Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Conform art. 1615 din Codul civil, obligatiile se sting prin plata, compensatie, confuziune, remitere de datorie, imposibilitate fortuita de executare, precum si prin alte moduri expres prevazute de lege.
Asadar, una dintre modalitatile de stingere a obligatiilor este compensatia.
Datoriile reciproce se sting prin compensatie pana la concurenta celei mai mici dintre ele.
Compensatia opereaza de plin drept de indata ce exista doua datorii certe, lichide si exigibile, oricare ar fi izvorul lor, si care au ca obiect o suma de bani sau o anumita cantitate de bunuri fungibile de aceeasi natura.
Compenserile intre persoane juridice se efectueaza conform prevederilor OUG 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata si ale HG 685/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, si a Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit art. 3 din HG 685/1999, incepand cu data de 1 noiembrie 1999, pentru facturi cu valori mai mari de 10.000 RON, compensarea datoriilor neplatite la termenele scadente se realizeaza numai in conformitate cu prevederile regulamentului de compensare, aprobat prin aceasta hotarare, iar pentru suma reprezentand contravaloarea facturilor mai mici de 10.000 RON, inclusiv compensarea reciproca intre contribuabili, persoane juridice, se poate efectua si in afara cadrului institutional creat de OUG 77/1999, dar pe baza acelorasi formulare.
Astfel, intre persoane juridice pentru facturile in valoare mai mare de 10.000 RON, compensarea datoriilor neplatite la termenele scadente se poate realiza numai prin Institutul de Management si Informatica din cadrul Ministerului Industriei si Comertului, in conditiile stabilite prin Regulamentul de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice. Sumele reprezentand contravaloarea facturilor mai mici de 10.000 RON, inclusiv pot fi compensate si in afara cadrului institutional creat de OUG 77/1999, dar pe baza Ordinelor de compensare.
Daca cel putin una dintre parti nu este persoana juridica, stingerea obligatiilor se va consemna intr-un Proces verbal de compensare care sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:
- denumirea partilor,
- codul de inregistrare in scopuri de TVA sau, dupa caz, codul de identificare fiscala,
- numarul facturii,
- data emiterii facturii,
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
- valoarea facturii, inclusiv taxa pe valoarea adaugata,
- valoarea compensata,
- semnatura partilor
- data semnarii procesului-verbal de compensare.
Autor: Irina Dumitrescu
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noi instructiuni privind solutionarea contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscaleSistemul TVA la incasare. Deducerea TVA e posibila cand exista facturi restante?Decontarile de la A la Z: explicatii LEGALE, solutii pentru probleme si modalitati de a evita sanctiunile ANAFAchizitie bonuri valorice. Cum aplicam TVA la incasare?Sistemul TVA la incasare. Cum procedam privind plata furnizorului in cazul executarii silite?Ultimele articole
Compensari in anul 2023 - Utilizarea ordinelor de compensareStudiu de caz: Compensarea datoriilor reciproce de peste 100 milioane leiArticole similare
Ordonanta 22/2016 modifica unele aspecte privind incapacitatea de plataStudiu de caz: Servicii export si compensari intre firme din state diferiteAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"