Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Regularizarea unui pret facturat eronat pentru o factura externa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Iul. 2011
Tags: tva, omfp 183/2011, facturi, codul fiscal

In ceea ce priveste facturarea eronata a unui pret in cazul unei facturi externe, exista mai multe aspecte care difera in functie de calitatea partenerului (daca acesta este stabilit pe teritoriul ...

In ceea ce priveste facturarea eronata a unui pret in cazul unei facturi externe, exista mai multe aspecte care difera in functie de calitatea partenerului (daca acesta este stabilit pe teritoriul unui stat membru sau pe teritoriul unui stat tert), precum si de natura activitatii (livrare de bunuri sau prestare de servicii).

In cazul unei prestari intracomunitare de servicii, se mentioneaza, potrivit art. 159 "Corectarea documentelor" alin. 1 lit. b) din Codul fiscal, ca orice factura emisa poate fi corectata daca se afla in cadrul termenului de prescriere de 3 ani si ca, pentru corectarea facturii emise eronat, se emite o noua factura care poate fi o factura completata pe doua randuri sau o factura care cuprinde informatiile complete si corecte.

In primul caz, factura va contine pe primul rand  informatiile din documentul initial, numarul si data documentului corectat si valorile cu semnul minus, iar pe al doilea rand, vor fi inscrise  informatiile complete, corecte, prin aplicarea aceluiasi tratament fiscal aplicat initial.

In cel de-al doilea caz, odata cu factura corecta, se va storna, pe un document separat, factura initiala, emisa eronat. Pe factura corect completata se inscrie mentiunea "factura de corectie la factura nr. ...." si se anexeaza facturii initiale.
 
De precizat ca valoarea inscrisa in factura corect completata se utilizeaza pentru inregistrarea in evidenta contabila, inregistrarea in evidenta fiscala organizata in baza jurnalului pentru vanzari, raportarea prin decontul de taxa cod 300.

Prin decontul de TVA, operatiunea se raporteaza cu semnul plus sau cu semnul minus la randul 4 din decontul de TVA cod 300 denumit "Regularizari privind prestarile de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata". Pentru eroarea de pret corectata, se depune o noua declaratie cod 390, rectificativa, pentru corectarea declaratiei depuse initial, pe acelasi format, prin bifarea casetei "declaratie rectificativa" inscrisa in formular.

In cazul in care prestarea de servicii a avut loc in anul 2010, corectarea erorii din punct de vedere contabil se efectueaza prin intermediul contului 117 "Rezultat reportat" si prin declaratia rectificativa cod 101 din punct de vedere al impozitului. 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Regularizarea unui pret facturat eronat pentru o factura externa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016