Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inventarierea. Inregistrarea bunurilor neimputabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Mar. 2012 Exclusiv
Tags: autofactura, tva colectat, inventariere, inregistrare bunuri neimputabile

Indiferent de faptul ca valoarea bunurilor constatate lipsa la inventar este sau nu este imputabila, se colecteaza TVA, deoarece contravaloarea bunurilor lipsa din gestiune este asimilata unor livrari de bunuri efec tuate cu plata. Operatiunea este asimilata unei livrari de bunuri numai in situatia in care pentru acele bu nuri s-a exercitat dreptul de deducere a TVA la momentul achizitiei sau la momentul producerii acestora.



Acest aspect este reglementat prin articolul 128 alin. (4) litera d) din Codul fiscal. Suma TVA se colecteaza la o baza de impozitare formata fie din pretul de cumparare al bunurilor respective sau al unor bunuri si milare, fie pretul de cost, stabilit la data livrarii, aspect reglementat prin art. 137 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal.

6811 = 2813 cu suma de 30.000 lei / 5 ani / 12 luni = 500 lei

"Cheltuieli cu amortizarile" "Amortizare echipamente"

- amortizarea lunara, considerand durata normala de 5 ani:

5121 = 445 cu suma de 9.000 lei
"Conturi la banci in lei" "Subventii"

- incasarea in 2012 a subventiei:

475 = 7584 cu suma de 3.500 lei x 30% = 1.050 lei.
"Subventii pentru investitii" "Venituri din subventii pentru investitii"

In cazul lipsei constatate la inventar, neimputabile (de exemplu pentru anul 2011) TVA aferenta se autofactureaza conform art. 128 alin. (4) din Codul fiscal? Cand se inregistreaza factura?

Colectarea TVA se efectueaza in baza unei autofacturi impuse prin alin. (1) al art. 1551 din Codul
fiscal, denumit "Alte documente". Pentru emiterea autofacturii, societatea trebuie sa aiba in vedere prevederile punctului 70 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal din care rezulta faptul ca autofactura pentru livrari de bunuri se emite numai daca operatiunile in cauza sunt taxabile si numai in scopul taxei. Autofactura trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:
- numarul autofacturii;
- data emiterii;
- numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA al firmei care are atat calitatea de furnizor, cat si calitatea de cumparator;
- mentiunea "bunuri lipsa in gestiune" conform art. 128 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal;
- denumirea si descrierea bunurilor livrate sau serviciilor prestate;
- valoarea bunurilor sau serviciilor, exclusiv taxa;
- cota de taxa aplicabila;
- valoarea taxei colectate.

Informatiile din factura emisa prin autofacturare se inscriu in jurnalele pentru vanzari si sunt raportate ca atare in decontul de taxa completat si depus pentru perioada fiscala in care s-a emis autofactura.

Daca valorificarea rezultatelor inventarierii aferente anului 2011 se efectueaza in luna ianuarie 2012, autofactura se emite in luna ianuarie 2012, se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari intocmit pentru luna ianuarie 2012 si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 aferent lunii ianuarie 2012, la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%".

Din punct de vedere contabil, trebuie respectat principiul independentei exercitiului, motiv pentru care costul bunurilor lipsa si suma TVA care se colecteaza trebuie inregistrate in luna decembrie 2011.

Deoarece exigibilitatea TVA intervine in luna februarie 2012 la termenul de depunere al decontului de TVA cod 300 aferent lunii ianuarie 2012, suma TVA aferenta bunurilor lipsa trebuie inregistrata in creditul contului 4428 "TVA neexigibila".

Inregistrarile contabile pentru bunurile constatate lipsa la inventarierea aferenta anului 2011 se efectueaza in doua etape, dupa cum urmeaza:

- in luna decembrie 2011, pentru respectarea principiului independentei exercitiului:

658 = %
"Alte cheltuieli de exploatare" 371
"Marfuri"
4428
"TVA neexigibila"

In situatia in care bunurile nu au fost asigurate, suma cheltuielilor inregistrate in debitul contului 658, formata din costul bunurilor si TVA colectata, este nedeductibila din punct de vedere fiscal la determinarea profitului impozabil.

- in luna ianuarie 2012, la data valorificarii rezultatelor inventarierii aferente anului 2011 si emiterea autofacturii:

4428 = 4427
"TVA neexigibila" "TVA colectata"

Aceasta inregistrare se efectueaza in baza autofacturii emise ca document justificativ.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inventarierea. Inregistrarea bunurilor neimputabile":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016