Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA prestare servicii client UE si non UE

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: prestare servicii, client ue, emitere factura, codul fiscal, tva

Vom vedea ce masuri luam pentru aplicarea unui tratament fiscal corect in ce priveste TVA in situatia emiterii unei facturi de prestari servicii catre un client din UE si catre un client din afara UE. De exemplu, daca serviciul este prestat pe teritoriul Romaniei, dar beneficiarul este din afara Romaniei: UE sau non UE, vom analiza ce informatii trebuie prevazute in contract sau ce informatii trebuie primite de la client astfel incat sa se poata decide daca factura se va emite cu sau fara TVA.

Raspuns:

Analiza oricarei activitati economice ce presupune o livrare de bunuri/prestare de servicii se va analiza intotdeauna prin cele 4 conditii cumulative stabilite de art. 126 alin. (1) din Codul fiscal, redate in continuare:

"a) Activitatea consta intr-o livrare de bunuri in sfera TVA cu plata, prin plata intelegandu-se fie pretul incasat, fie un avantaj sau o contraprestatie;
b) Activitatea economica consta intr-o livrare de bunuri/prestare de servicii  efectuata de un comerciant sau un operator economic, prin desfasurarea unei activitati economice  producatoare de venituri, cu caracter repetitiv, ca urmare a desfasurarii normale a activitatii sale.   Livrarea de bunuri sau prestarea de servicii  nu sunt scutite in mod expres de TVA prin efectul legii;
c) Livrarea este efectuata de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA;
d) Livrarea de bunuri sau prestarea de servicii este efectuata pe teritoriul Romaniei sau se prezuma ca este efectuata pe teritoriul Romaniei, caz aplicabil in general prestarilor de servicii, cand locul prestarii de servicii se stabileste in functie de statul /statele unde sunt inregistrati prestatorii si beneficiarii.”

Retinem faptul ca norma metodologica pentru art. 126 din Codul fiscal stabileste ca daca o singura conditie nu este indeplinita nu se datoreaza TVA in Romania.

In cazul prestarilor de servicii, definitorie este analiza locului prestarii de servicii, conform art. 133 din Codul fiscal. Exista doua reglementari cu caracter general, regasite la art. 133 alin. (2) si alin. (3) din Codul fiscal, si un numar de aproximativ 50 de exceptii, regasite la art. 133 alin. (4) - alin. (8) din Codul fiscal.

Aceste reglementari stabilesc locul prestarii de servicii prin efectul legii intr-un anumit stat, chiar daca serviciile sunt prestate fizic intr-un alt stat. Retinem faptul ca exceptia prevaleaza asupra regulii generale.

Vom vedea ca in multe situatii, locul prestarii de servicii si, implicit, statul ce are dreptul sa solicite incasarea TVA este identificat analizand calitatea beneficiarului, daca este persoana impozabila din punctul de vedere al TVA sau persoana neimpozabila.

Din punctul de vedere al TVA, o persoana impozabila este o persoana ce desfasoara o activitate economica cu caracter de continuitate, ca si profesie, indiferent de locul de desfasurare a activitatii sau de rezultatul activitatii, conform art. 127 din Codul fiscal.

Retinem acest aspect foarte important, raportandu-ne la bugetul din Romania, persoana impozabila din punctul de vedere al TVA sunt si societati comerciale, multinationale din state terte, chiar daca nu au nici un cod valabil de TVA sau nu aplica sisteme similare TVA din Comunitate.
Avand in vedere numarul foarte mare de exceptii de la cele 2 reguli generale, nu poate fi emis un "sablon” aplicabil oricarei prestari de servicii. Tocmai de aceea va recomandam ca fiecare prestare de serviciu sa fie analizata individual, stabilind exceptiile de la regulile generale, sau aplicarea regulilor generale.

Exemplu: autorul acestui raspuns este o persoana fizica autorizata, inregistrata in scopuri de TVA ce efectueaza servicii de consultanta fiscala. Serviciile sunt prestate fizic in biroul acestei persoane localizat in Romania.

Intalneste urmatoarele 3 situatii:

a) efectueaza un serviciu de consultanta fiscala in favoarea unei persoane juridice din Franta, ce comunica un cod valabil de TVA; In acest caz, locul prestarii de servicii este considerat prin efectul legii in Franta, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. In acest caz, factura se emite in regim de scutire de TVA.
b) efectueaza un serviciu de consultanta fiscala in favoarea unei persoane fizice din Bulgaria. Locul prestarii de servicii este la sediul prestatorului din Romania, conform art. 133 alin. (3) din Codul fiscal, iar serviciile se factureaza cu TVA din Romania.
c) efectueaza un serviciu de consultanta fiscala in favoarea unei persoane fizice din China. Locul prestarii de servicii este considerat prin efectul legii in China, conform art. 133 alin. (5) lit. e) pct. 5 din Codul fiscal, este o exceptie de la o regula generala, iar factura se emite in regim de scutire de TVA in Romania.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA prestare servicii client UE si non UE":
Rating:

Nota: 3.84 din 5 din 90 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016