Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Vanzare produse expirate. Cheltuieli deductibile

de Infotva.ro

de Infotva.ro la 14 Iun. 2011
Tags: tva, cheltuieli deductibile

Problema:Societatea detine un stoc de produse care sunt expirate. Se doreste scoaterea din gestiune a acestor produse care au depasit termenul de valabilitate, prin vanzarea lor catre o firma ...

Problema:
Societatea detine un stoc de produse care sunt expirate. Se doreste scoaterea din gestiune a acestor produse care au depasit termenul de valabilitate, prin vanzarea lor catre o firma specializata de distrugere a produselor expirate. Vanzarea lor se face la un pret mult mai mic decat cel de achizitie. Cheltuielile cu scoaterea din gestiune a acestor produse si TVA sunt deductibile?

Solutie:
Expedierea bunurilor catre o firma specializata de distrugere a acestora nu poate reprezenta pentru firma dvs. operatiune de vanzare astfel incat sa fie obligatorie realizarea de venituri pentru care se colecteaza TVA pe baza unei facturi emise. In situatia bunurilor degradate, predarea acestora catre firma specializata in acest scop se efectueaza pe baza unui aviz de insotire a marfurilor pe care se inscrie mentiunea "nu se factureaza. Bunuri care urmeaza a fi distruse" sau orice alta mentiune de acest gen. Pentru serviciul astfel prestat de preluare si de distrugerea a bunurilor, firma respectiva va emite o factura cu TVA colectata pentru care aveti posibilitatea sa va exercitati dreptul de deducere a TVA.
 
Aceasta solutie se incadreaza in prevederile articolului 128 alineatul (8) litera b) conform caruia nu reprezinta livrare de bunuri si nu se colecteaza TVA la scoaterea bunurilor din gestiune: " bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate;". Degradarea bunurilor trebuie sa rezulte din concluziile comisiei de inventariere a bunurilor efectuata pentru anul 2010 sau din constatarile oricarei comisii desemnata pentru verificarea calitatii bunurilor destinate comercializarii.
 
In situatia in care se poate dovedi cu documente faptul ca bunurile respective reprezinta stocuri degradate calitativ care nu mai pot fi valorificate, contravaloarea acestora nu este considerata o livrare asimilata de bunuri daca se respecta cumulativ urmatoarele conditii reglementate prin articolul 128 alineatul 8 litera b) si punctul 6 din normele de aplicare a Codului fiscal, alineatul 9 de la litera a) la c):
1. bunurile nu sunt imputabile;
2. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Astfel de documente pot fi reprezentate de procese-verbale de receptie, de note de intrare-receptie, liste de inventariere. Cauzele obiective pot fi reprezentate de factorii climatici, de conditiile de depozitare, de conditiile de transport,etc.
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii


3. se face dovada ca s-au distrus bunurile si nu mai intra in circuitul economic. Distrugerea bunurilor poate fi dovedita printr-un proces verbal de distrugere intocmit de o comisie desemnata in acest scop, pe baza de decizie, emisa de catre conducatorul firmei pe care o reprezentati
 
Astfel, pentru valoarea bunurilor degradate se efectueaza doar inregistrarea contabila 658 = 371, fara a se mai colecta TVA deoarece operatiunea nu reprezinta o livrare de bunuri sau o operatiunea asimilata unei livrari de bunuri. Totusi, trebuie sa aveti in vedere faptul ca suma inregistrata in rulajul debitor al contului 658 se considera cheltuiala nedeductibila din punct de vedere fiscal la determinarea profitului impozabil deoarece nu este aferenta unor venituri impozabile.
Autor: Infotva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Vanzare produse expirate. Cheltuieli deductibile":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016