keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Bunuri lipsa, neimputabile. Care este tratament fiscal si TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Feb. 2018
Tags: tratament fiscal, tva, microintreprindere, cod fiscal

In analiza de mai jos, vom vedea care este tratamentul fiscal pentru lipsurile neimputabile din stoc constatate la inventar in cazul microintreprinderilor.

Iata raspunsul specialistului!

In cazul lipsurilor cantitative din gestiune va recomand inregistarea contabila in negru 6588 "Alte cheltuieli de exploatare" (analitic lipsuri gestiune) = 371 "Marfuri", fara a efectua, in rosu, inregistrarea contabila  607 "Cheltuieli privind marfurile" = 371 "Marfuri". Practic, prin inregistrarea propusa de dvs.:

- se diminueaza, artificial,  costul marfurilor efectiv vandute, in corelatie cu rulajul creditor al contului 707 "Venituri din vanzarea marfurilor";
- nu se evidentiaza, distinct, costul marfurilor lipsa din gestiune.
 
Avand in vedere ca inregistrarea lipsurilor cantitative constatate la inventarierea  anuala a patrimoniului nu genereaza inregistrarea de venituri din recuperarea valorii acestora, impozitul pe venituri microintreprindere nu este afectat.  S-ar fi datorat impozit pe venitul daca valoarea lipsurilor cantitative ar fi fost recuperata de la gestionar ca persoana vinovata, iar inregistrarea contabila ar fi fost 461 "Debitori diversi" = 7588 "Alte venituri din activitatea de exploatare". In acest caz, s-a fi supus impozitul pe venituri microintreprindere suma din rulajul creditor al contului 7588, ipotetic in suma de 119 lei, care ar include si suma TVA deductibila, ajustata negativ (100 lei cost marfuri lipsa + 19 lei TVA ajustata negativ).

Deoarece constatarea lipsei de bunuri din  gestiune nu este asimilata unei livrari de  bunuri, pentru valoarea acestora nu trebuie emisa autofactura astfel incat sa fie obligatorie colectarea TVA. In acest sens, aduc drept argument  prevederile pct. 7 alin. (5) din normele de aplicare ale art. 270 "Livrarea de bunuri" din Legea nr. 227/2015 “Bunurile constatate lipsa din gestiune nu sunt considerate livrari de bunuri, fiind aplicabile prevederile art. 304, 305 si 306 din Codul fiscal si ale pct. 78, 79 si 80.”

Prin art. 304 se reglementeaza obligatia ajustarii negative a taxei deductibile deduse in cazul achizitiilor de bunuri, altele decat bunurile de capital. Incepand cu anul 2013, bunurile pierdute ori furate, dovedite legal, inclusiv scoaterea din evidenta a bunurilor degradate calitativ nu a mai fost considerata operatiune asimilata unei livrari de bunuri in conformitate cu prevederile art. 128 alin. (8) lit. a) si lit. b) din Codul fiscal (Legea nr. 571/2003) astfel incat sa fie obligatorie emiterea unei autofacturi pentru colectarea TVA si inregistrarea acesteia prin formula contabila 635/658 = 4427.

Astfel, in anumite conditii, pentru bunurile lipsa, depreciate, degradate, din anul 2013 s-a  efectuat ajustarea sumei TVA deduse la momentul achizitiei bunurilor respective conform prevederilor art. 304 din Legea nr. 227/2015, echivalent al art. 148 ,,Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital,, alin. (2) lit. a) din legea nr. 571/2003.

Ajustarea sumei TVA deductibile deduse se  efectueaza   pentru cota TVA  in vigoare la data achizitiei bunrilor lipsa (19% sau 20%) si se  inregistreaza din punct de vedere contabil prin formula 635/6588 = 4426 pentru suma de 19 lei (ipotetic). Operatiunea se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari cu semnul minus si se raporteaza cu semnul minus prin decontul de TVA cod 300 la randul 32 denumit "Regularizari taxa dedusa" corespunzator rulajului creditor al contului 4426 din formula contabila 635/6588 = 4426. Totusi, conform prevederilor art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, ajustarea nu se efectueaza  daca se respecta conditiile reglementate prin normele de aplicare ale art. 304 "  (2) Nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul:

a) bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila. In cazul bunurilor furate, persoana impozabila demonstreaza furtul bunurilor pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare"

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal si expert contabil.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016