Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestari servicii si achizitii intracomunitare. Ce declaratii se depun?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, factura chirie, prestare servicii, tva, tranzactii

Vom identifica obligatiile declarative aferente tranzactiilor din Comunitate pornind de la situatia unei firme platitoare de TVA in Romania care presteaza servicii de curierat pentru o firma platitoare de TVA in alt stat UE (Italia).



Serviciile sunt executate pe teritoriul Italiei. Autovehiculul este proprietatea firmei din Italia, dar este inchiriat firmei din Romania pentru prestarea acestor servicii. Firma din Italia emite lunar factura de chirie autovehicul, iar firma din Romania emite lunar factura de prestari servicii curierat. Vom vedea, asadar, care sunt obligatiile declarative aferente acestor tranzactii.

Pentru serviciile de inchiriere autovehicul de la societatea din Italia, societatea din Romania va trebui sa retina la sursa un impozit pe veniturile nerezidentilor de 16% conform art 115 alin 1 lit d din Codul fiscal, fiind considerate redevente.

In cazul in care societatea din Italia transmite un Certificat de rezidenta fiscala valabil la momentul efectaurii platilor catre nerezident, se vor aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Italia, art.12, iar cota de impunere este de 10%.

Impozitul de 10% sau 16% se va retine la sursa, la data platii veniturilor nerezidentilor, urmand a se achita la bugetul de stat pana la data de 25 inlcusiv a lunii urmatoare celei de retinere, pana la aceasta data avand obligatia declararii impozitului si in Declaratia 100. Pentru impozitul retinut la sursa, societatea din Romania va depune anual, pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator, Declaratia informativa conform art.119 din Codul fiscal
.
Din punct de vedere al TVA, societatea din Romania efectueaza o achizitie intracomunitara de servicii, locul fiind in Romania, si va efectua taxarea inversa. Va primi de la societatea din Italia o factura fara TVA, pe care o va declara in Declaratia 390 - operatiune cu cod S, si in Decontul de TVA la rd.7,7.1 si 20,20.1
 
Pentru serviciile de curierat prestate de societatea din Romania, aceasta va emite catre societatea din Italia o factura fara TVA, locul serviciilor fiind in Italia, la beneficiar conform art. 133 alin. 2 din Codul fiscal. Se va declara prestarea de servicii in Declaratia 390 - operatiune cu cod P precum si in Decontul de TVA la rd.3,3.1.

Pentru ca societatea din Italia sa nu retina la sursa impozit pe veniturilor nerezidentilor va recomandam sa solicitati la ANAF Certificatul de rezidenta fiscala si sa l transmiteti societatii din Italia. In aceste conditii societatea din Italia nu va mai retine la sursa impozit pe veniturile platite nerezidentilor, aplicand prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Italia, art.7.
 
Totodata trebuie sa va asigurati, inainte de toate ca societatea Dvs. Este inregistrata in Registrul Operatorilor Intracomunitatri de TVA, iar societatea din Italia sa va comunice un cod valid de TVA, verificabil in VIES.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prestari servicii si achizitii intracomunitare. Ce declaratii se depun?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Vanzare cladire. Facturare
Mai multe articole despre factura chirie
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016