Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare fiscala a contribuabilor nerezidenti care NU au sediu permanent in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Iul. 2023
Inregistrare fiscala a contribuabilor nerezidenti care NU au sediu permanent in Romania
Tags: tratament fiscal, contribuabili nerezidenti

O societate din UE sau non-UE care doreste sa achizitioneze un bun imobil este obligata sa se inregistreze fiscal in Romania. Care este procedura prin care se inregistreaza fiscal in Romania in acest scop? Multumesc!

Inregistrare fiscala nerezidenti - raspunsul specialistului: 

 

Orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscal, conform Codului de procedura fiscala, art. 82:
 
Art. 82 Obligatia de inregistrare fiscala
(1) Orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala. Codul de identificare fiscala este:
a) pentru persoanele juridice, precum si pentru asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, cu exceptia celor prevazute la lit. b), codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal;
b) pentru persoanele fizice si juridice, precum si pentru alte entitati care se inregistreaza potrivit legii speciale la registrul comertului, codul unic de inregistrare atribuit potrivit legii speciale;
 
In calitate de subiect intr-un raport juridic fiscal, societatea din UE sau non-UE are obligatia sa se inregistreze fiscal in Romania, in conformitate cu prevederile art. 82 din Codul de procedura fiscala.

Inregistrarea fiscala se realizeaza prin depunerea formularului (015) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania".


Depunerea si completarea formularului 015, se realizeaza cu respectarea instructiunilor aprobate prin Ordinul ANAF nr.1699/2021 si Ordinul nr. 2034/2022 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.699/2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal.

Formularul se completeaza si se depune de catre contribuabilii nerezidenti (altii decat persoanele fizice) care nu au sediu permanent in Romania, dar care au obligatii fiscale, potrivit legilor speciale.

Declaratia se depune direct (reprezentant legal) sau prin imputernicit/reprezentant fiscal/platitor de venit/institutia de credit, in format hartie, la registratura organului fiscal competent, ori la posta prin scrisoare recomandata, la termenele stabilite de legislatia in vigoare.
Declaratia (care nu este un PDF inteligent) se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute de formular.

Un exemplar al declaratiei se depune la organul fiscal competent si un exemplar se pastreaza de contribuabil.

Declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in format PDF cu XML atasat, la care se anexeaza o arhiva ZIP avand incluse documentele doveditoare ale informatiilor cuprinse in declaratie, in formatele PDF, JPEG sau TIFF.

Pentru mai multe detalii si instructiuni, atasez Ordinul nr. 2034/2022, iar declaratia 015 o regasiti in ANEXA Nr. 1 (Anexa nr. 3 la Ordinul nr. 1.699/2021).



Atentie! Nu uitati sa descarcati de mai jos informatiile complementare raspunsului:
Ordinul ANAF 20232024 - Click aici pentru a descarca >>>



Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrare fiscala a contribuabilor nerezidenti care NU au sediu permanent in Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016