Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Scutiri de TVA si deduceri in caz de sponsorizare. Ce trebuie sa stim daca vrem sa facem astfel de operatiuni!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Mar. 2017 Exclusiv
Tags: sponsorizari, codul fiscal, microintreprindere, livrarea de bunuri, scutita de tva

Sunt multe firme care se tem ca sponsorizarile mai mult le vor incurca planurile. Nimic mai fals. Cu un contract intocmit corect si cu legislatia de partea dumneavoastra, puteti sprijini cauzele in care credeti, puteti acorda sponsorizari atunci cand doriti si va puteti asigura ca va faceti un renume de companie de incredere in domeniu si cu valori pe care le respectati.

Iata care sunt informatiile furnizate prin acest studiu de caz: "Societatea X este microintreprindere incepand cu luna februarie 2017. Livrarea de bunuri catre o organizatie implicata in activitati sociale pe baza unui contract de sponsorizare este scutita de TVA? Livrarea se face pe baza de AE cu mentiunile "nu se factureaza" si "conform contract x din data de". Contravaloarea produselor incluse pe cont 658 se pot deduce din impozitul pe venit platit de o microintreprindere in limitele prevazute de lege la impozitul pe profit?"

Cand vorbim despre o livrare de bunuri ne referim la o vanzare. Dvs. faceti o sponsorizare sau donatie, nu o livrare.

Dat fiind ca nu se factureaza, desigur ca nu se aplica TVA la aceasta sponsorizare (si nu pentru ca sponsorizarea este catre o organizatie implicata in activitati sociale) , insa dvs. veti avea obligatia sa analizati TVA dedusa la achizitia bunurilor conform prevederilor art. 270, alin. (8) din Codul fiscal:

"(8) Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1):
(…)
c) acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, in conditiile stabilite prin normele metodologice.”
 
Normele metodologice precizeaza:

"b) bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau mecenat nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala in cursul unui an calendaristic se incadreaza in limita a 3 la mie din cifra de afaceri constituita din operatiuni taxabile, scutite cu sau fara drept de deducere, precum si din operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii este considerat a fi in strainatate potrivit prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal. Incadrarea in plafon se determina pe baza datelor raportate prin deconturile de taxa depuse pentru un an calendaristic. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile si actiunile de mecenat, acordate in numerar, si nici bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa. Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata, respectiv se colecteaza taxa. Taxa colectata aferenta depasirii se include in decontul intocmit pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv."
 
Deci in cazul in care cheltuielile cu bunurile acordate drept sponsorizare depasesc 3 la mie din cifra de afaceri raportata in deconturile de TVA din timpul anului, veti intocmi o autofactura pe care o veti include in decontul lunii decembrie/trimestrului IV si veti inregistra in contabilitate : 635 = 4427.
 
Sponsorizarea , din pacate, nu diminueaza in niciun fel impozitul pe venitul microintreprinderii datorat de societatea dvs.. Analiza care se face cand erati platitori de impozit pe profit nu mai este valabila acum, cand sunteti microintreprindere.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Scutiri de TVA si deduceri in caz de sponsorizare. Ce trebuie sa stim daca vrem sa facem astfel de operatiuni!":
Rating:

Nota: 4.04 din 5 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016