Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Persoana impozabila din stat membru - formalitati pentru inregistrarea TVA in Romania

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 04 Feb. 2020 Exclusiv
Tags: vies, livrari intracomunitare, tva

In studiul de caz de astazi vom vedea care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze o societate impozabila din punct de vedere a TVA din UE, avand cod valid de TVA pe VIES, pentru a se inregistra in scopuri de TVA in Romania. De asemenea, specialistul nostru va vorbi despre obligatiile fiscale in cazul livrarilor intracomunitare, din Romania in tari membre UE, respectiv non UE.

Specialistul nostru explica urmatoarele:

Inregistrarea in scopuri de TVA in Romania a unei persoane impozabile care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei se efectueaza conform prevederilor:
- art. 316 alin. (4), in cazul exporturilor 
"(4) O persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform prezentului articol va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, altele decat serviciile de transport si serviciile auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) - n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni,....";
 
- art. 316 alin. (6) lit. b), in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri
"(6) Va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform acestui articol, inainte de realizarea operatiunilor, persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, care intentioneaza:
a) sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care este obligata la plata taxei conform art. 308; sau
b) sa efectueze o livrare intracomunitara de bunuri scutita de taxa". 
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

 
Inregistrarea in scopuri de TVA in Romania poate fi efectuata direct sau prin reprezentant fiscal desemnat de catre persoana impozabila care nu este stabilita in Romania, aspect reglementat prin normele de aplicare ale art. 316, la pct. 88 alin. (7) lit. a) 
"persoana impozabila nestabilita in Romania se va inregistra la autoritatea fiscala competenta fie direct, fie prin desemnarea unui reprezentant fiscal, daca persoana este stabilita in Uniunea Europeana. in cazul inregistrarii directe, aceasta persoana trebuie sa declare adresa din Romania la care pot fi examinate toate evidentele si documentele ce trebuie pastrate in conformitate cu prevederile normelor metodologice de aplicare a titlului VII din Codul fiscal."
 
Inregistrarea in scopuri de TVA in Romania prin reprezentant fiscal este detaliata prin normele de la punctul 89 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 316 alin. (7) din Codul fiscal, conform carora persoana impozabila nestabilita care se inregistreaza in Romania prin reprezentant fiscal, desemneaza reprezentantul fiscal printr-o cerere depusa la organul fiscal competent la care reprezentantul propus este inregistrat in scopuri de TVA.
 
Cererea trebuie insotita de:
 
  • declaratia de incepere a activitatii, care cuprinde: data si natura activitatii pe care o va desfasura in Romania, precum si de documentele prevazute la pct. 88 alin. (6);
  • copie de pe actul de constituire in strainatate a persoanei impozabile nestabilite in Romania;
  • acceptul scris al persoanei propuse ca reprezentant fiscal, prin care aceasta se angajeaza sa indeplineasca obligatiile ce ii revin conform legii si in care aceasta trebuie sa precizeze natura operatiunilor;
  • contractul incheiat intre persoana nestabilita in Romania si reprezentantul fiscal propus, din care sa rezulte intinderea mandatului acordat reprezentantului.
 
Inregistrarea in scopuri de TVA a contribuabililor nerezidenti, stabiliti in spatiul comunitar, se efectueaza direct pe baza "Declaratiei de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania” (formular 015), ale carei model, continut si instructiuni de completare sunt aprobate prin O.P.A.N.A.F. nr. 3725/2017 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal, care se depune la registratura Administratiei fiscale pentru contribuabili nerezidenti din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti. Formularul se completeaza conform detaliilor care trebuie preluate din INSTRUCTIUNI de completare a formularului (015) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania"
 
Formularul poate fi descarcat de pe site A.N.A.F.
 
Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in Romania, societatea B are aceleasi drepturi si obligatii ca ale unei societati cu sediul activitatii economice in Romania.
 
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Persoana impozabila din stat membru - formalitati pentru inregistrarea TVA in Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016