Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Bun expediat cu titlu gratuit pentru stimularea vanzarilor. Ce restrictii se impun?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 27 Ian. 2017 Exclusiv
Tags: livrari intracomunitare, mijloace fixe, contract livrare intracomunitara, contract de comodat

In cazul unei societati se inregistreaza un contract de livrare intracomunitara cu o firma straina din UE. Societatea livreaza produse alimentare, iar pentru stimularea vanzarilor si in scop de reclama se ofera spre folosinta cu titilu gratuit o vitrina frigorifica. Pentru acest mijloc fix firma romana a incheiat contract de comandat. Vom vedea daca exista o obligatie de declarare a acestui contract sau o limita de timp in care poate fi folosit gratuit acest mijloc fix.

Ce ne sfatuieste specialistul:

Daca bunul (vitrina frigorifica) a fost dat in baza unui contract de comodat inseamna ca partenerul din Italia care l-a primit in folosinta va trebui sa restituie bunul si, implicit, ca societatea din Romania sa-l readuca in tara. Situatia este similara unui nontransfer prevazut la art. 270 alin. 12 lit. h din Codul fiscal care se refera la situatiile de utilizare temporara a unui bun expediat sau transport din Romania in alt stat membru, pentru o perioada care nu depaseste 24 de luni, in conditiile in care importul aceluiasi bun dintr-un stat tert, in vederea utilizarii temporare, ar beneficia de regimul vamal de admitere temporara cu exonerare totala de drepturi de import.
 
In aceasta situatie societatea din Romania va inregistra expedierea bunului in Italia intr-un registru al nontransferurilor prevazut la pct. 101 alin. 1 lit. e din Normele metodologice date in aplicarea Titlului VII din Codul fiscal.
 
La sfarsitul perioadei de 24 luni, daca bunul nu este readus in Romania nontransferul devine transfer, adica o operatiune asimilata unei livrari intracomunitare, care trebuie justificata corespunzator dupa cum reiese din prevederile art. 270 alin. 10 din Codul fiscal
si pct. 7 alin. 13 din Normele metodologice de aplicare.
 
Daca se hotareste ca bunul sa ramana definitiv la partenerul strain, se va intocmi documentul justificativ corespunzator (spre exemplu, un proces-verbal de predare-primire) si se va face o mentiune in acest sens in registrul non-transferurilor, fara ca operatiunea sa reprezinte o operatiune in sfera de aplicare a TVA, in conditiile in care bunul este cedat partenerului fara plata si in scopul stimularii vanzarilor (situatie similara celei de la art. 270 alin. 8 lit. b din Codul fiscal
si pct. 7 alin. 10 din Normele metodologice de aplicare).
 
Contractul de comodat a bunului mobil nu se declara, neexistand nicio prevedere legala in sensul declararii lui pentru aceasta situatie.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Bun expediat cu titlu gratuit pentru stimularea vanzarilor. Ce restrictii se impun?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016