, documentul va fi verificat si  analizat, iar in cazul in care contribuabilul/platitorul este inregistrat in Spatiul Privat Virtual  (SPV), acesta poate primi eventuale mesaje de validare, eroare, atentionare in sectiunea MESAJE. 

Recipisa si informatiile despre procesarea Declaratiei informative D406 sunt transmise in mod  automat de catre ANAF contribuabilului/platitorul inscris in SPV sau reprezentantului acestuia prin Spatiul Privat Virtual (SPV). Alternativ, contribuabilii/platitorii pot verifica stadiul si rezultatele procesarii folosind indexul de incarcare prin interogare directa pe site-ul ANAF.

In cazul in care un contribuabil/platitor a primit o recipisa in care se mentioneaza ca incarcarea  s-a realizat cu erori, acesta este responsabil sa corecteze respectivele erori in fisierul XML generat in format SAF-T si sa retransmita declaratia reluand pasii descrisi la punctele 5-6.

In cazul depunerii Declaratiei informative D406, pentru o perioada de raportare, prin mai multe  formulare D406 (ce contin date raportate modal) se va genera o recipisa pentru fiecare formular  depus. Confirmarea transmiteriii valide a declaratiei poate fi realizata doar in ultima recipisa din  serie. 

Spre exemplu: Daca transmiterea s-a facut prin trei fisiere / D406 – primele doua recipise  semnaleaza ca respectivele formulare D406 au fost transmise, care sunt eventualele erori si daca  nu au fost identificate erori - este transmisa confirmarea ca nu are erori), iar a treia recipisa  semnaleaza ca declaratia a fost transmisa, de exemplu ca nu are erori si ca declaratia in ansamblu  este CONFORMa.

In cazul contribuabililor/platitorilor cu activitate economica mare, materializata intr-un numar  foarte mare de inregistrari contabile si informatii de transmis prin Fisierul Standard de Control Fiscal  (SAF-T) – modul de pregatire si depunere a Declaratiei Informative D406 permite transmiterea  folosind mai multe formulare D406 (raportare modala), fiecare cu sectiuni sau sub-sectiuni din declaratia informativa, transmise succesiv de catre contribuabilii/platitorii respectivi pentru perioada de depunere (luna, trimestru), pana la data limita. Sistemele ANAF asigura primirea, procesarea si pastrarea integrala a Declaratiilor informative D406.

Raportarea modala reprezinta raportarea datelor in mai multe parti. Raportarea modala –priveste strict planul de transport al datelor de la contribuabil/platitor la ANAF, pentru raportarea in format electronic. Raportarea modala se aplica pe un fisier XML generat si functioneaza identic pentru toate fisierele extrase/ pregatite, indiferent de numarul campurilor si continutul lor. impartirea  fisierelor XML pentru raportare modala cu mai multe formulare D406 pentru aceeasi luna este in sarcina contribuabilului/platitorului, la pregatirea Declaratiei informative D406. Aceasta metoda se foloseste in cazul unor Declaratii de dimensiuni foarte mari, iar impartirea se face la nivel de SubSectiune. Validarea unui fisier XML cu informatii SAF-T, transmise modal, se face individual fisier cu fisier. 

Regulile de validare sunt urmatoarele: 
 
  • Sectiunea HEADER trebuie sa fie prezenta in fiecare fisier XML generat – pentru a identifica a cui este raportarea, cine transmite, ce transmite, pentru ce perioada, in ce context;
  • Sectiunile MASTERFILES, GENERAL LEDGER si SOURCE DOCUMENTS se raporteaza de oricate ori este nevoie pentru a acoperi continutul informational al acestora, respectand criteriul de dimensiune maxima permisa a fisierului XML;
  • in cazul in care o sectiune raportata in intregime din punct de vedere al continutului informational duce la depasirea dimensiunii maxime admisa pentru fisierul XML, se genereaza fisiere XML care contin doar date extrase din subsectiuni ale sectiunii, asa incat sa fie respectata dimensiunea maxima a documentului XML;
  • In cazul in care intr-o perioada de raportare, pentru o anumita sectiune sau subsectiune, contribuabilul/platitorul nu are date noi de raportat, prin comparatie cu ce a raportat deja in perioada anterioara, sectiunea sau subsectiunea respectiva poate fi lasata vida, adica se specifica in documentul XML doar tagul XML de inceput si cel de sfarsit al sectiunii sau subsectiunii.
Raportarea modala va fi considerata completa daca sunt prezente concomitent toate sectiunile si campurile obligatorii ale fisierului standard de control SAF-T, fapt ce se va verifica pentru fiecare depunere de acest tip ce apartine unei perioade de raportare lunara / trimestriala. 

Informatiii detaliate referitoare la procedura de depunere a Declaratiei informative D406 se vor publica pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala prin intermediul ”Ghidului contribuabilului pentru pregatirea si transmiterea Declaratiei informative D406 – Fisierul standard de control fiscal (SAF-T)”.


Sursa: ANAF

 
 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Transmiterea SAF-T prin D406 va fi obligatorie din 2022. Cum se pot corecta eventualele erori din document":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016