Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Avand in vedere ca reglementarile pentru aplicabilitatea SAF-T si depunerea D406 au tot fost modificate de-a lungul timpului, contribuabilii interesati trebuie sa stie ca PFA-urile sau II-urile NU au vreo obligatie legata de SAF-T, dat fiind faptul ca tin evidenta contabila in partida simpla.
Iar in continuarea articolului vom vedea explicatia intreaga a specialistului, dar si persoanele obligate si exceptate de la depunerea D406, precum si termenele de transmitere si perioada de gratie.
Cuprins
Depunere SAF-T de PFA si II cu contabilitate in partida simpla
Exista si exceptii de la depunerea SAF-T.
Astfel, “NU trebuie sa-l depuna: persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale, persoanele fizice care desfasoara activitati cu scop lucrativ, asociatiile familiale, societatile profesionale de avocati cu raspundere limitata si cabinetele individuale de avocati, societatile profesionale notariale si birourile individuale notariale, cabinetele medicale individuale, societatile profesionale ale practicienilor in insolventa, intreprinderile profesionale unipersonale cu raspundere limitata, institutiile publice (indiferent de sursa lor de finantare sau de categoria de contribuabili la care sunt incadrate) si autoritatile administrative. In afara de categoriile enumerate, toti operatorii economici vor avea obligatia depunerii SAF-T incepand cu ianuarie 2025.”
Cine nu depune SAF-T
Urmatoarele categorii de contribuabili nu au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T):
a) persoanele fizice autorizate (PFA);
b) intreprinderile individuale (II);
c) intreprinderile familiale (IF);
d) persoanele fizice care desfasoara activitati cu scop lucrativ (PFL);
e) asociatiile familiale (ASF);
f) societatile profesionale de avocati cu raspundere limitata (SPAR) si cabinetele individuale de avocat;
g) societatile profesionale notariale si birourile individuale notariale;
h) cabinetele medicale individuale (CMI);
i) societatile profesionale practicieni in insolventa (SPI);
j) intreprinderile profesionale unipersonale cu raspundere limitata (URL);
k) institutiile publice (PUB), indiferent de sursa lor de finantare sau de categoria de contribuabili la care sunt incadrate;

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Cartea neagra a controlului fiscal
l) autoritatile administrative, indiferent de sursa lor de finantare.
m) persoanele juridice care utilizeaza informatii clasificate sau detin documente ale caror specificatii tehnice sunt clasificate potrivit legii, sau deruleaza contracte clasificate care impun, potrivit prevederilor legale, masuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esentiale de securitate ale statului, in situatia in care prin depunerea declaratiei D406 (SAF-T) ar furniza astfel de informatii.
n) asociatiile/persoanele fara scop patrimonial, alte entitati, care organizeaza si tin contabilitatea in partida simpla conform legii.
In masura in care aceste asociatii/persoane/entitati opteaza pentru tinerea contabilitatii in partida dubla, acestea vor avea obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declaratiei informative D406.
o) persoanele juridice a caror activitate este suspendata temporar prin inscrierea mentiunilor la Registrul comertului, nu au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T) pentru perioada in care activitatea este suspendata temporar, conform art. 101 alin. (41) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala cu modificarile si completarile ulterioare.
p) alte entitati care au solicitat suspendarea activitatii la organismele care le-au autorizat, nu au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T) pentru perioada in care activitatea este suspendata temporar, conform art. 101 alin. (42) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala cu modificarile si completarile ulterioare.
Cine depune SAF-T
Urmatoarele categorii de contribuabili au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declaratiei informative D406:
a) regiile autonome;
b) institutele nationale de cercetare-dezvoltare;
c) societatile pe actiuni (S.A.);
d) societatile in comandita pe actiuni (SCA);
e) societatile in comandita simpla (SCS);
f) societatile in nume colectiv (SNC);
g) societatile cu raspundere limitata (S.R.L.);
h) societatile/companiile nationale;
i) organizatiile cooperatiste mestesugaresti (OC1);
j) organizatiile cooperatiste de consum (OC2);
k) organizatiile cooperatiste de credit (OC3);
l) unitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate;
m) persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania;
n) persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania;
o) asociatiile cu scop patrimonial;
p) asociatiile/persoanele fara scop patrimonial;
q) organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevazute in legislatia pietei de capital, fondurile de pensii
facultative, fondurile de pensii administrate privat si alte entitati organizate pe baza Codului civil;
r) societatile nerezidente care au in Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA (contribuabilii inregistrati prin inregistrare directa, contribuabilii inregistrati prin reprezentant fiscal, sediile fixe);
s) alte persoane juridice care nu se regasesc mentionate in mod expres la pct. 4 si au obligatia potrivit legii sa organizeze si sa tina contabilitatea in partida dubla.
Termene de transmitere SAF-T
Conform Anexa 4 din Ordinul 1783/2021:
Termenele de transmitere de catre contribuabili/platitori a fisierului standard de control fiscal (SAF-T)
1. Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:
– ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile „Stocuri“ si „Active“;
– la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii „Active“;
– la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii „Stocuri“.
Perioada de gratie SAF-T
1) Contribuabilii/Platitorii beneficiaza de o perioada de gratie de:
– 6 (sase) luni pentru prima raportare, respectiv cinci (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (doua) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;
– 3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.
(2) Perioada de gratie se calculeaza pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil.
(3) Astfel, contribuabilii/platitorii nu sunt sanctionati contraventional, conform prevederilor art. 337^1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, daca depun Declaratia informativa D406 valida in termenul maxim prevazut la alin. (1).

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie intracomunitara de bunuri. Depunere D406
Intrebare: La trecere de la tva trimestrial la tva lunar ca urmare achizitie intracomunitara, facuta in luna februarie care este termenul de transmitere SAF-T? Pentru a prelua datele din primele doua luni este obligatoriu sa ramana ian feb la trimestru. Problema este ca DUk integratorul nu valideaza aceasta situatie. Este corecta situatia in care sa depunem 406 pentru fiecare luna? Multumesc!vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Monografie telefon cu discount 100%
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru achizitia telefoanelor cu discount 100% (prin punctele de fidelitate acumulate). Factura primita are valoare zero. Mentionez ca telefoanele au valoare de mijloc fix. Daca inregistrez discountul in contul 609, nu mai da corelatia necesara cu 6811 in SAF-T Mijloace fixe. Va multumesc.vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Articole similare
SAF-T: Cand trebuie depusa D406 de contribuabilii mari care au facut parte din aceasta categorie si in 2021Ce trebuie sa declare contribuabilii prin SAF-T si care este termenul limita de transmitere (Ordinul 1783/2021)Raportare in SAF-T: Termenele limita pentru depunerea D406 vor fi modificate de ANAFReminder ANAF! Pana pe 2 mai 2023 trebuie depuse la ANAF mai multe declaratii fiscaleRaportarea eronata in SAF-T va fi amendata cu 1.500 de leiUltimele articole
Nerezidentii inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?D406 in 2025. Cum se inregistreaza in D406 serviciile intracomunitareCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareCoduri SAF-T. Coduri care ai nevoie pentru completarea corecta a D406Declaratia 406 SAF-T: Cum arata modelul formularului, cine trebuie sa il depuna si care sunt termenele limitaArticole similare
SAF-T in 2022: Termen limita pentru transmiterea D406 de marii contribuabili cu an financiar si fiscal diferitArticole similare
SAF-T: Societatile pot fi amendate pentru depunerea repetata a D406 in perioada de gratie?SAF-T D406: Cum transmit D406 firmele care NU sunt inregistrate in scopuri de TVASAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Utilizare SAF-T: Ce sanctiuni se acorda pentru nedepunerea D406?Din 1 ianuarie 2025 contribuabilii mici vor avea OBLIGATIA de a depune D406 SAF-TUltimele articole
Declaratia 406 SAF-T: Cum arata modelul formularului, cine trebuie sa il depuna si care sunt termenele limitaDeclaratia 406. Cine are obligatia depunerii D406 pana pe 28 februarie 2025SAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025SAF-T: Noi categorii de contribuabili vor fi EXCEPTATE de la depunerea D406SAF-T in 2024. ANAF a publicat o serie de teste pentru conformitatea la depunerea D406
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"